solartronika - czyli projekty solartrona
Co do różnic, to znalazłem tylko potencjometr push-pull, na jednym jest wciśnięty, na drugim wyciągnięty.
Fender JB MIJ '92 -> BOSS ME50B/BOSS ODB-3 -> Digitech Jamman -> Markbass LittleMark 250 -> Hartke 410TP / David Eden RB1 (AMD Athlon)
Odpowiedz
(05-11-2011, 08:09 PM)the777 napisał(a): Co do różnic, to znalazłem tylko potencjometr push-pull, na jednym jest wciśnięty, na drugim wyciągnięty.

Aval - no i wygląda, że jesteś Starym Forumowym Zgredem Emotka_2755

the777 - w sumie to racja tylko 1 różnica Wink

Wielkie dzięki Wszystkim za miłe słowa Emotka_2497
Odpowiedz
(05-11-2011, 07:18 PM)solartron napisał(a): [Obrazek: 10.jpg]
http://bigbang.civ.pl/forum/kramer/MAQ07929.MP4

Jontusia bas?

Fajnie, ekranowanie prawie takie jak w moim mayo Wink

Zacne te kramery, niesamowicie specyficzny sound.
Odpowiedz
(05-11-2011, 08:29 PM)groza napisał(a): Jontusia bas?

Fajnie, ekranowanie prawie takie jak w moim mayo Wink

Zacne te kramery, niesamowicie specyficzny sound.

Tak Jontusia.
Sound i sam instrument bardzo mi się podoba Wink

Ja słyszałem, że w mayo 24 karatowe złoto na ekrany dayo mrgreen

Odpowiedz
(05-11-2011, 08:49 PM)solartron napisał(a): Tak Jontusia.
Sound i sam instrument bardzo mi się podoba Wink

Ja słyszałem, że w mayo 24 karatowe złoto na ekrany dayo mrgreen

Jontuś zacny, to i zacnego basa ma Smile

Z ekranowaniem korpusu z zewnątrz złotem to fakt, mają tera takie wozackie wyroby. Ciekawsze dla mnie za to było ekranowanie zewnętrzne za pomocą vintageowych jesiennych liści i gazet - pewnie brzmi to dużo naturalniej i cieplej od złotychWink
Odpowiedz
Porządna robota. Bardzo fajnie Ci pod palcem brzmi ten widelec. Lubię, jak bas ma taki atak Big Grin
Gram na nerwach.
Odpowiedz
(05-11-2011, 09:05 PM)groza napisał(a): [quote='solartron' pid='110474' dateline='1305146990']

... Ciekawsze dla mnie za to było ekranowanie zewnętrzne za pomocą vintageowych jesiennych liści i gazet - pewnie brzmi to dużo naturalniej i cieplej od złotychWink

Groza to chyba oczywiste, że z liścia zawsze brzmi naturalnie mrgreen

miklo - ten bas jest tak dźwięczny i wdzięczny, że pod każdym palcem brzmi super Wink
Odpowiedz
Ta. Terefere Big Grin O G&Lach też czytałem, że fajnie brzmią i już. Jak kupiłem bas, to mi się podobało, jak brzęczał. Potem wziął go w łapy Basstard i se myślę "kurwa mać - jakiś przełącznik znalazł, którego nie namierzyłem - nie ten instrument - gra super". A potem Kobylski mnie dokumentnie zmasakrował - co ma brzmienie z palca gość, to masakra jakaś jest Smile I ta sama decha. 3 gości - zupełnie różne brzmienia...
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Trafił mi się kolejny staruszek do remontu elektroniki. Przy takich okazjach mam szczególną mobilizację, bo im więcej pracy włoży się w taki instrument, tym lepsze są końcowe efekty.
Stan wejściowy:

[Obrazek: jb1.jpg]

[Obrazek: jb2.jpg]
ekranowanie:
[Obrazek: jb3.jpg]

[Obrazek: jb4.jpg]
most podłączony i pomierzony
[Obrazek: jb5.jpg]
aktywne EMG podmienione na pasywne bartki
[Obrazek: jb6.jpg]
kable poskracane i poukładane
[Obrazek: jb7.jpg]
elektronika przyklejona i blacha sama wskakuje na swoje miejsce po pięciu dniach pracy:
[Obrazek: jb8.jpg]

No i stan końcowy - moim zdaniem najładniejszy układ jazza: sunburst, blacha i brak płytki (wiem, wiem, wymyślił to Jaco ale to nie znaczy, ze mnie nie może się podobać Wink. W tym układzie bas wyjechał ode mnie:

[Obrazek: jb9.jpg]

Bas ma teraz pełny pasywny układ i aktywny dopalacz niejakiego Sadowsky'ego Wink Jeśli kos interesuje jak brzmi to poniżej koślawa próbka, ale chyba słychać charakter basu w układzie pasywnym.

http://bigbang.civ.pl/forum/jb78/MAH00523.wmv

Odpowiedz
Fenderowe sunbursty są brzydkie bo pod maskownicą jest tylko 2-tone. Wygląda to obleśnie.

Japońskie sunbursty są ładne bo sam takiego mam ;D
[Obrazek: obydwa1.th.jpg]

I ta wstrętna dziura na baterię neutral2

Wiesz co właściciel robi z płytką? Szukam czarnej Wink
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
(09-18-2011, 11:43 AM)WoWR napisał(a): ...
Wiesz co właściciel robi z płytką? Szukam czarnej Wink

Zatrzymuje, bo jest oryginalna - z numerami seryjnymi instrumentu Wink
Odpowiedz
Pfffff...

Posłuchałem próbki, zajebiscie gada. Musze znaleźć jakoś kasę na nowe struny ;D
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
Szkoda, że już wyjechał... byłaby opcja nagrania czegoś np interfejsem w linie?
Świetnie zagrana, ale charakteru albo nie słychać (mikrofonik kamery), albo jest drastycznie inny od Fendera Jazz Bassa - za sprawą mostka i pickupów Sad
Odpowiedz
WoWR - te struny są do wyrzucenia Wink E nawet podmieniłem na jedną z tych, którą ja już zezłomowałem Big Grin

mazdah - ten jazz bass ma za dużo jazz bassa w jazz bassie jak dla mnie - dużo więcej, niż obecne produkcje chytry i mimo nędznej jakości nagrania słychać to doskonale Wink Oczywiście pickupy Fendera jeszcze poprawiły by sprawę, ale tu chodziło też o to, by nie było irytującego singlowego brumu.
Odpowiedz
(09-18-2011, 12:09 PM)solartron napisał(a): irytującego singlowego brumu.

To czy irytujący to już kwestia gustu Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości