Ankieta: Co słyszysz?
Próbka pierwsza lepsza - MXR
3.70%
1 3.70%
Próbka pierwsza lepsza - kopia Pinia
7.41%
2 7.41%
Próbka druga lepsza - MXR
3.70%
1 3.70%
Próbka druga lepsza - kopia Pinia
3.70%
1 3.70%
Pierwsza próbka lepsza, ale nie obstawię co to
22.22%
6 22.22%
Druga próbka lepsza, ale nie obstawię co to
18.52%
5 18.52%
Jeden ch*j - nie słyszę różnicy
40.74%
11 40.74%
Razem 27 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Pinio vs. MXR - test na ślepo
Czołem!
Użytkownik Pinio, jak zapewne wielu z Was wiadomo, para się tworzeniem kopii efektów znanych producentów. Traf chciał, że popełnił kopię fuzza MXR El Grande, którego to oryginał posiadam. Od słowa do słowa przeszliśmy do czynów - kopia wylądowała u mnie i zostały popełnione próbki obu pierdzipudełek (z małymi przeszkodami ze względu na mój zerwany mięsień).

Próbki zostały popełnione w następujący sposób:
-bas został nagrany prost w linię - po kablu w interfejs (digidesign)
-nagrany bas został wypuszczony z interfejsu i dopiero wtedy przeszedł przez wszelkie preampy, końcówki, kolumny i mikrofony oraz został nagrany ponownie
-mikrofony użyte: kanał lewy (zaznaczony dla pewności w próbce czystego basu) - EV ND868, kanał prawy - nieśmiertelny Shure SM57.
-sprzęt gitarowy: Cort B4 na Neonach DRa, pasyw, obie pprzystawki, odkręcony tone; H&K Basskick 707; paczka Warwicka (stara, "żółta" seria, bez gwizdka)

No to do rzeczy pany - co jest co, co jest lepsze:
http://www.wrzuc.to/2Igfm00.wt
Ostatecznie próbek jest więcej - więcej ustawień, opublikuję w osobnym wątku - później, po ogłoszeniu wyników zabawy. Na nasze potrzeby myślę, że sześć próbek w trzech ustawieniach spokojnie wystarczy. Pierwsza próbka w każdym zestawie to palce, druga - kostka.
Sorry za lekka koślawość, ale nie mam jeszcze pełnej prawności w łapie po wypadku...

P.S.: Próbka czystego basu jest już, oczywiście, po przepuszczeniu przez paczkę. Smile

EDIT: Rozwiązanie testu dla spóźnialskich tutaj: http://basscity.eu/thread-1054-post-1505...#pid150524
Odpowiedz
Widzę, że jak dostanę od Pinia SFT to się będę musiał od razu zgłosić po fuzza Big Grin
Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Odpowiedz
Podoba mi się środek w próbce nr. 1 Chociaż może to byś spowodowane tym, że brzmi/nagrana jest po prostu głośniej.
Nie wiem co to jest, jeśli Pinio to tym lepiej dla jego kieszeni Wink Na niektórych piecach może brzmieć trochę "telefonicznie", ale nic to. Cholera, trudny test mimo że sam miałem El Grande Big Grin
Odpowiedz
Za cholerę nie mam pojęcia, który to Pinio, a który MXR, ale ogólnie chyba numer dwa bardziej mi się podoba, choć jedynka miała też swoje momenty.
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11

(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Odpowiedz
jedynka jest glosniejsza (blizej jej glosnoscia do sygnalu nieprzesterowanego) i jest bardziej czula na dynamike (choc akurat tego nie lubie w przesterach).

dwojka cichsza, ma delikatnie bardziej matowa gorke, gorny srodek.

gdyby nie spadek glosnosci, to bardziej podoba mi sie dwojka;D co jest czym - nie podejme sie zgadywania;d
Odpowiedz
Rainbow 
Nie mam pojęcia jak brzmi oryginał, więc nie będę próbował zgadywać, ale IMO pierwsza brzmi dużo lepiej. Drugiej jakoś mięsa brakuje.
OMG
Odpowiedz
Lekkie wahnięcia w głośności próbek mogą być spowodowane tym, że trudno ustawić idealnie tak samo różne gałki na dwóch efektach oraz nie grzebałem w ogóle przy nagraniach - żadnej edycji, kompresji, czegokolwiek.
Odpowiedz
(09-28-2011, 10:14 PM)Brylant napisał(a): Nie mam pojęcia jak brzmi oryginał, więc nie będę próbował zgadywać, ale IMO pierwsza brzmi dużo lepiej. Drugiej jakoś mięsa brakuje.

to chyba kwestia roznicy w glosnosci
Odpowiedz
Rainbow 
(09-28-2011, 10:19 PM)paka napisał(a):
(09-28-2011, 10:14 PM)Brylant napisał(a): Nie mam pojęcia jak brzmi oryginał, więc nie będę próbował zgadywać, ale IMO pierwsza brzmi dużo lepiej. Drugiej jakoś mięsa brakuje.

to chyba kwestia roznicy w glosnosci

Możliwe Tongue Niemniej uważam, że powinny być jedynie 3 odpowiedzi, gdyż raczej nikt nie podejmie się próby identyfikacji efektu, którego 95 % forumowiczów nawet nie ogrywała Tongue
OMG
Odpowiedz
Wrzućcie sobie próbki w jakiegoś DAWa - różnice w głośności próbek, jeżeli są, to minimalne i tylko w pierwszym samplu.

Równiejszych brzmieniowo już chyba nie dam rady! Big Grin
Niech jakiś mod wywali jednak pierwsze cztery opcje z ankiety... Wink
OK, przejrzałem jeszcze raz próbki i nasuwa mi się wniosek, że efekty różnią się między sobą stosunkiem podbicia "deep" przy rozkręconym w opór potencjometrze. Dlatego ostatnie próbki brzmią jednakowo głośno, a dwie wcześniejsze lekko się głośnością różnią - cóż, taki life. Tongue
Odpowiedz
niestety nie mając punktu odniesienia ciężko mi poweidzieć któy to mxrBig Grin
Tommi napisał(a): Melanż, laski, kąpiel w kasie
to nie dla mnie, gram na basie
Brylant napisał(a): Jak człowiek dojrzeje, to wie ze poza vol mu nic więcej nie potrzeba Tongue
aktualnie: https://moontoy.bandcamp.com
dawniej: http://muhuisland.bandcamp.com
Odpowiedz
No, ale niedługo powinieneś już mieć punkt odniesienia. Wink
Odpowiedz
Różnice słychać na pierwszych próbkach. Na końcowych nie ma żadnej albo w postaci pomijalnego niuansu. Moim zdaniem - gały obydwu kostek nie były wykręcone identycznie... Jak dla mnie, usprawiedliwieniem mogą być jedynie różnice potów wykorzystanych w obydwu konstrukcjach - inaczej - te próbki mijają się z celem testu Exclamation

Mając powyższe na uwadze, przyjmijmy , że pierwsze próbki można mieć głęboko w dupie, natomiast te ostatnie świadczą tylko na plus dla konstruktora repliki.Emotka_2755

Edit:
BTW - w początkowych próbkach lepsza jest pierwsza ofkoz Wink
Odpowiedz
(09-29-2011, 06:49 AM)OMSON napisał(a): Różnice słychać na pierwszych próbkach. Na końcowych nie ma żadnej albo w postaci pomijalnego niuansu. Moim zdaniem - gały obydwu kostek nie były wykręcone identycznie... Jak dla mnie, usprawiedliwieniem mogą być jedynie różnice potów wykorzystanych w obydwu konstrukcjach - inaczej - te próbki mijają się z celem testu Exclamation

Ustawienia gał w drugiej próbce w teście:
[Obrazek: 201109282708.jpg]

[Obrazek: 201109282721.jpg]

Okazało się, że nie cyknąłem fotki dla ustawień pierwszej próbki kopii Pinia... Tongue
Dla dociekliwych: switch on/off jest zamontowany odwrotnie niż opisany na pudełeczku, a potencjometr "boost" w oryginale jest schowany w środku konstrukcji.
Odpowiedz
słucham na Panasonicach za 19,90 Tongue
różnica jest, pierwszy tłustszy (skompensowałem głośność) i imho to El_Loco, bo.. tak mi węch mówi..
więcej siary czuć, a Pinio to szatan, nie elektronik Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości