Liczba postów: 5420
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Chyba jeszcze nie ma takiego wątku. Wpisujcie swoje opinie, wrażenia, porównania, próbki dźwięku.
Od siebie mogę powiedzieć, że używałem już MXRa Bass DI, Sansampa PBDDI i Sansampa VT. I każdy z nich jest inny Subiektywnie, najlepiej wspominam chyba programowalnego sansampa, który mimo braku korekcji środka pozwala wykręcić fajny sound. w MXRze brakuje mi trochę "punchu", a VT jakoś nigdy nie udało mi się ustawić tak, żebym był naprawdę zadowolony.
Liczba postów: 12302
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Tylko Sansamp GT2 - jako dopałka. Ustawienie SVT z delikatnie podbitym dołem. Fajnie emuluje lampę, ale jednak to nie lampa.
Brzmienie mi odpowiada, ale czas na przesiadkę, bo środku zastępcze to nie środki ostateczne.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Preamp w zasadzie tylko z nazwy, chociaż ma sekcję EQ, to jednak odpowiada głównie za przester. Prawie transparentny (podbija lekko okolice 600hz), wraz z odkręcaniem gainu ginie trochę dołu i pojawia się więcej góry - wszystko można skompensować pokrętłami dostępnymi na pokładzie.
W budowie przypominający skrojonego pod bass tubescreamera, na talkbass piszą o nim od czasu do czasu "svt in a box"
Bardzo fajny jest też:
Rewelacyjne, czyste brzmienie. Prawdziwie rasowy sound! Wadą jest praca na 18V :/
Z mniej podobających mi się:
Sadowsky. Trochę za mocno pompuje dół i górkę, na flatach brzmi to nieciekawie, bo podbija górkę której nie ma i zamiast hi-fi mruczka się robi deska.
Sansamp BDDI. Odkąd kupiłem pierwszego Ampega, Sansamp przestał mi się podobać. Wcześnie posiadałem i wielbiłem.
MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący.
Liczba postów: 8284
Liczba wątków: 21
Reputacja:
2
(11-08-2012, 10:16 AM)mazdah napisał(a): MXR M80 Bass DI: na czystym strasznie pompuje, IMHO bez włączonego kanału przesteru bezużyteczny i wręcz szkodzący.
na czystym pompuje - a do czego ma służyć preamp jak nie do kreowania brzmienia?
obrazki się zesrały.
Odwieczny GAS
I na to:
Liczba postów: 8284
Liczba wątków: 21
Reputacja:
2
Liczba postów: 10344
Liczba wątków: 39
Reputacja:
4
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie
Jak go najlepiej podłączyć ? Jak wy je podłączacie ?
Ja dość solidnie okroiłem swoje efekty i został mi tylko MXR M-80 - mój ulubiony. Jest sens wpinania tego w pentlę czy mija się to z celem ? Czytałem instrukcję od SVT-3 - opis tylnego panelu ale jakoś nie ogarnąłem tego.
Co będzie lepiej?
Bass -> preamp -> Amp
Bass -> Amp -> preamp w pętli
A może
Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza
Fender Standard Jazz Bass USA
Fender Stratacoustic Standard
Markbass LitlleMark 250 Black Line + NoisyBox 2x10
Liczba postów: 3857
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): A ja mam pytanko troszkę z innej beczki ale też o preampie
Jak go najlepiej podłączyć ? Jak wy je podłączacie ?
Ja dość solidnie okroiłem swoje efekty i został mi tylko MXR M-80 - mój ulubiony. Jest sens wpinania tego w pentlę czy mija się to z celem ? Czytałem instrukcję od SVT-3 - opis tylnego panelu ale jakoś nie ogarnąłem tego.
Co będzie lepiej?
Bass -> preamp -> Amp
Bass -> Amp -> preamp w pętli
A może
Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza
podpinaj tak jak Ci najlepiej brzmi
Brzmienie to bardzo duzo czynnikow, zeby Ci pomoc musialbys znaleźć osobe z tym samym preampem, headem, paczką gitarą i palcami
Kolejnosc czy sposob wpinania takich rzeczy to mocno indywidualna sprawa
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 568
Liczba wątków: 20
Reputacja:
1
lolekbass Ty w uk jestes?
Reputacja:
0
(11-10-2012, 05:20 PM)dr Szelma napisał(a): lolekbass Ty w uk jestes? TAK - a dlaczego pytasz ?
Jak by co to wal na PW żeby nie offtopować
Reputacja:
0
Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :
(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> preamp -> Amp
To chyba najlepsze rozwiązanie, nic nie brumi, jesest dostęp do wszystkich opcji i ma to najwięcej mozliwości konfiguracji
(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass -> Amp -> preamp w pętli
Nie wiem dlaczego ale strasznie brumiło a po włączeniu distortiona buczało a nie grało
(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza
Nie było źle ale zero możliwości regulacji ze wzmacniacza - tylko w MXRze
(11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :
To chyba najlepsze rozwiązanie, nic nie brumi, jesest dostęp do wszystkich opcji i ma to najwięcej mozliwości konfiguracji
Nie wiem dlaczego ale strasznie brumiło a po włączeniu distortiona buczało a nie grało
(11-10-2012, 04:09 PM)lolekbass napisał(a): Bass-> preamp -> Power Amp IN we wzmacniaczu ale wtedy pomijamy chyba cały EQ ze wzmacniacza
Nie było źle ale zero możliwości regulacji ze wzmacniacza - tylko w MXRze
U mnie nic nie brumi z wpiętym SansAmpem PSA-1 w pętli G-K 1001RB-II.
Siedział też wpięty bezpośrednio w końcówkę (całkiem nieźle, ale trochę sucho) i normalnie w input wzmacniacza (najmniej mi się podobało bo niby sansamp, ale taki zmiękczony przez Kruegera nieco).
Wcześniej grałem z GT-2 (repliką) wpiętym w input i było tak jak trzeba, zatem to także kwestia preampu jak widać.
Liczba postów: 3857
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(11-11-2012, 10:43 AM)lolekbass napisał(a): Troszkę się tym wczoraj pobawiłem i :
ja gram bass/preamp/bass
z wpiętym sansampem normalnie do pętli miałem też okropne brumienie, nie wiedziałem dlaczego, w koncu przyszedl mi kumpel i wyjaśnił, że coś jest nie tak z poziomami, ampeg chyba daje za wysoki od siebie i wysoki idzie do sansampa, generalnie u mnie trzeba zdjąć poziom imput w preampie i działa jak należy
fender -> fender -> fender
|