Osprzęt - mostek, klucze i cała reszta żelastwa
Zauważyłem, że brakuje tematu poświęconego osprzętowi. Bywały dyskusje o mostkach, kluczach itd, ale są rozrzucone po całym forum, a warto byłoby zebrać to w jednym miejscu.

Ja natomiast mam pytanie o mostek właśnie. W fretlessie mam nieszczęsnego Schallera 3D (to polski lutniczy wynalazek z początku lat 90., więc trudno się dziwić). Z przyjemnością wywaliłbym go w cholerę i zastąpił czymś, co się nadaje. Co byście sugerowali do 5-strunowego bezproga? Raczej budżetowe propozycje, gdyż albowiem właśnie straciłem robotę, więc ten, no.
Odpowiedz
A jakie mocowanie? Ile śrub i jaki rozstaw?
Odpowiedz
Rozstawu nie mierzyłem, ale chyba 17. Mocowanie na 3 duże śruby.
Odpowiedz
https://schaller.info/en/bridges/338/3d-5 - ten?
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(03-26-2020, 03:18 PM)bratekr napisał(a): https://schaller.info/en/bridges/338/3d-5 - ten?

Ten.
Odpowiedz
Co z 3D jest nie tak?
Odpowiedz
<summonalfik>
Odpowiedz
Pytanie. Ktos wie gdzie dorwe takowa blache?

[Obrazek: Gibson75LPSignBass396833_2.jpg]
Odpowiedz
Ciekawi mnie brak wątków na temat hi-massowych mostków Fendera. Wszyscy przynudzają tylko tymi Badassami, Omegami czy innymi Babiczami mrgreen 

Za tą cenę to jest mega opcja!

[Obrazek: Screenshot-2020-04-25-at-04-36-38.png]

Odpowiedz
[Obrazek: Pk2uLEw.jpg]

mrgreen
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0

Hammond L100 | Leslie 760

'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic

'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Odpowiedz
Różnica jest w materiale.
Oczywiście mosiądz jest bardzo dobrym materiałem na mostek, ale znal wg. mnie jest dużo lepszy.

Badas i Omega są całe ze znalu.

Tak samo mostki klusona są ze znalu,a ich tańsze odpowiedniki - Fendery z mosiądzu.

A te bentony to już rok temu widziałem u największego producenta hardware'u w koreii, tylko w hurcie badas mnie kosztuje może z 80-100zl wiecej wiec różnica żadna, a w fajniejszej cenie mam dostęp do Klusonów

W ogóle to jest ciekawostka, takie firmy jak Fender, gotoh, hipshot itp. niby USA/ Japnia a takie rzeczy w robią w Chinach/koreii w jednek fabryce.
Odpowiedz
Odpowiedz
A no i mostki Fendera i Klusona mają fabrycznie jakiś zjebany rozstaw napiłowany (znacząco za wąski) - ja zawsze piłuje tam "Swoje" rowki, na tym teścis gość ma struny w fabrycznych rowkach wiec troche z dupy.

No i ten bas wg mnie ogóle brzmi jak truchło + stare struny i wysoka akcja, ale jakiś tam pogląd jest....
Odpowiedz
Dziwna sprawa z tym Fenderem bo to śmieszna kasa. Chyba ichniejszy blaszak jest dwa razy droższy. 
200 ocen na Thommanie a nie ma porządnego filmu gdzie by ktoś porównał. 
Z jakiś pro bassmanów to widziałem tylko, że Kciuka używa.

[Obrazek: Screenshot-2020-04-25-at-14-33-02.png]

Jedna z opinii z Amazona. Choć generalnie są pozytywne.
[Obrazek: Screenshot-2020-04-25-at-14-37-12.png]
Odpowiedz
do usuniecia
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości