Fretless B-hood
Misiaczki pysiaczki, mam ja problem.

Mam sobie fretlessa, tzn. progówkę odprogowaną. Tyle że ten kto ją odprogował, wyrwał progi, zrobił fornirem wypełnienia, zeszlifował całość i zostawił jak jest.
Generalnie wolę brzmienie strun z okrągłą owijką na bezprogu, ale zauważyłem że pojawiają się ślady na podstrunnicy.

Tl;dr Ile około kosztuje lakierowanie podstrunnicy, ile to wytrzyma i jak bardzo zmieni brzmienie?
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
[Obrazek: 5oTDjh4.png]
Odpowiedz
Z tego, co wiem, ok. 500-600 zł (jeśli zrobione naprawdę dobrze), wytrzyma lata, będzie więcej góry i growlu a'la Jaco. A jakiż to basik?
Odpowiedz
No mnie lakierowanie też pewnie kiedyś czeka.
Lekcje gry na gitarze basowej - stacjonarnie i online. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów. Już dziś powiedz "tak" swej przyszłości! Smile 
e-mail: mgmg@poczta.onet.pl 
Odpowiedz
Basstard:
Dzięki. Spector Rebop 5ka. Fajnie to brzmi bardzo i wygodne jest (i lekkie). Co prawda pickupy idą w diabły (emghz to padaka, wskakują bartolini) + lakierowanie. Ale to jak spłacę ZONa. mrgreen
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
[Obrazek: 5oTDjh4.png]
Odpowiedz
O, chętnie bym ograł. Nie jestem fanem Spectora, ale ReBop akurat jest całkiem sensowną konstrukcją. A z Bartkami ma szansę pięknie mruczeć.
Odpowiedz
Zmagam się z fretlessowym problemem. Czy intonacja musi być na tym idealna, czy dopuszczamy mozliwość bardzo lekkiego niestrojenia na "progach" ? Gram już prawie 2 miesiące, właczam tuner dla kontroli intonacji i szlag trafia ... no za nic .
Lekcje gry na gitarze basowej - stacjonarnie i online. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów. Już dziś powiedz "tak" swej przyszłości! Smile 
e-mail: mgmg@poczta.onet.pl 
Odpowiedz
przez pierwsze pół roku gry ćwiczyłem na fretlessie tylko tego typu rzeczy:
[Obrazek: index.php?f=1779303.jpg]

(nie do stroika, ale do piana guitar pro)

dupogodziny,dupogodziny i jeszcze raz dupogodziny Emotka_2755
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
Witam.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak ustawić menzurę w bezprogowcu??
Odpowiedz
http://www.garywillis.com/pages/bass/bas...anual.html

Wszystko czego potrzebujesz jest tutaj.
Odpowiedz
Dzięki Smile
Odpowiedz
Przekopałem wyszukiwarkę i nie znalazłem odpowiedzi na kwestie, które mnie nurtują, więc piszę tutaj.
Mam budżetowy bas, w którym progi nadają się do wymiany. Zastanawiam się teraz, czy by nie zdemontować progów z myślą o wstawieniu progów za jakiś czas (jeśli fretless mi nie podejdzie Wink ) dlatego mam dwa pytania:
1. Czy konieczne jest wypełnianie dziur po progach, czy coś złego z podstrunnicą może się stać jeśli nie wypełnię?
2. Jeśli wypełniać to czym, tak aby w przyszłości nie było problemu z wstawieniem progów?

Bas ma palisandrową podstrunnicę i flaty, więc nie nastawiałbym się na lakierowanie.
Odpowiedz
(08-09-2014, 10:57 PM)VOLCIK napisał(a): Przekopałem wyszukiwarkę i nie znalazłem odpowiedzi na kwestie, które mnie nurtują, więc piszę tutaj.
Mam budżetowy bas, w którym progi nadają się do wymiany. Zastanawiam się teraz, czy by nie zdemontować progów z myślą o wstawieniu progów za jakiś czas (jeśli fretless mi nie podejdzie Wink ) dlatego mam dwa pytania:
1. Czy konieczne jest wypełnianie dziur po progach, czy coś złego z podstrunnicą może się stać jeśli nie wypełnię?
2. Jeśli wypełniać to czym, tak aby w przyszłości nie było problemu z wstawieniem progów?

Bas ma palisandrową podstrunnicę i flaty, więc nie nastawiałbym się na lakierowanie.

Na chwilę możesz sobie po prostu wyjąć progi i pograć. Nie będzie stroić i będzie brzęczeć ale za to stwierdzisz czy taki bas chcesz.
Nie znam materiału, który nadawał by się na wypełniacz chwilowy...
Zwykle stosuje się klon (czasem inne drewno) lub bardzo twarde żywice; czasem jakiś plastik.
To jest miejsce kontaktu struny mające ogromne znaczenie dla brzmienia, wiec "byle co" nie powinno się tam znaleźć.
Jest to raczej bilet w jedną stronę refretowanie wcześniej odfretowanego fretlessa będzie się raczej kończyć zmianą podstrunnicy.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Ok, ta wypowiedź mi wystarczająco naświetla temat. Dzięki wielkie! Emotka_2497
Przemyślę temat jeszcze na spokojnie, bo skoro to bilet w jedną stronę, to zrobię to raz a porządnie. A czy będzie to odprogowanie czy wymiana progów to się jeszcze okaże. Smile
Odpowiedz
Przymierzam się do przerobienia basu na fretlessa. W ręce wpadło mi takie basidło...

http://Zdjęcia

Bas lutniczy na kształt ibaneza, pasywny układ PJ Bartolini. Jest dość lekki... Gryf ma wygodny Smile Zastanawiam się czy sprawdzi się pasywna elektronika, bo wydaje mi się, że fretlessy bywają z reguły aktywne?? Co sądzicie o tym basie? Warto zainwestować w niego kilkaset PLN ? Chcę zacząć przygodę z fretlesem.

Odpowiedz
Rzepson - skąd jesteś?
Na marginesie - czy przystawka nie za blisko mostka nieco?
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości