Liczba postów: 127
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Mam Hartke b 30 i chciałbym z niego zrobić hartke b 250
Ale wszytko po kolei.
Na pewno jestem zmuszony wymienić w nim głośnik bo stary sie uszkodził fizycznie, chce w niego włożyć SICe 250 Wat neodymowy.
Głowę napędzającą głośnik i tak miałem zamiar przerobić:
- po pierwsze chcę żeby miała dodatkowe wejście na zewnętrzny odtwarzacz
-wywalić korektor ,teraz wpinam sie w pętle efektów bo irytuje mnie to co się dzieje z dźwiękiem przy normalnym podłączeniu, niestety w takiej konfiguracji nie mogę sterować głośnością
-chcę zwiększyć jego moc adekwatnie do głośnika
Mam nadzieję, że pomożecie
Liczba postów: 3224
Liczba wątków: 27
Reputacja:
1
nie lepiej dozbierać i kupić inne, lepsze, głośniejsze combo ?
bo takie przeróbki to szczerze - chuja warte
Reputacja:
0
05-16-2011, 12:38 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-16-2011, 01:17 PM przez Marek.)
HEHE to nie chodzi o kasę tylko lubię sobie pogrzebać.Poza tym mam sentymentalny związek z tym combem .No i żadne dostępne combo nie ma tego co potrzebuję.
Miałem nadzieję że ktoś mi w tym pomorze. Ktoś kto zajmuje sie takimi sprawami na co dzień.Ale jak nie to pewnie na elektrodzie zacznę szukać.
A wracając do przeróbek to fajnie jak by można było zrobić dwa wejścia jedno JACKowe a drugie xlr z możliwością zasilania phantomowego
Liczba postów: 420
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Reputacja:
0
(05-16-2011, 01:40 PM)☼☼☼ napisał(a): Generalnie to taka przeróbka to przysłowiowe rzeźbienie w gównie.
Lubisz pogrzebać, to grzeb, ale skoro pytasz o takie rzeczy, to raczej nie jesteś zbyt oblatany w temacie... Jak znam życie skończy się na tym, że poniesiesz rozbebeszony wzmak do naprawy.
generalnie lutownica nie jest mi obca ale rzeczywiście nie wiem jak to zrobić tzn co gdzie podpiąć itd .
Niemniej mechanikiem samochodowym też nie jestem mam 3 samochody i wszystkie sam naprawiam (poza wymianą rozrządu ) i wszytko przy pomocy porad innych bardziej obeznanych z różnych for internetowych.Także myślę,że sobie spokojnie poradzę.
(05-16-2011, 01:32 PM)dzbanek napisał(a): Pogadaj z Solatronem.
i z Markusem.
Liczba postów: 5718
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
(05-16-2011, 04:45 PM)Fabian napisał(a): (05-16-2011, 12:38 PM)Marek napisał(a): HEHE to nie chodzi o kasę tylko lubię sobie pogrzebać.Poza tym mam sentymentalny związek z tym combem.No i żadne dostępne combo nie ma tego co potrzebuję.
Miałem nadzieję że ktoś mi w tym pomorze. Ktoś kto zajmuje sie takimi sprawami na co dzień.Ale jak nie to pewnie na elektrodzie zacznę szukać.
A wracając do przeróbek to fajnie jak by można było zrobić dwa wejścia jedno JACKowe a drugie xlr z możliwością zasilania phantomowego
z pomorza nie znam nikogo.
Aval stylee pure pwnage 110%
Reputacja:
0
(05-16-2011, 04:45 PM)Fabian napisał(a): (05-16-2011, 12:38 PM)Marek napisał(a): HEHE to nie chodzi o kasę tylko lubię sobie pogrzebać.Poza tym mam sentymentalny związek z tym combem.No i żadne dostępne combo nie ma tego co potrzebuję.
z pomorza nie znam nikogo.
chujowo bo akurat z pomorza kogoś szukałem..
ale dzięki za dobre chęci od razu widać że jesteś życzliwym człowiekiem , który chętnie da dobrą rade.A nie o każdym można to powiedzieć ,niektórzy na ty forum tylko czekają na okazje żeby się dopierdolić zamiast coś mądrego napisać.
(05-15-2011, 11:39 PM)Marek napisał(a): - po pierwsze chcę żeby miała dodatkowe wejście na zewnętrzny odtwarzacz
-wywalić korektor ,teraz wpinam sie w pętle efektów bo irytuje mnie to co się dzieje z dźwiękiem przy normalnym podłączeniu, niestety w takiej konfiguracji nie mogę sterować głośnością
Wejście na odtwarzacz to pewnie przerabianie/dorabianie elektroniki... Ja się nie znam, ale czuje że to nie tylko kwestia dolutowania 2 kabelków i gniazda...
Z tego co napisałeś, wnioskuję, że nie podoba Ci się brzmienie tej głowy, więc omijasz preamp i korekcję a wpinasz się z kablem od basu prosto w końcówkę mocy poprzez return pętli efektów - zgadza się?
Podsumowując:
- nie lubisz brzmienia tego wzmaka
- korzystasz tylko z końcówki
- potrzebujesz większej mocy.
Wniosek: zmień to combo na coś innego. Np preamp + końcówka + paka.
(05-16-2011, 08:40 PM)Fabian napisał(a): nie, on nie chce bo lubi majsterkowac. wytlumaczyl.
Ale nie lubi prampu, koncówka za małej mocy, głośnik spalony...
Nawet na "lubienie" przerabiania to bez sensu IMHO
Liczba postów: 13257
Liczba wątków: 23
Reputacja:
1
ja widze jedno rozwiazanie
combo gk mb210
jest na neodymach
ma wejscie na odtwarzacz
wyjscie na słuchawki
ma 350 watt/500 watt
Liczba postów: 2409
Liczba wątków: 10
Reputacja:
2
(05-16-2011, 09:36 PM)Karol napisał(a): ja widze jedno rozwiazanie
combo gk mb210
jest na neodymach
ma wejscie na odtwarzacz
wyjscie na słuchawki
ma 350 watt/500 watt
.... i akurat takie sprzedaje
Liczba postów: 2409
Liczba wątków: 10
Reputacja:
2
Nie mówię, że nie, ale takie rzeczy to już raczej przez PW
Reputacja:
0
(05-16-2011, 08:32 PM)OMSON napisał(a): (05-15-2011, 11:39 PM)Marek napisał(a): - po pierwsze chcę żeby miała dodatkowe wejście na zewnętrzny odtwarzacz
Wejście na odtwarzacz to pewnie przerabianie/dorabianie elektroniki... Ja się nie znam, ale czuje że to nie tylko kwestia dolutowania 2 kabelków i gniazda...
Z tego co napisałeś, wnioskuję, że nie podoba Ci się brzmienie tej głowy, więc omijasz preamp i korekcję a wpinasz się z kablem od basu prosto w końcówkę mocy poprzez return pętli efektów - zgadza się?
Podsumowując:
- nie lubisz brzmienia tego wzmaka
- korzystasz tylko z końcówki
- potrzebujesz większej mocy.
Wniosek: zmień to combo na coś innego. Np preamp + końcówka + paka.
potrzebuję combo .
nie ma takiego które spełnia moje wymagania.
są dwa które znam i są bliskie temu co potrzebuje
-taurus na 10" ale głowa w nim mi nie pasi
-Spellbinder Blue SWR ale jest stanowczo za droga
Dlatego wychodzę z założenia że lepiej przerobić to co mam.
Liczba postów: 3224
Liczba wątków: 27
Reputacja:
1
skoro omijasz preamp i wpinasz się w końcówkę, chcesz zmienić głośnik w tym combie, to wywal z budy comba wzmak i wsadź samą końcówkę mocy
to jest chore zresztą...
|