Markbass
Posiadam combo Markbass Mini CMD 121P , 450W/4ohm ,275w/8ohm tam siedzi głosnik 400w/8 ohm i mam pytanie czy jeśli podłącze dodatkową paczkę 300w/8ohm to będzie dobrze?
Odpowiedz
będzie dobrze
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.

Gear: MM Cutlass, rig is under production.

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
Demanu - jaki jest sposób przeliczania?
Jakby ktoś wrzucił jakiś wzorzec byłoby miło.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
zgodnie z prawem kirhoffa Big Grin przy równych impedancjach prąd rozłoży się równo na każdą paczkę. czyli będzie ok.

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
a gdybym odłaczył głosnik który jest w combie i podaczył paczke 500w/4ohm czy też byłoby dobrze?
Odpowiedz
Dzięki Demanu. Jestem z polonistyki, a fizykę tylko lubię Wink.
Ergo - wszystko musi mieć po tyle samo omów?
Takie tam granie. 

[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(08-02-2010, 11:32 AM)mariusz61 napisał(a): a gdybym odłaczył głosnik który jest w combie i podaczył paczke 500w/4ohm czy też byłoby dobrze?

bylo by
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko  ! !
http://www.facebook.com/illharmonix
https://www.facebook.com/yourgrooveservice/
lubie grac zle
Odpowiedz
(08-02-2010, 11:51 AM)bratekr napisał(a): Dzięki Demanu. Jestem z polonistyki, a fizykę tylko lubię Wink.
Ergo - wszystko musi mieć po tyle samo omów?

Nie, nie musi Emotka_2755

Przy połączeniu równoległym odwrotność impedancji całkowitej jest równa sumie odwrotności impedancji poszczególnych kolumn (głośników):

[Obrazek: b31e532f6b4cd207768361ef000b7dec.png]

Czyli w wypadku tego Markbassa minimalna impedancja to 4 Ohmy, czyli możesz podpiąć jedną 4 Ohmową paczkę (wzmak będzie wtedy dawał max 450W do niej, albo jedną lub dwie paczki 8 Ohmowe (wtedy będzie po 275 W na paczkę). Jako, że paczki o impedancji większej niż 8 Ohmów są rzadkością, to na tym poprzestanę Tongue

Za to przy wzmakach mających 2 Ohmowe wyjścia, jest już całkiem sporo kombinacji Tongue

Niech demanu mnie poprawi, jak coś pokręciłem Wink
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
Przypominam sobie stare dobre czasy gimnazjum Big Grin.
Takie tam granie. 

[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
to combo jest przystosowane do podłączenia drugiej paczki, pod warunkiem ze ma ona 8ohm, jesli chcesz podłączyć coś większego ale np. 4ohm, to trzeba odłączyć głośnik z comba i po problemie.

...
edit: Po napisaniu posta przeczytałem, że już dawno zostało powiedziane to o czym piszę Tongue
Luxor Jazz Bass / Markbass CMD 121P / Noisybox 1x12
Odpowiedz
Dexter, demanu się nie odzywa, więc ja trochę Cię poprawię. Dwie paczki po 8 ohm to będzie po 225W, a nie 275W Tongue (taki matematyczny błąd)
Ogólnie piszesz dobrze, a nawet bardzo dobrze, tylko ten wzór dla dwóch podłączonych paczek da się uprościć:
R = (R1*R2)/(R1+R2)
Tanie przesyłki kurierskie https://www.kurjerzy.pl/pp/dejaa29
Odpowiedz
myślałem że wikipedia i google jeszcze działają... Wink

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
(08-01-2010, 06:44 PM)demanufacture napisał(a): zgodnie z prawem kirhoffa Big Grin

O czym ty piszesz. To fizyka jakaś... Po co się tego uczyć, to się nie przyda. Ja przecież będę artystą polonistą filozofem!
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
(08-02-2010, 10:19 PM)Pecu napisał(a):
(08-01-2010, 06:44 PM)demanufacture napisał(a): zgodnie z prawem kirhoffa Big Grin

O czym ty piszesz. To fizyka jakaś... Po co się tego uczyć, to się nie przyda. Ja przecież będę artystą polonistą filozofem!

no to po co mam to ja tłumaczyć Big Grin napisałem dlaczego tak jest dalej krótkie wyjaśnienie. Czyli to co chciało społeczeństwo Big Grin

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
@kamilen:

Faktycznie, walnąłem się z tą mocą, będzie po 225 W przy dwóch 8 Ohmowych paczkach, a 275 W będzie przy jednej 8 Ohmowej paczce, am I right? mrgreen

A podałem tamtą wersję wzoru, bo mi zapadł w pamięć na fizyce, a z tą drugą prawdę mówiąc chyba nigdzie nie spotkałem, ale faktycznie, chyba prostsza będzie dla szarego obywatela Emotka_2755
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości