[INDEKS] Jaki sprzęt kupić?
(05-25-2012, 10:48 AM)Element napisał(a): Chcac sie przebijac przez zespol, byc takze lekko ponad nim, miec interesujace mnie brzmienie i dobrze sie slyszec w kazdym miejscu, w ilu glosnikowe paczki powinienem celowac? Pojedyncza kolumna (lodowki nie wchodza w gre, takze 6*10 odpada) czy stack w postaci 4*10 i 1*15?

2x12" ? http://www.glockenklang.de/en/products/p...s_bass.htm

Przy okazji - tak tutaj sugeruję ta firmę, bo zdaje się dr_kciuk wyraźnie wypowiadał się o nie koloryzowaniu tych paczek i oddawania brzmieniu instrumentu. Poza tym są bardzo skuteczne.
Odpowiedz
imo jeśli stack to 2 x 410 Smile tym bardziej że celujesz w wysokiej klasy kolumny wiec nie ma obawy o braki w dolnym paśmie Emotka_2755
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac Smile

Poki co wykluczylem paczki Markbassa, Ampega, SWR, wszelakie Hartke, Ashdowny, Yamahy, Laneye, Warwicki. Te zdecydowanie odpadaja z gry.

Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro Smile) i Aguilar.
Przeszukalem caly temat uzytkownikow Mesy i kazdy kto ma kolumne tej firmy pisze o nosowym, dolnym srodku. Czyli to co mnie najbardziej interesuje. Filmiki tez ogladalem, sluchalem, szperalem wciaz i doszedlem do wniosku, ze Mesa Boogie = dolny srodek.
Mam ochote zaryzykowac i kupic Mese w ciemno - byc moze to jest wlasnie to!
Z drugiej strony chce miec jak najwiecej argumentow i opinii Smile

Zainteresowala mnie z tej firmy kolumna 2*15. Kilka osob z forum ma takie polaczenie i nie narzeka, wrecz przeciwnie. Same superlatywy. Dynamika, selektywnosc i porzadany przeze mnie dzwiek. Roznic miedzy starymi kolumnami Road Ready, a Powerhousem nie ma ponoc wiele - graja na podobnym poziomie. Jakby czegos brakowalo w brzmieniu to tez zawsze mozna zrobic dostawke w postaci 4*10, czy moze to zly pomysl?
Czy powinienem o czyms jeszcze wiedziec?

Odpowiedz
Co do tej kolumny 212 BS - sporo o niej dobrego pisał Pend of Sky (Pendowski, innymi słowy) i jeszcze ktoś z basoofki. Poszukaj, tam coś znajdziesz o nich. Było też coś w Basiście.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro Smile) i Aguilar.

To ja jeszcze polecam EBS 410 Proline i 410RBH Gallien-Krueger (moim zdaniem stoją na jednakowym poziomie). Ale ten Glock jest IMHO i tak najciekawszy (jedna 4x10" pewnie zrobiłaby Ci już robotę).
Odpowiedz
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac Smile

Poki co wykluczylem paczki Markbassa, Ampega, SWR, wszelakie Hartke, Ashdowny, Yamahy, Laneye, Warwicki. Te zdecydowanie odpadaja z gry.

Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro Smile) i Aguilar.
dlaczego wykluczasz paczki swr,ampeg...?

mayo Patriot+(laboga,korg dtr-2000,dbx 160A)+SWR Mo'BASS+GOLIATH III
Odpowiedz

(05-25-2012, 11:16 AM)rob napisał(a): dlaczego wykluczasz paczki swr,ampeg...?

(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Miałem już Ampega i to także nie było to.
A potem jeszcze:
(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Nie chce tez nic czystego i sterylnego jak SWR.

Chyba dostateczne uzasadnienie Tongue
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400
Odpowiedz
Tak to jest jak sie nie czyta uwaznie Smile No ale nic sie nie stalo przeciez.
Jest wyjasnione, wiec mamy jasnosc juz.

Nie wiem do konca jak tez jest z EBSem, poniewaz nigdy na nim nie gralem, tylko slyszalem na koncertach i mniejszych i wiekszych. Moge powiedziec to samo co o SWRze, no moze z tym plusem, ze EBS mial wiecej basu Smile Rzecz jasna to moje odczucia i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Ale nie o tym mamy rozmawiac.

Odpowiedz
...mea culpa Wink
mayo Patriot+(laboga,korg dtr-2000,dbx 160A)+SWR Mo'BASS+GOLIATH III
Odpowiedz
(05-25-2012, 11:20 AM)Element napisał(a): Tak to jest jak sie nie czyta uwaznie Smile No ale nic sie nie stalo przeciez.
Jest wyjasnione, wiec mamy jasnosc juz.

Nie wiem do konca jak tez jest z EBSem, poniewaz nigdy na nim nie gralem, tylko slyszalem na koncertach i mniejszych i wiekszych. Moge powiedziec to samo co o SWRze, no moze z tym plusem, ze EBS mial wiecej basu Smile Rzecz jasna to moje odczucia i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Ale nie o tym mamy rozmawiac.

410RBH od G-K maja duży podmuch i punch, jak są dwie. Być może o taki charakter Ci się rozchodzi... Wydaje mi się też, że G-K maja jednak nieco więcej środka od Proline'ów EBSa... Jakby co, mam doświadczenia z obydwoma zestawami.
Odpowiedz
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac Smile

Przeszukalem caly temat uzytkownikow Mesy i kazdy kto ma kolumne tej firmy pisze o nosowym, dolnym srodku. Czyli to co mnie najbardziej interesuje. Filmiki tez ogladalem, sluchalem, szperalem wciaz i doszedlem do wniosku, ze Mesa Boogie = dolny srodek.
Mam ochote zaryzykowac i kupic Mese w ciemno - byc moze to jest wlasnie to!
Z drugiej strony chce miec jak najwiecej argumentow i opinii Smile

Zainteresowala mnie z tej firmy kolumna 2*15. Kilka osob z forum ma takie polaczenie i nie narzeka, wrecz przeciwnie. Same superlatywy. Dynamika, selektywnosc i porzadany przeze mnie dzwiek. Roznic miedzy starymi kolumnami Road Ready, a Powerhousem nie ma ponoc wiele - graja na podobnym poziomie. Jakby czegos brakowalo w brzmieniu to tez zawsze mozna zrobic dostawke w postaci 4*10, czy moze to zly pomysl?
Czy powinienem o czyms jeszcze wiedziec?

Miałem mese powerhouse 2x10 bardzo ładna górka nie dająca po uszach jak swr (ale to też sprawa gwizdka) i średnie tony pikne,dołu za dużo nie było bo z czego, ale w przypadku 4x10 podejrzewam jest pewnie już "grubo" i głośno.Co do konfiguracji musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy waga paczki jest nieważna,a brzmienie jest sprawą nadrzędną?Do jakiej muzy chcesz jej używać?Jeżeli interesuje cie paczka uniwersalna z ciosem ,dynamiką , selektywnością,wysoką skutecznością to celowałbym w paczki 4x10 z ferrytowymi głośnikami aguilar db/gs410,swr goliath 3,david eden d410xlt ,mesa powerhouse 410.Jeżeli chcesz bardziej mobilnej paczki to celowałbym w konfiguracje 2x12- więcej dolnego środka trochę mniejsza skuteczność no i mniejsza szybkość w stosunku do 10 ".Skolei jeżeli wogule ci nie przeszkadza waga wielkość to celuj w jakieś lodówy 4x12 lub 8x10 będziesz miał Sounds of hell

(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Nie chce tez nic czystego i sterylnego jak SWR.

w przypadku swr goliatha jak mu się wyłączy gwizdek lub skręci prawie maksymalnie to już tak sterylnie nie jestSmile gwizdek generuje straszne szumy oraz strzelającą górkę
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Odpowiedz
U Mańka. Miał niedawno w ofercie 110, nie wiem, jak jest teraz. I jeszcze Paweł Wszołek (chyba tak ma na nazwisko) miał kiedyś takową.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Fabian powaga a jakbyś sobie zrobił sam 1x10? dobry głośnik kupić a resztę sobie obliczysz itd.sklejka i duperele to jakieś 150zł
Odpowiedz
chyba ze tak,pytaj w buzarrocabs i soundman jeszcze.
Odpowiedz
Mam ochotę na fleabassa , tylko nie wiem który z modeli? Street bass czy Wild one? Róznią sie tylko drewnem? Jak tak , to jakie jest lepsze , olcha czy lipa?

http://www.thomann.de/pl/search_dir.html...ss&x=0&y=0
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 74 gości