BigKahunaBurger
Unregistered
Mam pytanko do was ktoś posiadał albo ogrywał gitary w/w firm ?
chodzi mi o jazz bass i precisiony głównie jestem ciekawy firmy Greco ? jak sie ma to do fenderów USA i Japońskich w jakich latach były produkowane basy Greco ? i jak się ma ich jakość do ceny ile są warte
Liczba postów: 1889
Liczba wątków: 23
Reputacja:
2
09-18-2011, 05:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-18-2011, 05:52 PM przez obserwacja.)
Wydaje mi się że jakimś wyznacznikiem jest orient w archiwach allegro i porównanie cen tokai 3lata temu i teraz
Obecnie ich ceny są o 10-40% wyższe
Na ebayu przykład cenowy poniższy jest dostrzegalny
http://www.ebay.com/itm/1984-Fender-Prec...2c5f32e766
Vs
http://www.ebay.com/itm/Tokai-Hard-Punch...336c0d21bc
Oczywiście oba basy wg deklaracji sprzedawców są w dobrej kondycji technicznej
Ibanez Blazer-Maruszczyk Elwood--AMP BH420--112 NoisyBox(Fatailpro)--Aphex Punch factory-Chaos Hotcake drive.
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
jeżeli chodzi o brzmienie bassów greco to nawet nie słychać różnicy z fenderami usa i japońskimi.
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Miałem kiedyś trzy precle, dwa Ferdki mij84 i mia2008 do tego Tokai z 1981 roku. Teraz mam dwa. Zgadnijcie, który sobie poszedł?
Gitarul ma starego pawełka Greco. Miał kilka Giboli i dostęp do większości sprzętu tej marki (pracuje w RnR) i wcale nie marudzi. Za jedną trzecią kasy, którą trza wydać na Gibsona ma równie dobre - jeśli nie lepsze - wiosło. Do tego teraz grywa głównie na starym japońskim Tele.
O czymś to chyba świadczy.
Liczba postów: 276
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
przede wszystkim stosunek jakości do ceny wygrywa w porównaniu z konkurencją z innych krajów
Liczba postów: 1292
Liczba wątków: 26
Reputacja:
1
Pamieta jeszcze jak Arie chodzily w kwotach oscylujacych koło 1k, teraz sa dwie na allegro blisko 3k. MOze sowje robi tez upływający czas - im starsze tym bardziej zyskuja na wartosci? Hell knows
outreband.com
Liczba postów: 6790
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Mam precelka Greco z 76 i cena jaką za niego zapłaciłem do tej pory przyprawia mnie o uśmiech na twarzy. Gitara ma u mnie dożywocie. Dodam że wcześniej miałem MM5 i parę innych gratów więc wiem jak wyglada i brzmi dobry instrument. Polecam
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
z przykroscia musze przyznac na podstawie wlasnych doswiadczen, ze bardziej mi sie podbiaja np. tokaie od kilkuletnich fenderow usa standard. Japonczycy odwalili kawal dobrej roboty. warto pamietac ze takie staruszki wymagaja inwestycji ale odplaca z nawiazka. nie mialem jeszcze kiepskiego japonczyka, nawet sklejka brzmiala SUPER. tylko fakt, ze wiedzialem, ze to sklejka jakos drapał mnie od środka ale kurde gadało to tak dobrze jak normalny jazz bass z litego drewna....
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Kiedyś pograłem chwilkę na Fenixie 5 i jak się dowiedziałem że kumpel chce go oddać za 1k bo zmienia na 4 to z mety go kupiłem. Potem przyjechał do mnie z fenderkiem japanesem i miałem wrażenie że ferdek chyba jest z plastiku, chyba o połowę lżejszy. Inna sprawa że Young Chang (KOREA) skrobał kiedyś fendery.