Restauracja Gitar
Simms moim zdaniem zmiata wszystko inne. Najbardziej mi się spodobał. Ale wiem też, że nie ma co się napalać po samych filmikach bo spory procent tego brzmienia to ręka Mateusza nie oszukujmy się.
Odpowiedz
samo nie zagra, no ale żeby zabrzmieć - trzeba mieć narzędzie
Odpowiedz
Moje pierwsze wrażenie było podobne jak reszty tutaj, super to wygląda, światło dzienne i lokal dają dużo świeżej energii. Świetne posunięcie.
Tudzież moje obawy budzi ten reamping, wprawdzie w pełni rozumiem zamysł musicie mieć dobre światło i miejsce do video i macie genialne studio do odsłuchu, więc trzeba trochę szyć i użyć kompromisu, ale chyba nie będzie takiej dynamiki jak człowiek nie słyszy kiedy i jak mu się przesteruje do pewnego poziomu taki Simms np. Nie do końca da się to wyczuć nie słysząc i może ostatecznie próbki mimo najlepszych chęci nie będą brzmiały tak jak wcześniej mimo lepszych warunków.

I teraz co Igor pierdzieli:
0:30 - 1:02 tu widać jak ładnie Mateusz wsłuchuje się w to co mu amp podaje i dobiera dynamikę idealnie do tego co mu chodzi po głowie.
Simms tu nie brzmi jak zwykle u Mateusza, fajnie oczywiscie ale nie tak jak wczesniej.

Wiem, że uzna ten wpis część ludzi za pierdolenie i może takim jest, kwestia przyzwyczajenia do nowych warunków i będzie idealnie, ale sądzę że konstruktywna krytyka zawsze może coś oddać pod rozwagę i nie zmierza ku hejtowi bez celu. Anyhow mój rep to 1, oraz wiedza o starych ampach i gitarach jak i nagrywaniu jest równa 0, so you can do whichever you feel necessary.
Odpowiedz
Nawet jeśli będą brzmiały o 10% gorzej to i tak będą brzmiały o jakieś 1000000000% lepiej niż to, co nagrywa konkurencja.
Jest glamour mrgreen
Gram rocka, grunge, covery oraz wesela Cool
Odpowiedz
Przy reampingu na ogół oprócz sygnału w DIBOX do kompa masz jeszcze sygnał puszczony na wzmaka, więc go słyszysz. Ew. wzmacniacz może wysyłać sygnał "nieubarwiony" np. (wyjściem na inny wzmacniacz, wyjściem do tunera). Np. gitarzyści metalowi mieliby problem nagrać sygnał do reampu bez przesteru, a jakoś się tak zdarza Smile
Odpowiedz
paluch1986: no mnie chodzi tylko o nie słyszenie kiedy Ci się przester aktywuje we wzmaku, którym potem reampujesz, wiem że się słyszysz z linii Wink Chodzi tylko o osiągnięcie oczekiwanej barwy, o która w starszych próbkach było łatwo grając na żywo, teraz będzie trudniej pracując nad playbackiem Tongue
Tak faktem jest, że to wszystko i tak brzmi setki razy lepiej niż w jakimkolwiek innym sklepie ze sprzętem, który jest viral.
Odpowiedz
Igor:
1.To jest simms AP200, zupełnie inny wzmak niż AP100 - można mu dowalić kupe basu i przełknie to bez problemu. Na AP100 grałem na gitarowym kanale, który ucina dół.
2.Tutaj simmsa przesterowałem dużo bardziej niż zazwyczaj. No i gibol miał tone dołu więc się przytkał.
3.Co do dynamiki masz rację - niestety gram w linię bez odsłuchu i ciężej z takimi trickami. Ale to tylko dlatego, że gramy w holu w któym jest pogłos jak w kościele. Jakby kwestia video nie była istotna, to bym siedział z odsłuchem i nagrywał w linie a potem to zreampował i dynamika by była.

BTW. Mamy w planach zrobić coś w stylu "sound of the week" z tym, że raczej co 2 tyg (dlatego mamy problem jak nazwać serię). Brać basówki z retrosound i najlepsze stacki i co jakiś czas wrzucać jakieś ultra zajebsite brzmienia z lat 70tych. Wtedy raczej grałbym na żywo z odsłuchem w studio.
Odpowiedz
Emotka_2755
Odpowiedz
(04-14-2015, 09:06 AM)Mateusz napisał(a): BTW. Mamy w planach zrobić coś w stylu "sound of the week" z tym, że raczej co 2 tyg (dlatego mamy problem jak nazwać serię).

Two sounds of month! Tongue
Odpowiedz
Best sound biweekly?
Odpowiedz
jest takie fajne słowo w angielskim jak fortnight i oznacza dokładnie co 14 dni Wink
mam stara puszkę Tchibo teściowa nie żyje a mąż ją pamięta od zawsze

Jak mówi stare rumuńskie przysłowie : "Gdy Ktoś Ci przerwie bój, to Go skaratuj!"

Odpowiedz
Pomóżcie z nazwą serii to ją zrobimy, bo w sumie na tym stanęło;d

Nie mamy czasu robic co tydzien. Ale 1-2 w miesiacu jak najbardziej.

Odpowiedz
Bass of the 70's?
Odpowiedz
A nie łatwiej zrobić Sound of - i tu miesiąc, jak znajdziejsz czas drugi raz to 2.Sound of - miesiąc czy coś podobnego.
Odpowiedz
A nie może być "Sound of the Day"?

Wrzucacie wtedy kiedy chcecie i po problemie. Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości