końcówka mocy + preamp
Witam wszystkich!

przymierzam się do zakupu końcówki mocy i preampu jednak nie jestem w 100% przekonany czy to rozwiązanie będzie dla mnie zadowalające. Do tej pory rozważyłem SansAmpa i THE T.AMP TA1050. Takie połączenie uważam za dośc sensowne, jednak nie mam stu procentowej pewności.. Co Wy sądzicie na ten temat? może ktoś z Was używa rozwiązania takiego jak preamp + końcówka mocy?!
Odpowiedz
Było tu i na konkurencyjnym forum basowym. Poszukaj!
Odpowiedz
(08-30-2011, 10:10 AM)szaryjelen napisał(a): pory rozważyłem SansAmpa i THE T.AMP TA1050. Takie połączenie uważam za dośc sensowne, jednak nie mam stu procentowej pewności.. Co Wy sądzicie na ten temat? może ktoś z Was używa rozwiązania takiego jak preamp + końcówka mocy?!

Ja używam rackowego SansAmpa PSA-1 w return petli G-K 1001 RB II (czyli de facto, tylko z końcówki mocy w tym headzie korzystam). Rozwiązanie bardziej niż sensowne IMHO (na poparcie przyjrzyj się setupowi niejednego profesjonalnego bassmana) Wink
Odpowiedz
Ewentualnie RBI/PSA + Little Giant ashdowna
GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
gianta sobie daruj bo to mul straszny i jego 500 watt gra ciszej niz 250 np. trejsa. srednio udana konstrukcja
Odpowiedz
(08-30-2011, 11:13 AM)benkai napisał(a): Ewentualnie RBI/PSA + Little Giant ashdowna

zaraz się posypią gromy pewne ale imho ash lg 1000 jako stricte końcówa mocy 2x500w/4ohm to chyba najtańsza i najmniejsza końcówka mocy na rynku... i jaką taką własnie tego asha polecam Smile

(08-30-2011, 01:27 PM)Mateusz napisał(a): gianta sobie daruj bo to mul straszny i jego 500 watt gra ciszej niz 250 np. trejsa. srednio udana konstrukcja

nie grałem na trejsie ale braków mocy nie stwierdziłem nawet w trybie jeden kanał 8 ohm Smile
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
Panowie - Trace ma potężna końcówkę mocy i porównywanie współczesnych headow do konstrukcji sprzed dwóch dekad obraza sprzęt pełnoletni... Simon miał swego czasu preamp TE i końcówkę mocy.
Rozwiązanie z Sansampem i jakąś tania końcówka uważam za bardzo dobre. Masz wyjście DI i wpinasz się w przody a końcówka napędza paczkę będąca odsluchem praktycznie.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(08-30-2011, 01:37 PM)bratekr napisał(a): Panowie - Trace ma potężna końcówkę mocy i porównywanie współczesnych headow do konstrukcji sprzed dwóch dekad obraza sprzęt pełnoletni... Simon miał swego czasu preamp TE i końcówkę mocy.
Rozwiązanie z Sansampem i jakąś tania końcówka uważam za bardzo dobre. Masz wyjście DI i wpinasz się w przody a końcówka napędza paczkę będąca odsluchem praktycznie.

+666 Emotka_2755
(08-30-2011, 10:10 AM)szaryjelen napisał(a): Witam wszystkich!
przymierzam się do zakupu końcówki mocy i preampu...

a jaką kwotę chcesz na zakup przeznaczyć ?

Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
(08-30-2011, 01:27 PM)Mateusz napisał(a): gianta sobie daruj bo to mul straszny i jego 500 watt gra ciszej niz 250 np. trejsa. srednio udana konstrukcja

Preampu przecież nie będzie używał. Giant to niezły sprzęt jako końcówka, tylko trzeba mieć 2 4ohmowe paczki żeby wykorzystać jego potencjał.
Jeszcze lepiej gdyby to były dość sprawne paczki.

GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
Polecam preamp SVP- PRO Smile kozacki sprzęt dający mega fajny drive !
[Obrazek: masthead.jpg]

Dużo sprzętu - mało talentu Emotka_2403
Odpowiedz
Ja grałem używając koncówki mocy estradowej + dwa preampy mxr80+sadowsky do tego pasywny basik i bylo jak dla mnie znacznie lepiej niz na headzie ampeg svt3-pro.
Uzywajac koncówki w mostku to fajna sparwa lepsza dynamika z samego wzmacniacza.
Odpowiedz
(08-30-2011, 06:05 PM)JAACA napisał(a): Polecam preamp SVP- PRO Smile kozacki sprzęt dający mega fajny drive !

Eee tam - SVP-CL lub SVP-BSP Smile

http://www.basstasters.com/preamps/

(najlepiej odsłuchiwać z MTD 535)
Odpowiedz
Rainbow 
(08-30-2011, 06:00 PM)benkai napisał(a):

Preampu przecież nie będzie używał. Giant to niezły sprzęt jako końcówka, tylko trzeba mieć 2 4ohmowe paczki żeby wykorzystać jego potencjał.
Jeszcze lepiej gdyby to były dość sprawne paczki.

Tak szczerze mówiąc, to jest to bardzo dobry pomysł i dość tania alternatywa do posiadania zadowalającego brzmienia, jeżeli ktoś już ma jakiś fajny preamp na stanie chytry Będę musiał pomyśleć nad tym, jak będę zmieniał BA115 na coś mocniejszego, a że i tak całe brzmienie robię na VT, to jakiś tańszy wzmak wykorzystywany jako końcówka by dał radę Smile
OMG
Odpowiedz
(08-30-2011, 08:33 PM)Brylant napisał(a): Tak szczerze mówiąc, to jest to bardzo dobry pomysł i dość tania alternatywa do posiadania zadowalającego brzmienia, jeżeli ktoś już ma jakiś fajny preamp na stanie chytry Będę musiał pomyśleć nad tym, jak będę zmieniał BA115 na coś mocniejszego, a że i tak całe brzmienie robię na VT, to jakiś tańszy wzmak wykorzystywany jako końcówka by dał radę Smile

podpinałem w ten sposób VT do LG 1000.... bardzo dawało radę Smile

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
Sansamp z estradową końcówką mocy to IMHO pomysł, który nie robi roboty. Kumpel (forumowicz Saimon) miał, używał, końcówa Jolly Roger a więc żadna chińska tanizna, a jednak IMHO brakowało "czegoś" w soundzie. Do tego końcówka ciężka jak sumienie Stalina. Jak kupił rackowy preamp T-E to zaczęło mieć to ręce i nogi (czyli zaczęło naprawdę konkretnie grzmieć), a najlepiej brzmi odkąd kupił sobie Ampega B-4R.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości