Lutnictwo
Jeżeli za dawnych czasów dzwonił na 0202122, robił kszzzz pżżżżz brrrrr kszzzzz do słuchawki, a za tydzień przychodziło ładnie i anonimowo zapakowane dildo z webowego sex shopu z Nowego Jorku to facet może mieć rację Wink
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"
Odpowiedz
(07-23-2014, 01:28 PM)bartoshek napisał(a): Jeżeli za dawnych czasów dzwonił na 0202122, robił kszzzz pżżżżz brrrrr kszzzzz do słuchawki, a za tydzień przychodziło ładnie i anonimowo zapakowane dildo z webowego sex shopu z Nowego Jorku to facet może mieć rację Wink

mrgreen

W kwestii inwestycji w stare wiosła do powiedzenia ma chyba najwięcej Alfik.
Ja mam odświeżonego starego japończyka (niefęder, olaboga) i jestem zachwycony.
Miałem zmieniane progi, lakierowaną podrstunnicę i muszę powiedzieć, że w zeszłym tygodniu zauważyłem, iż dość mocno zmienił się sound (Witwa dokonał swego w kwietniu, więc na dzień dzisiejszy to 4 miesiące od pokrycia podstrunnicy nowym lakierem). M.in. struna E brzmi jeszcze bardziej dźwięcznie. Ale pewnie się nie znam i w zabobony wierzę, bo nie mam płytki na basie Smile
Odpowiedz
prace ruszyły, jest położony lakier , korpus już po wstępnym szlifie, gryf przed[Obrazek: 50ac5690689cadf0med.jpg]
http://images68.fotosik.pl/50/49e0d192976d559bmed.jpg
http://images68.fotosik.pl/50/49e0d192976d559bmed.jpg
Odpowiedz
Bardzo głupie i amatorskie pytanie:

Mam mostek o rozstawie 16mm, czy mogę wstawić mostek o innym rozstawie (znaczy czy lutnik może), czy będzie coś w stylu struny wystają z gryfu itp.???

Przepraszam za debilność pytania, ale się nie znam, a chce się znać.
Odpowiedz
Połóż linijkę przy mostku, wsadź cztery palce między struny i zacznij rozszerzać... Sam się zorientujesz, czy się da spasować nowy mostek (jak zaczną wypadać struny nad nabiegunnikami, czy nie za blisko krawędzi gryfu wtedy będą).
Odpowiedz
Czy ktoś z Was robił sobie pickguard z forniru ?

Odpowiedz
Co rozumiesz przez fornir ? Kawalek drewna o grubosci 0,6 mm ?
Odpowiedz
(08-15-2014, 03:18 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Co rozumiesz przez fornir ? Kawalek drewna o grubosci 0,6 mm ?
Np. coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=4440084169

Chciałbym zdjąć pickguard i zasłonić zbyt duży basen na pickup kawałkiem cienkiego drewna.

Odpowiedz
(08-15-2014, 07:14 PM)Bohen napisał(a):
(08-15-2014, 03:18 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Co rozumiesz przez fornir ? Kawalek drewna o grubosci 0,6 mm ?
Np. coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=4440084169

Chciałbym zdjąć pickguard i zasłonić zbyt duży basen na pickup kawałkiem cienkiego drewna.

Ale fornir jest megacieniutki i megadelikatny. Musiałbyś zrobić sobie sklejkę po prostu.
Odpowiedz
Najlepiej jest zrobić pickguard minimum z dwumilimetrowego drewienka . Taki fornir się nie nadaje...
Odpowiedz
(08-15-2014, 09:40 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Najlepiej jest zrobić pickguard minimum z dwumilimetrowego drewienka . Taki fornir się nie nadaje...

Dzięki - kupię sklejkę 2 mm w sklepie modelarskim i nakleję na nią fornir orzech czeczot. Powinno być ok ?
Czy taki fornir się lakieruje dodatkowo czy on już jest przygotowany do naklejenia ?

Odpowiedz
(08-16-2014, 10:14 AM)Bohen napisał(a):
(08-15-2014, 09:40 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Najlepiej jest zrobić pickguard minimum z dwumilimetrowego drewienka . Taki fornir się nie nadaje...

Dzięki - kupię sklejkę 2 mm w sklepie modelarskim i nakleję na nią fornir orzech czeczot. Powinno być ok ?
Czy taki fornir się lakieruje dodatkowo czy on już jest przygotowany do naklejenia ?

Trzeba lakierować.
Odpowiedz
niekoniecznie, wystarczy zaimpregnować
Odpowiedz
Ten fornir jest surowy i gotowy do naklejenia... Potem mozna go jak mowi Herp polakierowac lub jak twierdzi Mateusz zaimpregnowac.
Odpowiedz
(08-16-2014, 10:14 AM)Bohen napisał(a):

przekop ALLEGRO, osobiście kupowałem forniry 2-3 mm, problem może być jedynie taki czy ci dane drewno przypasuje
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości