Prośba o opnie - słuchawki beyerdynamic DT-150, DT- 250, DT 770
Przymierzam się do kupna słuchawek typowo do ćwiczenia na basie - miałem okazje spróbować DT-150 i bardzo mi się podobało ich przebasowane brzmienie i izolacja od zewnątrz - natomiast przeraża mnie trochę ich waga i wymiary - poza tym strasznie się w nich uszy pocą i zastanawiam się nad alternatywą (głównie zainteresowałem się DT-250 i 770). Wcześniej jakoś uparłem się na AKG (testowałem k 141, 171, 271, 240) i poza obecnymi akg k77 (które są jebitnie głośne w porównaniu do innych), wszystkie były ciche i szybko przesterowywały mi bas. Zależy mi, żeby były naprawde głośne, niekoniecznie płaskie - do tego mam jeszcze inne słuchawki.
Jak wypadają 250tki w porównaniu do 150tek? Aha i kompletnie odpadają sennki - słuchałem chyba z 5 par i żadne mi się nie podobały.
Odpowiedz
Mam dt990 pro - otwarte, 770 to zamknięte a 880 półotwarte o ile pamiętam. Wersje bez pro to raczej do słuchania muzy są.

Są w chuj ciche. 770pro w studio badałem i to nie są power słuchawki do ipoda. Katowanie ich nie jest zalecane - znajomy zjarał już tak dwie pary i teraz daje gitarzystom do odsłuchu już inneSmile Moje na początku waliły dołem, teraz jak już mają parę godzin za sobą to jest git - bardzo dobre do pracy przy miksach itp.

Te zamknięte faktycznie jebały dołem - wkurwiały mnie w studio ostatnio bo maskowały dynamikę, więcej na nich nagrywać nie będę.

W domu jak ćwiczę to na dousznych - mam jakieś shury dla wokalistów, nie pamiętam modelu - ok 250zł kosztowały. Mają mało dołu, ale są bardzo klarowne i dużo na nich słychać - mi to bardziej pasuje od DT w których musiałbym ustawiać dużo głośniej wszystko.
Odpowiedz
no właśnie tak to kurde jest, że te zajebiste słuchawki dobre do miksu i odsłuchu są jakieś taki ciche - choćby te wszystkie studyjne AKG. Te beyerdynamiki dt-150 to słuchawki do monitoringu dla bębniarzy dlatego są takie głośne. Przebasowanie w tym wypadku jest dla mnie zaletą. Wzmak słuchawkowy mam dobry i mega głośny (stara yamaszka od ns-ów) i żadne słuchawki jeszcze nie wytrzymały gainu ponad 1/3, najbardziej mnie interesi DT-150 VS DT-250 - te 250 wydają się być lżejsze i bardziej wygodne.
Odpowiedz
panowie - impedancja!
np AKG 240 mogą mieć 55 albo 600 ohm. Jeśli podepenisz te drugie do ipoda to faktycznie bedzie bardzo, bardzo cicho.
Odpowiedz
DT 250 mam i używam.
W gorące dni uszy mi się pocą pod nimi, co może powodować pewien dyskomfort. Poza tym polecam.
Mam wersję 250 Ohm - mimo to nie narzekam na brak decybeli.
Emotka_2755
Odpowiedz
nie chodzilo mi o glosnosc w stosunku do innych sluchawek np 32 ohmowych akg k77, tylko przy jakiej glosnosci sie przesterowuja - wiadomo ze 250ohmowe sluchawki graja ciszej od 80 ohmowych - ale tak czy siak przester nastapi przy podobnej glosnosci - tu bardziej ma znaczenie skutecznosc SPL -250 ohmowe dt-150 graly podobnie glosno co 32 ohmowe akg k77. te studyjne akg imo w ogole nie nadaja sie do odsluchu w glosnych warunkach. a takich sluchawek potrzebuje. impedancja to dla mnie nie problem bo jak juz pisalem mam bdb wzmak ze sporym zapasem mocy. maja poprostu wytrzymac duza moc i przesterowywac sie "jak najpozniej" - to czy mam im wykrecic gaina na 2 czy 10 mnie nie obchodzi. sory jak cos zle napisalem - pisze z telefonu .
Odpowiedz
mam DT 770 PRO wersja 80ohm
po paru godzinkach trochę bańka boli (zamkniete),ale generalnie bardzo dobre słuchawki
nie kłamią

Odpowiedz
(03-10-2011, 06:59 PM)wahrocker napisał(a): nie kłamią
Kłamią! Cool

Zapraszam na stronę mojego bandu Omni mOdO- http://www.facebook.com/OmnimOdO
Odpowiedz
nie chodzi mi o plaska charakterytyke bo nie od tego sa sluchawki tylko monitory. maja zniesc duzo basu i nie zamulac i glosno go oddtworzyc (pomijajac impedancje)
Odpowiedz
Majek - kupiłem sobie te słuchawki do słuchania,kręcenia brzmienia basu i uważam że w tej materii nie kłamią.może w Twojej pracy przeszkadza Ci zajebisty dolne pasmo tych słuchawek,ale dla basisty uważam są idealne.
Odpowiedz
(03-10-2011, 09:24 PM)wahrocker napisał(a): Majek - kupiłem sobie te słuchawki do słuchania,kręcenia brzmienia basu i uważam że w tej materii nie kłamią.może w Twojej pracy przeszkadza Ci zajebisty dolne pasmo tych słuchawek,ale dla basisty uważam są idealne.
Jeżeli pracujesz nad basem to bardzo możliwe. Ale gdy trzeba zrobić miks całej kapeli to wszelkie szczegóły, instrumenty grające środkowym pasmem itd. są IMO bardzo trudne do obrobienia. Znam ludzi, którzy pracują na tych słuchawkach od lat i gdy dałem im do porównania moje DT660 (tańsze od 770 pro) to byli bardzo zaskoczeni jak wszystko stało się selektywne Smile

Ale tu przeciwnie... przy dolnych częstotliwościach się gorzej sprawdzają.
No i do słuchania muzyki, szczególnie dla tych którzy lubią "uśmiech" na EQ też nie polecam.

Ciężko znaleźć idealne słuchawki Smile
Zapraszam na stronę mojego bandu Omni mOdO- http://www.facebook.com/OmnimOdO
Odpowiedz
Spróbuj Sennki HD380 - mają szybki ADSR w basowych pasmach. Problemem może być wycofanie wyższego basu. Przetestuj, a nóż widelec podejdą Big Grin
Gram na nerwach.
Odpowiedz
ktos gral w ogole na basie na dt-150 jak dla mnie mialy wszystko jak trzeba jesli chodzi o brzmienie - tluste dynamiczne brzmienie i lekko cofniety brzydki srodek 500-800hz. dynamiczny gesty dol tylko ku.... wielkie i ciezkie
Odpowiedz
(03-10-2011, 09:24 PM)wahrocker napisał(a): Majek - kupiłem sobie te słuchawki do słuchania,kręcenia brzmienia basu i uważam że w tej materii nie kłamią.może w Twojej pracy przeszkadza Ci zajebisty dolne pasmo tych słuchawek,ale dla basisty uważam są idealne.

To te na których nagrywałem musiałby być już jakieś mocno zajechane - przebasowione mocne były, ew. brakło im reszty. Moje 990pro tak nie miały, a to niby ta sama seria - choć i tak ja nie lubię na tym grać.
Odpowiedz
Mam w studio do dyspozycji DT-250. Generalnie to się dopiero uczę ich słuchać. Ale z tego co zanotowałem to mają taki nieprzyjemny klejący się dół. Jakoś mnie nie porwały, przebasowione nagrania mi na nich wychodzą, bo mi cały czas dołu mało i brak w nim selektywności... Tongue
Możliwe jednak, że zmienię o nich zdanie. Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości