Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
Najbardziej mnie interesuje jak zmieni się reakcja wzmacniacza na moją artykulacje. Lubię mieć dwa kanały (czysty i drajw) w palcach jak gram na wzmaku, jak mi się ten "footswitch" w palcach ograniczy to będzie kupa.
Liczba postów: 902
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
(01-10-2014, 11:13 AM)przemak napisał(a): A miało być łatwo
IMO tysiąc razy więcej zmienia brzmienie układ lampowy niż tranzystorowy, tylko, że niby "na lepsze". Jeżeli układ półprzewodnikowy nie zmienia praktycznie nic, to uważam, że mówienie o hybrydzie to raczej voodoo
Ale fakt, ja do tego przełącznika podszedłem jak do urządzenia, które ma działać, a nie zbawiać świat. Możliwości rozwoju i komplikacji są wręcz nieograniczone, podczas gdy początkiem było mostkowanie wejść kabelkiem w plexi i jakoś nikomu nie przeszkadzało zwiększone obciążenia
Bez separacji galwanicznej IMO będzie trudno.
Z mojego doświadczenia półprzewodniki zmieniają sporo a nie nic. Słychać różnicę w charakterze poszczególnych scalaków lub tranzystorów i to nie na poziomie audiofilskim.
Osobiście nie jestem zwolennikiem lamp, ale są na forum tacy, którzy nie lubią swojego toru lampowego paprać półprzewodnikami
Moim zdaniem separacja galwaniczna nie jest niezbędna a układ, który opisałem nie jest trudny w realizacji.
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
solartron:
(01-10-2014, 10:43 AM)Burning napisał(a): (01-10-2014, 10:40 AM)solartron napisał(a): IMO najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem byłoby urządzenie bez trafo, z dwoma torami - lampowym i półprzewodnikowym. Sterowanie na przekaźnikach audio sterowanych mikrokontrolerem. Na avrkę lub pica program to tylko kilka linijek a mamy przełączanie bez stuków i transmisję bez strat.
Takie rozwiązanie miało by studyjną jakość, niskie koszty i dawało sporo możliwości - ale to moja wizja i nie wszystkim musi odpowiadać Czyli jeden tor pod lampę, drugi pod tranzystor?
Gdy kupię Acu220, to jestem chętny taki splitter powinien być "przezroczysty charakterowo"?
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
10
No tak, ale wszyscy wiemy, że ta przezroczystość to kwestia umowna . W każdym razie warto docenić, że przemak podjął się i w krótkim czasie wykonał prototyp. Dalej można go ulepszać. Swoją drogą zazdroszczę wolnego czasu - ja niestety go nie mam - zwłaszcza ostatino.
Liczba postów: 883
Liczba wątków: 13
Reputacja:
22
01-10-2014, 12:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2014, 12:49 PM przez przemak.)
A ten Lehle to co ma w środku? Przecież jakiś scalaczek, może nie jeden...
(01-10-2014, 12:14 PM)solartron napisał(a): Moim zdaniem separacja galwaniczna nie jest niezbędna
Może tak, może nie, to się okaże w praniu, jeżeli Mateusz stwierdzi, że w żadnej konfiguracji nie musi odłączać masy, to OK, tym lepiej (i jak wywali się trafo, to pierwsze podłączenie będzie z brumem ). Tylko obawiam się, że jak się połączy masy wejść dwóch wzmacniaczy lampowych sześciometrowymi kablami, to będzie różnie
No i pozostaje odwracanie polaryzacji, albo trafo albo dodatkowy operacyjny (bleee )
Co do czasu - mam ujemny, ale było wolne Teraz się skończyło...
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Reputacja:
10
(01-10-2014, 12:49 PM)przemak napisał(a): A ten Lehle to co ma w środku? Przecież jakiś scalaczek, może nie jeden...
(01-10-2014, 12:14 PM)solartron napisał(a): Moim zdaniem separacja galwaniczna nie jest niezbędna
Może tak, może nie, to się okaże w praniu, jeżeli Mateusz stwierdzi, że w żadnej konfiguracji nie musi odłączać masy, to OK, tym lepiej (i jak wywali się trafo, to pierwsze podłączenie będzie z brumem ). Tylko obawiam się, że jak się połączy masy wejść dwóch wzmacniaczy lampowych sześciometrowymi kablami, to będzie różnie
No i pozostaje odwracanie polaryzacji, albo trafo albo dodatkowy operacyjny (bleee )
Co do czasu - mam ujemny, ale było wolne Teraz się skończyło...
Z każdym efektem z wyjściem stereo, podłączanym do dwóch wzmacniaczy może być różnie a jednak się je produkuje w masowych ilościach i nie mają trafo
Liczba postów: 8904
Liczba wątków: 52
Reputacja:
9
Solartronie czy z tego wynika że tzw. efekt/kostka typu wejście mono wyjście stereo wystarczy, o ile użytkownik jest w stanie przełknąć to co efekt robi z brzmieniem?
Reputacja:
22
01-10-2014, 02:16 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2014, 02:17 PM przez przemak.)
(01-10-2014, 02:05 PM)solartron napisał(a): Z każdym efektem z wyjściem stereo, podłączanym do dwóch wzmacniaczy może być różnie a jednak się je produkuje w masowych ilościach i nie mają trafo
W sumie racja... to po co się z tym trafem pieprzę?
(01-10-2014, 02:14 PM)paluch1986 napisał(a): Solartronie czy z tego wynika że tzw. efekt/kostka typu wejście mono wyjście stereo wystarczy, o ile użytkownik jest w stanie przełknąć to co efekt robi z brzmieniem?
Wystarczy, jak nie ma truebypassu, czyli jakiś boss np. Tylko jeżeli użytkownik jest w stanie przełknąć to, co robi taki boss w bypassie, zdecydowanie nie powinien się z tym zdradzać
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Reputacja:
22
No więc nie mogłem wcześniej z powodu nawału, ale w końcu prostymi środkami doszedłem do czegoś takiego:
Jak widać faza normalnie, nic nie ucierpiała, wyjście bufora bez zarzutu, wyjście transformatorowe wykazuje spadek poziomu 0,2dB i nierównomierność (podbicie) na 36Hz około 0,6dB!!! Wydaje mi się, że to powinno być już OK, jak ktoś to wysłyszy, to ma problem
To jest na przyrządach, jutro sprawdzę w boju, skręcam i dostarczam.
Reputacja:
22
wow najpierw sie przerazilem bo spojrzałem na wykres, a potem powiedzialem cicho "wow" jak spojrzałem na skale
Czyli co, Gotowe ?
Reputacja:
22
Tak, skala ważna jest
Gotowe na pająku, trzeba zmontować.
Reputacja:
22
Ok, jak skonczysz to cyknij jakas fotkę
Koniecznie pożycz mi dawampa i możesz wysłać jak masz jeszcze cuś ciekawego. Czekam;d
Reputacja:
22
W takiej normalnej, dziesięsiodecybelowej skali wygląda lepiej
Reputacja:
22
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
przesunięcie fazowe <20deg dla 40Hz jest zupełnie akceptowalne
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
|