Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
03-02-2011, 02:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2011, 03:49 PM przez Burning.)
sterowanie to się zgadza..
natomiast dziwi mnie nieco, że nie użyto inwertera różnicowego (mniejszy prąd przy przesterowaniu, równomierne wysterowanie lamp wyjściowych)
PS:
zauważyłem, że RFT ecc83 (którego używam obecnie) powoduje u mnie 'efekt zatkanego nosa' w brzmieniu. Dodaje środek kosztem góry.
Nie było tego na Sovteku 12ax7wa, który jednak miał gorszą czytelność w przesterze (robiło się fuzzowato, zamiast charakterystycznego dla 6550 crunchu).
Sovtek 12ax7wa ma bardzo małą (jak na ecc83) impedancję wewnętrzną.
Czy użycie innej (lepszej brzmieniowo) ecc83 o obniżonej impedancji wewnętrznej pomoże?
Co do lamp sterujących - znalazłem dużo opinii polecających użycie 12BH7 zamiast 12AU7.
Wydaje się to logiczne w tym układzie, ze względu na większą transkonduktancję i prąd anodowy, przy bardzo zbliżonym stopniu wzmocnienia.
Mam rację?
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
10
oczywiście, że rezystancję - tak to jest jak się pisze na szybko w pracy :S
tutaj nie opisano dlaczego niska rezystancja jest dobra dla inwertera, ale pokazano, że nieco się różni zależnie od firmy/modelu: http://gitara.pl/lampy.html
co do 12BH7 miałem nadzieję, że odpowiesz mi, jak takie minimalne różnice mogą wpłynąć na układ sterowania
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Jaka różnica jest brzmieniowo pomiędzy lampami:
SOVTEK 12AX7LPS
SOVTEK 12AX7WA
Zastanawiam się co wsadzić do przedwzmacniacza ampega ??
Reputacja:
10
LPS często zdarzają sie mikrofonujące, ale maja większe wzmocnienie i szersze pasmo
WA jest bardziej środkowa, rzadko mikrofonuje, daje ciekawy, choc lekko nieczytelny przester
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
05-11-2011, 07:19 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2011, 07:21 AM przez edri.)
Postanowiłem zmienić lampę w moim ampegu svt 5 pro, bo jak dowiedziałem się tutaj z forum,
poziom szumów i parę innych rzeczy mogą wynikać właśnie ze zużytych lamp.
A u mnie zdaje się, że nie była zmieniana długo, prawdopodobnie nigdy (poprzedni właściciel nie zmieniał nigdy, a miał wzmak z 2 lata, ale kupił używany!)
Do tej pory miałem na preampie GT12AX7R (Groove Tube). Nie chciałbym czekać na przesyłkę i postanowiłem wybrać się po coś już dziś. Niestety jedyne dostępne w sklepie muzycznym to:
Electro-Harmonix 12AX7 E-H.
I teraz nie bardzo wiem czy warto. Gdzieś przeczytałem, że mają mało szumów.
Na tym mi zależy.
Dobrze też by mikrofonowanie było jak najniższe.
Jeśli chodzi o brzmienie to na przesterze mi nie zależy. Czyli lepiej niech się jakoś
super łatwo nie przesterowuje (z resztą to tylko jedna lampa więc nie wiem na ile ona na takie coś wpływa)
Fender Jazz Bass Geddy Lee Signature + Markbass Little Mark II + Noisybox 2x10SICA / SWR Goliath II
Kwintesencja
Reputacja:
10
EH jest produkowane przez tę samę fabrykę w Rosji, co Sovtek
GT z oznaczeniem R to nic innego jak selekcjonowane sovteki
zatem EH to te same lampy, tylko selekcjonowane, przez kogo innego
działają
Liczba postów: 778
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
a RUBY Tubes to co to ca marka ? [/align]
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster
Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46
http://www.zbigniewforysband.pl/
Liczba postów: 6156
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Z tanich łatwo dostępnych możesz spróbować Tung-Sola.
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?52,12ax7-tung-sol
Wsadziłem takiego do ABM-a w miejsce Electro Harmonixa i jestem zadowolony. Nie szumi, dźwięk nie jest taki rozlazły jak przy EH, brzmi zdecydowanie bardziej zwarto (zwarcie? ), nie przesterowuje się łatwo, ale daje to fajne lampowe ciepełko.
Oczywiście przy jednej lampie na preampie szału jakiegoś nie ma, ale swoje czuć
Reputacja:
10
Ruby to chińskie
tung-sol ponoć bardzo chwalone, jeszcze nie miałem w łapach (piecach) ani oryginała, ani ruskiego re-issue
btw: Uwaga na RCA black - mogą mikrofonować potwornie! Jedną będę wymieniał (może się uda) bo w Marszałku JCM800 wzbudza się nawet na cleanie, druga dopiero przy mocnym przesterze, więc w piecu basowym i niekoniecznie na V1 raczej da radę.
Reputacja:
0
(05-11-2011, 09:16 AM)Burning napisał(a): tung-sol ponoć bardzo chwalone, jeszcze nie miałem w łapach (piecach) ani oryginała, ani ruskiego re-issue
mój miejscowy fachman od lamp gadał że różne sztuki lamp tung-sol są bardzo rozbieżne jeśli chodzi o parametry, żywotność itd
z kolei inny koleś zajmujacy sie sprzętem bardzo je sobie chwalił a... narzekał na sovteki i JJ i svetlany C
co chłop to opinia
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster
Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46
Reputacja:
10
(05-17-2011, 06:38 PM)dere napisał(a): Witam. Nie mogłem znaleźć stosownego tematu więc zakładam nowy. Gdzie w Warszawie można dostać lampy do wzmacniacz (konkretnie 2x 6L6GC)?
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?33,6l6gc-eh
http://rcm.com.pl/tubes/tubes_main.htm
http://6l6.pl/
Liczba postów: 12
Reputacja:
0
Reputacja:
10
btw: ponoc najlepsiejsze 6L6 aktualnie produkowane to Tube Amp Doctor black-plate
Liczba postów: 1213
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
05-18-2011, 05:53 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-18-2011, 05:54 PM przez bunialski.)
Tung Sol 12ax7 to jedne z najlepszych lamp obecnie produkowanych do pre ampu. Wielu znawców tematu wyraża tę opnię, mi. Lord Valve. Ja stosowałem je w Marshallu JCM800 Bass, VBA400, i aktualnie Mesa Boogie 400+. Mo gitarzysta też je najbardziej lubi w swoim JCM800 Lead. Podobnie ich 6550 to rewelacja. EL-34 są już trochę dzikie, 6l6 też dają radę.
Osobiście polecam gorąco
Reputacja:
0
(05-18-2011, 05:53 PM)bunialski napisał(a): Tung Sol 12ax7 to jedne z najlepszych lamp obecnie produkowanych do pre ampu. Wielu znawców tematu wyraża tę opnię, mi. Lord Valve. Ja stosowałem je w Marshallu JCM800 Bass, VBA400, i aktualnie Mesa Boogie 400+. Mo gitarzysta też je najbardziej lubi w swoim JCM800 Lead. Podobnie ich 6550 to rewelacja. EL-34 są już trochę dzikie, 6l6 też dają radę.
Osobiście polecam gorąco
...a wg opinii moich miejscowych lampomaniaków Tung Sole są bardzo nierówne jeśli chodzi o parametry każdej lampy no i zdarzają sie awarie...
Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46
|