(05-25-2012, 10:48 AM)Element napisał(a): Chcac sie przebijac przez zespol, byc takze lekko ponad nim, miec interesujace mnie brzmienie i dobrze sie slyszec w kazdym miejscu, w ilu glosnikowe paczki powinienem celowac? Pojedyncza kolumna (lodowki nie wchodza w gre, takze 6*10 odpada) czy stack w postaci 4*10 i 1*15?
2x12" ? http://www.glockenklang.de/en/products/p...s_bass.htm
Przy okazji - tak tutaj sugeruję ta firmę, bo zdaje się dr_kciuk wyraźnie wypowiadał się o nie koloryzowaniu tych paczek i oddawania brzmieniu instrumentu. Poza tym są bardzo skuteczne.
Liczba postów: 778
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
imo jeśli stack to 2 x 410  tym bardziej że celujesz w wysokiej klasy kolumny wiec nie ma obawy o braki w dolnym paśmie
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster
Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46
http://www.zbigniewforysband.pl/
Liczba postów: 51
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
05-25-2012, 11:01 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-25-2012, 12:16 PM przez Element.)
A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac
Poki co wykluczylem paczki Markbassa, Ampega, SWR, wszelakie Hartke, Ashdowny, Yamahy, Laneye, Warwicki. Te zdecydowanie odpadaja z gry.
Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro  ) i Aguilar.
Przeszukalem caly temat uzytkownikow Mesy i kazdy kto ma kolumne tej firmy pisze o nosowym, dolnym srodku. Czyli to co mnie najbardziej interesuje. Filmiki tez ogladalem, sluchalem, szperalem wciaz i doszedlem do wniosku, ze Mesa Boogie = dolny srodek.
Mam ochote zaryzykowac i kupic Mese w ciemno - byc moze to jest wlasnie to!
Z drugiej strony chce miec jak najwiecej argumentow i opinii
Zainteresowala mnie z tej firmy kolumna 2*15. Kilka osob z forum ma takie polaczenie i nie narzeka, wrecz przeciwnie. Same superlatywy. Dynamika, selektywnosc i porzadany przeze mnie dzwiek. Roznic miedzy starymi kolumnami Road Ready, a Powerhousem nie ma ponoc wiele - graja na podobnym poziomie. Jakby czegos brakowalo w brzmieniu to tez zawsze mozna zrobic dostawke w postaci 4*10, czy moze to zly pomysl?
Czy powinienem o czyms jeszcze wiedziec?
Liczba postów: 12308
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Co do tej kolumny 212 BS - sporo o niej dobrego pisał Pend of Sky (Pendowski, innymi słowy) i jeszcze ktoś z basoofki. Poszukaj, tam coś znajdziesz o nich. Było też coś w Basiście.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro ) i Aguilar.
To ja jeszcze polecam EBS 410 Proline i 410RBH Gallien-Krueger (moim zdaniem stoją na jednakowym poziomie). Ale ten Glock jest IMHO i tak najciekawszy (jedna 4x10" pewnie zrobiłaby Ci już robotę).
Liczba postów: 279
Reputacja:
0
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac
Poki co wykluczylem paczki Markbassa, Ampega, SWR, wszelakie Hartke, Ashdowny, Yamahy, Laneye, Warwicki. Te zdecydowanie odpadaja z gry.
Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro ) i Aguilar. dlaczego wykluczasz paczki swr,ampeg...?
mayo Patriot+(laboga,korg dtr-2000,dbx 160A)+SWR Mo'BASS+GOLIATH III
Liczba postów: 1448
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
(05-25-2012, 11:16 AM)rob napisał(a): dlaczego wykluczasz paczki swr,ampeg...?
(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Miałem już Ampega i to także nie było to. A potem jeszcze:
(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Nie chce tez nic czystego i sterylnego jak SWR.
Chyba dostateczne uzasadnienie
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400
Liczba postów: 51
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
05-25-2012, 11:20 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-25-2012, 11:24 AM przez Element.)
Tak to jest jak sie nie czyta uwaznie  No ale nic sie nie stalo przeciez.
Jest wyjasnione, wiec mamy jasnosc juz.
Nie wiem do konca jak tez jest z EBSem, poniewaz nigdy na nim nie gralem, tylko slyszalem na koncertach i mniejszych i wiekszych. Moge powiedziec to samo co o SWRze, no moze z tym plusem, ze EBS mial wiecej basu  Rzecz jasna to moje odczucia i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Ale nie o tym mamy rozmawiac.
Liczba postów: 279
Reputacja:
0
...mea culpa
mayo Patriot+(laboga,korg dtr-2000,dbx 160A)+SWR Mo'BASS+GOLIATH III
(05-25-2012, 11:20 AM)Element napisał(a): Tak to jest jak sie nie czyta uwaznie No ale nic sie nie stalo przeciez.
Jest wyjasnione, wiec mamy jasnosc juz.
Nie wiem do konca jak tez jest z EBSem, poniewaz nigdy na nim nie gralem, tylko slyszalem na koncertach i mniejszych i wiekszych. Moge powiedziec to samo co o SWRze, no moze z tym plusem, ze EBS mial wiecej basu Rzecz jasna to moje odczucia i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Ale nie o tym mamy rozmawiac.
410RBH od G-K maja duży podmuch i punch, jak są dwie. Być może o taki charakter Ci się rozchodzi... Wydaje mi się też, że G-K maja jednak nieco więcej środka od Proline'ów EBSa... Jakby co, mam doświadczenia z obydwoma zestawami.
Liczba postów: 450
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
05-25-2012, 01:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-25-2012, 02:16 PM przez mrbass.)
(05-25-2012, 11:01 AM)Element napisał(a): A jakie sa roznice brzmieniowe miedzy 2*12, a 4*10? Czy pojedyncza kolumna bedzie wystarczajaca i da rade istniec samodzielnie bez zadnej dostawki? Pytam szczegolowo o wszystko po kolei gdyz musze wiedziec co mam ogrywac, w jakich konfiguracjach i czego szukac
Z tego co czytam i slucham bede musial ograc i zasiegnac glebszych opinii nt Mesa Boogie, Glockenklang. Interesuja mnie tez paki Trace Elliot (bo ostatnio jest ich wysyp na Allegro ) i Aguilar.
Przeszukalem caly temat uzytkownikow Mesy i kazdy kto ma kolumne tej firmy pisze o nosowym, dolnym srodku. Czyli to co mnie najbardziej interesuje. Filmiki tez ogladalem, sluchalem, szperalem wciaz i doszedlem do wniosku, ze Mesa Boogie = dolny srodek.
Mam ochote zaryzykowac i kupic Mese w ciemno - byc moze to jest wlasnie to!
Z drugiej strony chce miec jak najwiecej argumentow i opinii 
Zainteresowala mnie z tej firmy kolumna 2*15. Kilka osob z forum ma takie polaczenie i nie narzeka, wrecz przeciwnie. Same superlatywy. Dynamika, selektywnosc i porzadany przeze mnie dzwiek. Roznic miedzy starymi kolumnami Road Ready, a Powerhousem nie ma ponoc wiele - graja na podobnym poziomie. Jakby czegos brakowalo w brzmieniu to tez zawsze mozna zrobic dostawke w postaci 4*10, czy moze to zly pomysl?
Czy powinienem o czyms jeszcze wiedziec?
Miałem mese powerhouse 2x10 bardzo ładna górka nie dająca po uszach jak swr (ale to też sprawa gwizdka) i średnie tony pikne,dołu za dużo nie było bo z czego, ale w przypadku 4x10 podejrzewam jest pewnie już "grubo" i głośno.Co do konfiguracji musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy waga paczki jest nieważna,a brzmienie jest sprawą nadrzędną?Do jakiej muzy chcesz jej używać?Jeżeli interesuje cie paczka uniwersalna z ciosem ,dynamiką , selektywnością,wysoką skutecznością to celowałbym w paczki 4x10 z ferrytowymi głośnikami aguilar db/gs410,swr goliath 3,david eden d410xlt ,mesa powerhouse 410.Jeżeli chcesz bardziej mobilnej paczki to celowałbym w konfiguracje 2x12- więcej dolnego środka trochę mniejsza skuteczność no i mniejsza szybkość w stosunku do 10 ".Skolei jeżeli wogule ci nie przeszkadza waga wielkość to celuj w jakieś lodówy 4x12 lub 8x10 będziesz miał Sounds of hell
(05-24-2012, 08:23 PM)Element napisał(a): Nie chce tez nic czystego i sterylnego jak SWR.
w przypadku swr goliatha jak mu się wyłączy gwizdek lub skręci prawie maksymalnie to już tak sterylnie nie jest  gwizdek generuje straszne szumy oraz strzelającą górkę
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Liczba postów: 12308
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
U Mańka. Miał niedawno w ofercie 110, nie wiem, jak jest teraz. I jeszcze Paweł Wszołek (chyba tak ma na nazwisko) miał kiedyś takową.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Liczba postów: 798
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Fabian powaga a jakbyś sobie zrobił sam 1x10? dobry głośnik kupić a resztę sobie obliczysz itd.sklejka i duperele to jakieś 150zł
Liczba postów: 798
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
chyba ze tak,pytaj w buzarrocabs i soundman jeszcze.
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
05-27-2012, 01:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-27-2012, 01:13 PM przez FleaStyle.)
Mam ochotę na fleabassa , tylko nie wiem który z modeli? Street bass czy Wild one? Róznią sie tylko drewnem? Jak tak , to jakie jest lepsze , olcha czy lipa?
http://www.thomann.de/pl/search_dir.html...ss&x=0&y=0
|