Fretless B-hood
(03-11-2013, 11:38 PM)JAZZ-BASS napisał(a): Wreszcie odfretowałem jedną ze swoich ukochanych Yamaszek.

[Obrazek: yamaha_bbn_5a_fl]

... a TUTAJ "prupka" soundu (struny DR Sunbeam)... i coś mi sie wydaje, że palisandrową podstrunnicę niechybnie zastąpi hebanowa.

P.S. Nagrywka typu domowego, więc sorry za niedociągnięcia.

Nie rób jej krzywdy

Miałem heban w 3 basach w 2 wymieniłem na palisander trzeciego sprzedałem

IMO heban gra razem ładnie tylko z pickupami bartolini
ewentualnie w basach z machoniu lub jemu podobnych.

W basach z tradycyjnych materiałów dostaniesz bardzo zgrzytliwą niezbyt muzyczną brzydką górkę z peakiem w okolicy 2kHz.
Zdecydowanie lepiej polakieruj podstrunnice

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
W mojej poprzedniej odfretowanej Yamaszce (tania, indonezyjska BBG 5A) zmieniłem palisander na heban. Wiosło zdecydowanie ożyło.

Oczywiście myślę o polakierowaniu... ale mam poważne obawy, że te duże prostokątne markery nie przyjmą lakieru... będzie się łuszczył/kruszył/odpryskiwał.
Co o tym myślisz...?

W ramach równouprawnienia żądam wprowadzenia do handlu serków heterogenizowanych...
Odpowiedz
(03-12-2013, 12:13 AM)JAZZ-BASS napisał(a): W mojej poprzedniej odfretowanej Yamaszce (tania, indonezyjska BBG 5A) zmieniłem palisander na heban. Wiosło zdecydowanie ożyło.

Oczywiście myślę o polakierowaniu... ale mam poważne obawy, że te duże prostokątne markery nie przyjmą lakieru... będzie się łuszczył/kruszył/odpryskiwał.
Co o tym myślisz...?

mój głowny fretless to 1973 jazz bass z prostokątami. Od 2lat polakierowany jeszcze nic złego się nie stało a jest codziennie sporo grany. Pierwsze lakierowanie trzeba było poprawiać, bo lakier wsiąkł w drewno ale w markery nie. Drugie załatwiło sprawę.
Wymaga to oczywiście świetnego lutnika - Witwa dał radęSmile Jeśli chcesz zmieniać podstrunnice warto wstawić palisander brazylijski brzmi ciepło ale bardzo selektywnie zarazem "ładnie śpiewa" - dużo lepiej niż indyjski popularny w japońskich basach.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Dzięki Alfik Emotka_2497
Ja serwisuję basy u Witkowskiego. Muszę do niego podjechać i skonsultować...

W ramach równouprawnienia żądam wprowadzenia do handlu serków heterogenizowanych...
Odpowiedz
W moim fretlessie Witwa wymienił markery plastykowe na klonowe, kosztowało, ale za to jakie ładne Shy
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
Mi się generalnie nie podoba idea fretlessa z prostokątnymi markerami. Linie - jak najbardziej. Kropki - jeszcze ujdą. Ale prostokąty... Przez nie bas wygląda zupełnie jak progówka.
Odpowiedz
(03-12-2013, 08:20 AM)Basstard napisał(a): Mi się generalnie nie podoba idea fretlessa z prostokątnymi markerami. Linie - jak najbardziej. Kropki - jeszcze ujdą. Ale prostokąty... Przez nie bas wygląda zupełnie jak progówka.

IMHO najładniej wygląda goły heban czy tam palisander... Jak instrumentach klasycznych. Tylko, że trzeba jeszcze potrafić precyzyjnie łapać intonację Wink

Jeśłi chodzi o kompromis, to mnie się bardzo to rozwiązanie spodobało:

[Obrazek: ac_classic_7_final.jpg]

[Obrazek: ac_classic_12_final.jpg]
Odpowiedz
(02-22-2013, 10:27 PM)tommy9 napisał(a): Do kitu wszystkie fretlessy: http://www.youtube.com/watch?v=KncsUTTduOc
Znakomite brzmienie. Aż się zrelaksowałem Big Grin
Gram na nerwach.
Odpowiedz
W moim fretlessie mam jedynie kropki w miejscach gdzie są progi i tylko po boku podstrunnicy, czyli widzę je tylko ja.
Wymaga to sporo ćwiczeń jakie serwowane są młodym adeptom skrzypiec, wiolonczeli, kontrabasu etc. ale da się Smile
Odpowiedz
Ostatni też miałem przyjemność mieć w łapach fretlessa z kropkami po boku podstrunnicy i czym więcej patrzyłem na gryf tym było gorzej ... lepiej nie patrzeć Wink
mayo Patriot+(laboga,korg dtr-2000,dbx 160A)+SWR Mo'BASS+GOLIATH III
Odpowiedz
(03-12-2013, 08:25 AM)OMSON napisał(a): IMHO najładniej wygląda goły heban czy tam palisander... Jak instrumentach klasycznych. Tylko, że trzeba jeszcze potrafić precyzyjnie łapać intonację Wink

Jeśłi chodzi o kompromis, to mnie się bardzo to rozwiązanie spodobało:

[Obrazek: ac_classic_7_final.jpg]

[Obrazek: ac_classic_12_final.jpg]

Bardzo eleganckie rozwiązanie, też mi się zawsze podobało.
Odpowiedz
Veillette 5-string fretless

A na tym Allegro upright'cie zajebiście gada najniższa struna grana smykiem! Smile

Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=uzk58P9P8oQ

Nie wymaga komentarza. Wink
Odpowiedz
Odpowiedz
Ja, wielbiciel pieknych ksztaltow Precisiona - ilekroc patrze na mojego skladaka fretlessa - to widze ze JazzBass tez jest calkiem ladny....

[Obrazek: jazzfretl.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości