Bateria (Ibanez SR505)
Nie znalazłem żadnego tematu o bateriach w przypadku basów aktywnych. Zakładam ten wątek, ponieważ nurtuje mnie fakt, że w moim Ibanez'ie SR505 bateria trzyma około 2 tygodni. Czy jest to normalne? Jeśli nie, to jakie pomiary zrobić, co posprawdzać, żeby znaleźć tego przyczynę? Może jest na forum osoba która ma/miała taki bas i może coś w tym temacie powiedzieć? Dodam, że jest tak od samego początku czyli od zakupu basu.
Odpowiedz
A wyciągasz Jacka z gniazda jak nie używasz gitary?
Mayones Jabba V Classic, Flame CS4, Harley Benton JB75, Langowski Fretless -> TC Electornic BG250 115

www.dbcenter.pl -nowy odświeżony dbcenter.pl już otwarty. Chcesz rabat? To pisz, na pewno dostaniesz !!
www.boogieband.com.pl -  zespół na Twoje wesele Wink

Odpowiedz
Oczywiście jack jest zawsze wyciągany z gniazda po ćwiczeniu, to raz.
Nawet próbowałem skręcać zawsze po ćwiczeniu volume na basie do 0 - efektu to żadnego nie przyniosło, to dwa.
Co ciekawe, była sytuacja że założyłem nową baterie, pograłem jakieś 2 godziny, po czym bas leżał nie używany przez te dwa tygodnie i bateria się skończyła, to trzy.
Odpowiedz
napisałbym, że z pewnością z układem jest coś nie tak. Miałem jedno wiosło z aktywnym preampem ponad pół roku i nie zmieniałem nigdy baterii. Poczekajmy na Markusa, na pewno on będzie w stanie napisać coś konkretnego.

Odpowiedz
(09-17-2010, 09:07 AM)VOLCIK napisał(a): Oczywiście jack jest zawsze wyciągany z gniazda po ćwiczeniu, to raz.
Nawet próbowałem skręcać zawsze po ćwiczeniu volume na basie do 0 - efektu to żadnego nie przyniosło, to dwa.
Co ciekawe, była sytuacja że założyłem nową baterie, pograłem jakieś 2 godziny, po czym bas leżał nie używany przez te dwa tygodnie i bateria się skończyła, to trzy.
Prawdopodobnie masz źle polutowane przewodu od baterii. Szkoda, że nie wpadłeś na pomysł aby w profilu podać skąd jesteś Undecided. Może bym Ci pomógł. Skręcanie Volume na zero nie jest potrzebne.

Marek

Odpowiedz
wyciąganie jacka z gniazdka powoduje rozłączenie obwodu baterii, może blaszka odpowiedzialna za to się zablokowała/wygięła/urwała?
Odpowiedz
A powiedz jeszcze jakiej baterii używasz bo zwykle te kupione w kiosku ruchu za 3 pln nie mają za dużo "mocy"
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Odpowiedz
(09-17-2010, 10:06 AM)mrbass napisał(a): A powiedz jeszcze jakiej baterii używasz bo zwykle te kupione w kiosku ruchu za 3 pln nie mają za dużo "mocy"
To nie ma znaczenia. Kolega ma albo uszkodzoną blaszkę w gnieździe (jak pisze Kiluk), albo (bardziej prawdopodobne) bateria jest źle podlutowana do gniazda. Złe podlutowanie jest typowym błędem domorosłych elektroników.
A możesz zrobić zdjęcie tego gniazda, tak aby było widać też przewód od baterii?

Marek

Odpowiedz
(09-17-2010, 10:33 AM)Fabian napisał(a): Ja tez mam podobny problem. Kupilem dwie baterie 12v i w czesci basowej padla bo 12 dniach. Kupilem nowe, najlepsze jakie mieli, duracelle po 7 zl i zobaczymy co bedzie teraz. Czesc gitarowa trzymala, basowa nie.

Moze mi sie trafila wadliwa bateria... bo wyglada na ok polutowane. Poza tym nie robil tego lutnik z 'szopy'.
Według mnie źle polutowane. Możesz zrobić zdjęcie jacka? Takie rzeczy naprawiam ale nie ludziom, którym nie wpadło do głowy wpisać skąd są. Nie uważacie, że byłoby łatwiej jeśli chodzi o pomoc?

Marek

Odpowiedz
Gniazdo baterii u mnie wygląda tak:
[Obrazek: img1514o.jpg]

Spodziewam się, że to zdjęcie niczego nie wyjaśnia.

Gniazdo jack'a rozbiorę później bo chwilowo nie mam fizycznie jak.

Dzięki za odpowiedzi Emotka_2755
Odpowiedz
Ja też miałem Ibaneza SR505 (sprzedałem go jakoś na początek roku, może Volcik masz mojego) Smile W moim też baterii zdarzało się bardzo długo trzymać, ale mnie się wydawało, że to chodzi o to, że mało gram po prostu, bo wtedy ona sobie praktycznie tylko stała na stojaku.
Odpowiedz
Też posiadam SR 505 i problemów z baterią nie mam - poprzedni właściciel przez rok nie zmieniał, ja tylko profilaktycznie zmieniłem po zakupie (a co się będę!), mija już 3 miesiąc bodaj i działa jak trza, więc tak być nie powinno Wink
Odpowiedz
@Hubertgal, Bas kupowałem nowy, więc to na pewno nie Twój Smile Ile tak orientacyjnie trzymała Ci w nim bateria?

EDIT: W takim razie postaram się jak najszybciej dobrać do gniazda jack'a i wrzucić zdjęcia.
Odpowiedz
Ja zmieniałem raz na miesiąc, tak średnio, bo czasem nie miałem prób żadnych, więc bas sobie dłużej stał nieużywany.
Odpowiedz
strasznie często..
nie pamiętam kiedy zmieniałem baterię w Specu.. chyba zaraz po zakupie
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości