Przytłumiona struna E
Panowie, problem bardzo dziwny, Mateusz już mi trzy razy mówił, żebym nie grał na sucho, ale ja dalej swoje Big Grin
Mianowicie przy graniu unplugged struna E jest zdecydowanie bardziej matowa od reszty. Decha wibruje normalnie, na wzmaku wszystko się (mniej więcej) zgadza. Zamiana kowadełek i kluczy miejscami nic nie dała. Siodełko dawno wymienione na mosiężne.

Jakieś pomysły gdzie dalej szukać? Kieszeń gryfu jest cacy.

Sprzęcik to Fernandes BXB 75

EDIT: Struna A założona w miejsce E działa tak jak trzeba. Piłować kowadełko na mostku?
www.facebook.com/rustedbrain
www.rustedbrain.pl
www.rustedbrain.8merch.com

Fernandes BXB -> Ampeg SVT (już za chwileczkę, już za momencik) II PRO -> Ampeg SVT 810E = Thrashing Madness \m/
Odpowiedz
(08-30-2014, 04:37 PM)Rumcayz napisał(a): EDIT: Struna A założona w miejsce E działa tak jak trzeba. Piłować kowadełko na mostku?

Struna E założona na miejsce A działa?

Oczywiście próbowaleś innych strun?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
E założona na A dużo lepiej. Ofc to już któryś zestaw strun na których jest ten sam problem

tapnięte z SXS now Free

www.rustedbrain.pl

Fernandes BXB -> Ampeg SVT (już za chwileczkę, już za momencik) II PRO -> Ampeg SVT 810E = Thrashing Madness \m/
Odpowiedz
Może wymiana siodełka na nowe z delikatnie mniejszym rowkiem na E by pomogła?

Odpowiedz
Tak sobie myślę, że jeżeli struna A w tym miejscu działa, to rowki są za małe?
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
Może to być jeszcze kwestia drewna (jakaś częstotliwość znosi się ze struną założoną w tym miejscu).
Odpowiedz
Siodełko było wymieniane na mosiężne. Wygląda mi na dobrą wielkość rowka, zresztą kiedyś w Spectorze w rowku pod .145 grałem na .130 i działało. Przemak- za małe nie są, E złożona na A działa.
Obawiam się że to może być coś z drewnem, tylko jak to sprawdzić? I czy to może być aż taka różnica na 1cm przesunięcia?

tapnięte z SXS now Free

www.rustedbrain.pl

Odpowiedz
To tak jak w drugą stronę. Ile słyszałeś basów z głuchą najgrubszą struną (niezależnie od założonego kpl)?
Odpowiedz
Jednego- thunderbirda, ale tam wszystkie były głuche Tongue pomijam akcje w sklepie bo tak to ciężko stwierdzić

EDIT: Zreszą cholera, A nastrojona do E działa. Więc nie wiem na ile to mogą być częstotliwości, a na ile coś innego ;/

tapnięte z SXS now Free

www.rustedbrain.pl

Odpowiedz
A na piecu wszystko się wszystko zgadza, czy nie?
Odpowiedz
Miałem podobnie, ale problem rozwiązałem nawijając całą strunę na klucz, przy czym zwoje szły w dół (ostatni, "dostrajający" zwój był przy samej bazie klucza). Struna jest mocniej dociśnięta do siodełka i problemu z muleniem nie stwierdzono. Może to jest metoda.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Na piecu na pewno zgadza się to wszystko bardziej niż z dechy, ale jak teraz pograłem to da się słyszeć, że delikatnie ta struna odstaje. Nie ta górka

tapnięte z SXS now Free

www.rustedbrain.pl

Odpowiedz
Spróbuj metody tejże:
(08-30-2014, 08:44 PM)bratekr napisał(a): Miałem podobnie, ale problem rozwiązałem nawijając całą strunę na klucz, przy czym zwoje szły w dół (ostatni, "dostrajający" zwój był przy samej bazie klucza). Struna jest mocniej dociśnięta do siodełka i problemu z muleniem nie stwierdzono. Może to jest metoda.
a jeśli nic nie da, to spróbuj się tym nie przejmować. Tak jak to mawiam często Saimonowi - chcesz żeby wszystkie dźwięki równo brzmiały? Kup syntezator Big Grin

Odpowiedz
Kup inny bas.
Odpowiedz
Sam se kup inny bas Tongue nawijanie nic nie daje. Może jakieś obciążenie gryfu albo co?

tapnięte z SXS now Free

www.rustedbrain.pl

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości