Drop F
Cześć,

Wiecie może jaki rozmiar strun będzie się nadawał aby nastroić bas w drop F, z tym, że oktawę wyżej - tzn w oktawie gitary ? Basista Meshuggah tak robi, przy tak niskich strojach jak oni grają bas brzmi o wiele selektywniej. Jeśli macie jakieś doświadczenia ze strojeniem gitary basowej w ten sposób, to słucham Smile
Gandhi, mate Gandhi
Odpowiedz
Tzn. dźwięk wyjściowy ma być o pół tonu wyższy niż w standardowym stroju?

Pytam, bo pierwszy raz widzę sformułowanie "drop f" Big Grin
Odpowiedz
To nie kminię. Chcesz stroić standardową basową e wyżej do f?

Odpowiedz
Basista Meshuggah ma specyficzny sposób strojenia i nie stroi się tak jak gitary. Poza tym sprzęt jakiego używa też ma wielkie znaczenie http://www.uberproaudio.com/who-plays-wh...-equipment

Ja do F# miałem najniższą strunę jak gitara. Tzw. unisono. Basowa struna 105 lub 100 w zupełności wystarczy. Reszta standardowo BEAD w basowym strojeniu.
Odpowiedz
(02-12-2012, 09:29 PM)jacek napisał(a): Cześć,

Wiecie może jaki rozmiar strun będzie się nadawał aby nastroić bas w drop F, z tym, że oktawę wyżej - tzn w oktawie gitary ? Basista Meshuggah tak robi, przy tak niskich strojach jak oni grają bas brzmi o wiele selektywniej. Jeśli macie jakieś doświadczenia ze strojeniem gitary basowej w ten sposób, to słucham Smile

Myślę, że możesz zacząć od 55-145. Raz musiałem się nastroić do E (tego oktawę niżej od std w basie) na zgrywaniu kawałka u jednego zakręconego pana... Sprawę selektywności załatwił rackowy Line6 - i to chyba wszystko w tym temacie. Emotka_2755 Dodam tylko, że miałem wtedy Music Mana SR5 i normalne strunki tj. 45-130 ('mientkie' się zrobiły jak guma z majtek, ale nie na tyle, żeby uniemożliwić normalne granie) Tongue

BTW - gruba struna jak radzi Dex... Osobiście nastroiłbym klasycznie co kwartę, bez kombinacji.
Odpowiedz
FCFA# - tak generalnie drop F wygląda
Gandhi, mate Gandhi
Odpowiedz
Zawsze twierdziłem, że świat byłby prostszy, gdyby nikomu nie odbijało strojenie się inaczej niż eadg. Tongue

Odpowiedz
Rainbow 
(02-12-2012, 09:41 PM)jacek napisał(a): FCFA# - tak generalnie drop F wygląda

Ale jak można to nazwać "dropem", skoro Ty chcesz się stroić "w górę?" i totalnie nie wiadomo po co... Kup gitarę barytronową, na pewno będą lepsze efekty.
OMG
Odpowiedz
(02-12-2012, 09:43 PM)Misio napisał(a): Zawsze twierdziłem, że świat byłby prostszy, gdyby nikomu nie odbijało strojenie się inaczej niż eadg. Tongue

Świat ma to w dupie (zwłaszcza w rysie historycznym) Tongue
Odpowiedz
z tego co ja rozumiem Brylant to chodzi o F ale 11 półtonów niżej, a nie jeden wyżejSmile
Tommi napisał(a): Melanż, laski, kąpiel w kasie
to nie dla mnie, gram na basie
Brylant napisał(a): Jak człowiek dojrzeje, to wie ze poza vol mu nic więcej nie potrzeba Tongue
aktualnie: https://moontoy.bandcamp.com
dawniej: http://muhuisland.bandcamp.com
Odpowiedz
Rainbow 
(02-12-2012, 09:29 PM)jacek napisał(a): nastroić bas w drop F, z tym, że oktawę wyżej

(02-12-2012, 09:46 PM)Zbychoo napisał(a): z tego co ja rozumiem Brylant to chodzi o F ale 11 półtonów niżej, a nie jeden wyżejSmile

No właśnie chyba nie.
OMG
Odpowiedz
(02-12-2012, 09:37 PM)OMSON napisał(a):
(02-12-2012, 09:29 PM)jacek napisał(a): Cześć,

Myślę, że możesz zacząć od 55-145. Raz musiałem się nastroić do E (tego oktawę niżej od std w basie) na zgrywaniu kawałka u jednego zakręconego pana... Sprawę selektywności załatwił rackowy Line6 - i to chyba wszystko w tym temacie. Emotka_2755 Dodam tylko, że miałem wtedy Music Mana SR5 i normalne strunki tj. 45-130 ('mientkie' się zrobiły jak guma z majtek, ale nie na tyle, żeby uniemożliwić normalne granie) Tongue

BTW - gruba struna jak radzi Dex.

Z tymże Jacek pytał o F oktawę wyżej niż to o czym Ty piszesz (jeśli dobrze rozumiem FCFA#, strojone w górę od standardowego EADG) Wink.
Jeżeli masz czwórkę, to możesz sprobować jakiś strunek .95-.35 (jest tego trochę na rynku) powinno być git jeśli chodzi o sztywność.
Ale moim zdaniem czeka was sporo zabawy z brzmieniem całego zespołu, tak żeby się wszystko ze sobą kleiło, nie brakowało dołu i całość brzmiała dobrze. Aczkolwiek jeśli to drop-F jest przemyślane i nie jest robionte tylko po to, "żeby było niżej, bo niżej jest ciężej" to spróbować nie zaszkodzi Wink. My ostatnio podnieśliśmy strojenie z drop-B do drop-C i wcale "mięcha" nie brakuje.
Odpowiedz
Set .145 - do G starcza jak ulał. KS Rockmasters jak ulał.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(02-12-2012, 09:47 PM)Gorphal napisał(a): Z tymże Jacek pytał o F oktawę wyżej niż to o czym Ty piszesz (jeśli dobrze rozumiem FCFA#, strojone w górę od standardowego EADG) Wink.

Tak - zrozumiałem o co pytał. Mnie chodziło głownie o 2 sprawy:

1) nie kombinować z dropem tylko jechać unisono z gitarami (czyli od niskiego F),
2) selektywność uzyskać na drodze odpowiedniego przesterowania (tak niskie dźwięki to tylko bulgot bez sensu - selektywnośc uzyskujemy dzięki harmonicznym).

A tak w ogóle, wpadł mi do głowy najbardziej oczywisty pomysł:

- niech użyje octavera - w niskiej oktawie mało który zgłupieje przy std strojeniu F. Będzie załatwiona sprawa Emotka_2755
Odpowiedz
Dzięki Gorphal Smile Gramy już w tym stroju od jakiegoś czasu, więc raczej sprawa ogarnięta Wink No nie licząc nie wypróbowanego jeszcze basu w oktawie gitar...ale właśnie stąd moje pytanie o rozmiar strun, żebym za grubych nie kupił
Gandhi, mate Gandhi
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości