Zakrzewski basses
pytalem o rodzaj, czy jest to poliuretan, akryl, nitro, cyjanoakryl, czy moze inny wynalazek?
Odpowiedz
(12-12-2011, 01:42 PM)groza napisał(a):
(12-12-2011, 01:02 PM)bartozzi napisał(a): jeżeli macie jakieś pytania względem Zakrzewskich, na które ja bym mógł Waszym zdaniem odpowiedzieć -walcie śmiało.

Mam kilka uwag odnośnie strony i prezentacji instrumentów. Piszę, bo doświadczenie zawodowe uczy, że równie ważne od tego co i jak robisz jest to, jak umiesz to zaprezentować i sprzedać.

Co do pierwszego to nie wiem, basy na pewno wyglądają na ładnie zrobione, ale to teraz nie jest na obecnym rynku high-end powód do dumy, tylko absolutne minimum przyzwoitości. To, że bas brzmi dobrze przy tej cenie też nie powinno być atutem, tylko pierwszym akapitem, wstępem. Czy są na tyle unikalne, by ktoś wybrał Pana Zakrzewskiego zamiast dowolnego innego lutnika robiącego instrumenty w tej cenie - tego nie wiem. okaże się gdy ludzie trochę na tym pograją, ponagrywają. Z całym szacunkiem, ale w opinie muzyka na temat gitary przez pierwsze pól roku, rok nie do końca wierzę, zwłaszcza jeśli jest ładna i uczestniczył w jej tworzeniu Wink

Co do drugiego. W przypadku instrumentu kreowanego na bardzo ekskluzywny i wyjątkowo dokładnie dopracowany, dopieszczony w każdym detalu strona pozostawia wiele do życzenia. Jak byłem jeszcze zawodowcem w tego typu rzeczach robiłem Case Study przykładowych klientów - by sprawdzić, czy mają to czego chcą dostępne na stronie.

Przykład.

---

Ludzie którzy zarabiają na tyle dużo by móc sobie pozwolić na taki instrument, najprawdopodobniej:

- nie mają za dużo czasu na pierdoły
- wiedzą czego chcą
- nie da się ich zbajerować gadką marketingową.

Więc. Pytania:

- czy instrument jak zamówię teraz może być gotowy np. do połowy marca? Jaki jest czas oczekiwania? Jak z formą płatności, faktura itp?
- Mam wielkie lapy, potrzebuję 6tkę o rozstawie 19mm i radius taki jak w moim ulubionym customie marki STAGG - jaki jest standardowy rozstaw i radius waszych basów? Możecie zrobić hardware o innym rozstawie? Inną menzurę? Inny profil gryfu?
- Mam uraz powydpadkowy pleców i nie mogę mieć instrumnetu powyżej 3,5kg. Ile ważą wasze basy?
- jakie są proponowane przez was gotowe zestawy drewno/elektronika i co oferują?
- potrzebuję czwórkę, ale niecierpię rozstawu przy siodełku z jazz bassa, chcę takie jak mam w preclu na którym gram od 15 lat - jaki jest rozstaw strun przy siodełku?
- tak w sumie to wygląda jak mayones, co właściwie wyróżnia waszą firmę od nich? po zdjęciach widzę warsztat lutniczy jak każdy inny, za co w takim razie płacę? specyfikacji nie znam, proponowanych zestawów zapewniających brzmienie nie znam. nie wiem ile taki bas waży, czy ma case wyprofilowany, nie wiem czy średni czas oczekiwania to 3 miesiące czy 2 lata.

Wiem, że właściciel zna paru znakomitych basistow i robi ładne gitary. O całą resztę będę musiał się dopytywać... chce mi się?

---

koniec przykładu. Może to brzmi trochę okrutnie, nie traktuj to proszę jako zarzut czy próbę dojebania (na to jestem za stary i zbyt zapracowany) - robiłem dokładnie to samo w odniesieniu do portali które projektowalem i działało za każdym razem. Uwierz mi, że jeśli właściciel sam sobie tego nie zrobi, to przy tym przedziale cenowym klient może po prostu odczuwać brak informacji. Wejdź sobie stronę Sheldona Dingwala, Rogera Sadowskiego, Mayonesa nawet - oni przedstawiają masę fajych rzeczy. Dingwall wymiata jeśli chodzi o opis technologii, rozwodzi się nad kurde sposobem wklejania straplocka i stosowania jesionu ciężkiego na górze korpusu a lekkiego na dole. Sadowski imponuje profesjonalizmem i bogatą ofertą + opiniami znakomitych muzyków. Mayo ma świetnie przygotowane rózne modele pod kątem połączenia dobrego drewna i elektroniki - każdy dokładnie opisany. Próbki u laklanda to w ogóle świat...

U was jest trochę fot, pare dobrych próbek (nie wiadomo jak nagranych - też ważne) i filmiki z youtube które przy tej klasie insturmentu powinny zniknąć NATYCHMIAST.

Podsumowując - zakładam, że basy są znakomite, życzę oczywiście Panu Zakrzewskiemu powodzenia w robieniu tych basów, może kiedyś kupię - lubię drogie basySmile Tylko na stronie zbyt konkretów informacji póki co nie ma, jeśli są to trudno dostępne. Ja bym nie kupił bez możliwości ogrania. Ile ich jest w polsce? 5? 10?

No właśnie.
I to mi się podoba. Cenne uwagi. Pozdro!
-------------------------------------

Kliknij, aby posłuchać mojej debiutanckiej EPki!

[Obrazek: dsc_3190_cover%20photo_300.jpg]

www.facebook.com/bartozziofficial

www.bartozziproject.com

www.facebook.com/bartozziproject
Odpowiedz
Hej, basy godne ale bardziej podziwiam muzyków którzy potrafią na nich zagrać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!

Odpowiedz
W sumie wizualnie mi się jakoś super nie podobają te basiwa, ale brzmieniowo - przynajmniej na podstawie tej próbki od Bartka - jest naprawdę fajnie. To brzmienie jest szalenie zwarte, podoba mi się. Nie wiem na ile to wina kaloryfera, którego użyto do nagrania (no offence Wink), a na ile instrumentu, ale trochę mi niższe pasma nie grają. Czekam na próbki w lepszej jakości. Wydaje mi się że nawet nagranie w kartę dźwiękową albo jakąś Pandorę by było o wiele bardziej reprezentatywne.
Trzymam kciuki, bo koncepcja świetna i jest z czym startować i nie mieć wstydu.

Edyta.

Pyrr szalona! Nie słuchałem próbek na stronie. Struna H grzmi. Jak dla mnie - miodzio. I ma bardzo fajnego pazura. Podoba mi się.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
To: http://www.londonbassguitarshow.com/ jest chyba dobre miejsce do zaprezentowania się.

Marek
Odpowiedz
(12-12-2011, 08:25 PM)bratekr napisał(a): W sumie wizualnie mi się jakoś super nie podobają te basiwa, ale brzmieniowo - przynajmniej na podstawie tej próbki od Bartka - jest naprawdę fajnie. To brzmienie jest szalenie zwarte, podoba mi się. Nie wiem na ile to wina kaloryfera, którego użyto do nagrania (no offence Wink), a na ile instrumentu, ale trochę mi niższe pasma nie grają. Czekam na próbki w lepszej jakości. Wydaje mi się że nawet nagranie w kartę dźwiękową albo jakąś Pandorę by było o wiele bardziej reprezentatywne.
Trzymam kciuki, bo koncepcja świetna i jest z czym startować i nie mieć wstydu.

Edyta.

Pyrr szalona! Nie słuchałem próbek na stronie. Struna H grzmi. Jak dla mnie - miodzio. I ma bardzo fajnego pazura. Podoba mi się.

szykuje się seria próbek nagranych w studio, jakość top. no i będzie ic więcej, niż tylko 3 gitary Smile

(12-13-2011, 11:20 AM)Markus napisał(a): To: http://www.londonbassguitarshow.com/ jest chyba dobre miejsce do zaprezentowania się.

Marek

byłem tam, szczerze mówiąc nie za bardzo. to jest impreza skupiona w 100% na rynku brytyjskim, nie interesuje ich nic poza tym, co dealerzy brytyjscy "mogą z tego mieć". na pewno przyjdzie czas na wizytę tam z instrumentami, ale na razie trzeba lecieć globalnie Smile Z tych imprez na których byłem - liczy się przede wszystkim NAMM, Frankfurt już nie tak bardzo. na zimowe NAMM znowu lecę, doniosę co i jak.

www.bartozziproject.com

Odpowiedz
Czekam z niecierpliwością - i na próbki i na odzew z NAMM.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Dawno mnie tu nie było, więc przeczytałem prawie wszystkie posty i już z przerażenia miałem zamalować ekran na czarno i wyjść na spacer ale na szczęście dyskusja się wyluzowała i zrobiło się jakoś milej. Co ciekawe wśród tych co nie mieli basów Piotra w reku są tacy co podziwiają i tacy co im się nie podoba i twierdzą że te basy nie są warte 10k, ale wśród tych co mieli te basówki w ręku już przeciwników nie ma. Jestem już szczęśliwym posiadaczem basu Piotra( jest to dokładnie egzemplarz Essential ES1 02) i wiem że nie oddam go za żadne pieniądze, dla mnie jest to po prostu instrument bezcenny. Przy takich instrumentach trudno kierować się czystą logiką i kalkulacjami cenowymi, trzeba przyjechać, dotknąć pograć i jak się zakochasz, pieprznąć wszystko i kupić. Jak się na prawdę chce to wszystko można
Odpowiedz
Hubercik... w morde misia, w Twoim przypadku to nawet jak grasz na Corcie za 1600zł to brzmisz Wink więc nie ma sensu dyskutować (szczególnie) o brzmieniu tych wioseł Tongue (jakby co: widziałem, słyszałem i miałem w łapkach Twego basa i... zacny) Emotka_2755

P.S ten bas na żywca wygląda zajebiaszczo - tylko za dużo pstryczków i pokrętełek Tongue
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Odświeżam topic, żeby video było w odpowiednim miejscu również. Smile

Odpowiedz
tu próbka basu jak siedzie w utworze

http://www.youtube.com/watch?v=CTBAwHN54Ns

jak sadzicie które przystawki lepsze i do czego bardziej?
aero z magnesami czy bez ? jaka jest różnica miedzy nimi ktoś wie ?

tutaj obie wersje z i bez magnesów

http://www.zakrzewskibasses.com/en/in-st...es215.html

http://www.zakrzewskibasses.com/en/in-st...s3-18.html

te basy są kozackie piękna lutnicza robota Big Grin
Odpowiedz
od magnesów w pickupach to się generalnie odchodzi Smile

Tobie zapewne chodzi o NABIEGUNNIKI odsłonięte i schowane.
te z okrągłymi, odsłoniętymi nabiegunnikami to są Aero Type 1, czyli Alnico 5 - takie jak w standardowym jazzbasie. Humbucker ma po prostu 2 takie cewki.

Te z zakrytymi nabiegunnikami to Aero type 4, nab. w tym modelu są prostokątne (!):

[Obrazek: K6jd_Type_4_PHC_002.jpg]

Mikołaj ma dual coila przy mostku i singla przy szyjce, oba w type4.
Ten numer zagrał na singlu przy mostku. Pamiętaj też, że instrument z szyjką klonową będzie siedział w miksie inaczej, niż ten Mikołaja, który ma hebanową.

Nie ma lepiej lub gorzej - co komu pasuje Smile Ja mam dwa dualcoile Type1 w swoim i klonową podstrunnicę, a marzy mi się Zakrzewski z Type4 i hebanem, bo to kompletnie inny sound... Smile nie, żeby zmienić to co mam, tylko mieć inny kolor w arsenale...

A propos type1, to Zakrzewski kończy właśnie opracowanie pickupów robionych pod jego zamówienie, już nie Aero... premiera już wkrótce Smile Grałem,jest masakra.

Pozdr,
B

(04-15-2013, 09:15 PM)chmura napisał(a): tu próbka basu jak siedzie w utworze

http://www.youtube.com/watch?v=CTBAwHN54Ns

jak sadzicie które przystawki lepsze i do czego bardziej?
aero z magnesami czy bez ? jaka jest różnica miedzy nimi ktoś wie ?

tutaj obie wersje z i bez magnesów

http://www.zakrzewskibasses.com/en/in-st...es215.html

http://www.zakrzewskibasses.com/en/in-st...s3-18.html

te basy są kozackie piękna lutnicza robota Big Grin

a tak swoją drogą, jakby ktoś nie widział:

endżoj Smile

www.bartozziproject.com

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości