Liczba postów: 3015
Liczba wątków: 21
Reputacja:
10
04-19-2015, 05:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2015, 05:56 PM przez mazdah.)
Panowie, wszyscy musimy pamiętać o tym, że to tylko narzędzia, które mają służyć w konkretnym celu.
Niekoniecznie wezmę Edena WTDI do superstudia żeby na nim nagrać moją płytę życia.
Nie wezmę też swoich dwóch racków z hi-endowymi preampami na koncert do klubu na mały, niskobudżetowy gig, albo jamsession - bo po pierwsze mi się nie chce, po drugie nie ma na to miejsca w aucie, po trzecie raczej nie będzie czasu sprawdzać na soundchecku który zabrzmi lepiej, po czwarte oberżysta płaci za mało, żeby słuchać basu z preampu tej klasy
Chociaż Alf, Mateusz i Spółka uważają mnie za idiotę-ignoranta-kolekcjonera, to jednak mi także nazbierało się parę fajnych gratów i wiem jak gadają i ogólnie chyba bliżej mi do ich podejścia niż do bycia totalnym ignorantem.
Tyle, że idę na pewien kompromis i w przeciwieństwie do Grubych Brzmień, mój W PEŁNI LAMPOWY stack jestem w stanie zanieść na raz z auta na scenę, za drugim razem biorąc podłogę i bas - mam też dużo szczęścia, że lampowe 30W i mała jest narzędziem wystarczającym do moich potrzeb.
(04-18-2015, 11:12 PM)Alfik napisał(a): dobra cfaniczku
chciałeś słuchawki to masz:
![[Obrazek: swr_gp_front.jpg]](http://www.stoffer-net.de/Images/SWR/GrandPrix/swr_gp_front.jpg)
P.S. Mam takie dwa - jeden w domu drugi w studio
Gustowny, wielce gustowny  Chociaż nie wiem czy dla siebie nie wolałbym "Stelli", oczywiście w pierwszej kolejności jakiś fajny Jazz Bass i dużo siły woli żeby nie przerobić go na flatożercę. I pewnie Navigatora i tak bym prędzej kupił, bo chcę go.
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
Przyjedź ze swoim w pełni lapmpowym stackiem do Torunia.
Reputacja:
10
04-19-2015, 05:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2015, 05:58 PM przez mazdah.)
(04-19-2015, 05:56 PM)Mateusz napisał(a): Przyjedź ze swoim w pełni lapmpowym stackiem do Torunia.
Przyjadę. I nie spodziewam się, że wypadnie jakoś cudnie w porównaniu do tego co tam masz.
Ale tak jak pisałem - 4x12 i Simmsa nie wezmę z bagażnika hatchbacka na raz
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Panowie jaka różnica pomiędzy HBP-1 a VTBP-201S ??
ten drugi jest dłużej produkowany z tego co udało i się wyszukać, a cos poza tym? który lepszy?
i podpinam się pod pytanie o końcówkę do kompletu??
Reputacja:
10
Reputacja:
0
to chyba DR.Kciuk??
wisi ten head już chwile, oglądam go jakiś czas
Liczba postów: 3078
Liczba wątków: 34
Reputacja:
52
(04-19-2015, 06:42 PM)Drobny napisał(a): to chyba DR.Kciuk??
To się nie zastanawiaj.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
Reputacja:
0
(04-19-2015, 07:02 PM)Alfik napisał(a): (04-19-2015, 06:42 PM)Drobny napisał(a): to chyba DR.Kciuk??
To się nie zastanawiaj.
i jaką paczkę do tego?
Liczba postów: 3078
Liczba wątków: 34
Reputacja:
52
(04-19-2015, 07:10 PM)Drobny napisał(a): (04-19-2015, 07:02 PM)Alfik napisał(a): (04-19-2015, 06:42 PM)Drobny napisał(a): to chyba DR.Kciuk??
To się nie zastanawiaj.
i jaką paczkę do tego?
Aguilar GS410
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
dziękuje za cenne uwagi i spostrzeżenia co do wypowiedzi alfika bardzo fajne propozycje niestety nie na moją kieszeń planuje kupić używkę i mój wybór waha się między aguilarem a ebs-em microbass II
za ebs-em przemawia to że ma wyjście na słuchawki i dwa kanały
i właśnie jak jest z aguilarem czy on też ma dwa kanały ?
do czego służy przycisk AGS?
coś czytałem że imituje brzmienie preampu OBP-3 ( kiedyś już miałem jakąś gitarę opartą na tym preampie i przystawkach bartolini dźwięk oceniałbym jako średni)
proszę jeszcze o opinie na temat tego drugiego preampu bo ten pierwszy jest mi bliższy ponieważ miałem z nim chwilowy kontakt
(04-18-2015, 08:24 PM)dan666 napisał(a): mam pytanie odnośnie preamp-ów basowych otóż gram w ostatnimi czasie na próbach gdzie jest mikser końcówka i głośniki (wpinam się bezpośrednio bez preampu) i tu moje pytanie odnośnie potrzebuje dobrego preamp-u żeby służył jako dobry preamp na próby(ustawić fajne brzmienie czyste), do ćwiczeń w domu na słuchawkach oraz do nagrań w studiu i występów w klubach z odsłuchem mam kilka opcji i tu pytanie do was o poradę i opinie na temat ich, oczywiście jakieś inne opcje są też mile widziane
![[Obrazek: pol_pl_EBS-MicroBass-II-1539_2.jpg]](http://maczosbass.pl/pol_pl_EBS-MicroBass-II-1539_2.jpg)
![[Obrazek: M80.jpg]](http://www.pulseonline.com/mxr/M80.jpg)
![[Obrazek: effect_pedals_tonehammer_main_new2.jpg]](http://www.aguilaramp.com/gfx/effect_pedals_tonehammer_main_new2.jpg)
Liczba postów: 8790
Liczba wątków: 26
Reputacja:
46
04-19-2015, 09:18 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2015, 09:25 PM przez groza.)
ags to przester. nie traktuj tego jako urządzenie dwukanałowe bo ZTCP nie ma regulacji głośności tego drive - czyli jak ustawisz go mocno to będzie duuuużo głośniejszy od czystego.
grałem na wszystkich trzech. mxr to niezły przester, fajnie sprawdza się z piecem lampowym przy mega nowoczesnych barwach. aguilar chyba brzmiał najlepiej ale w sposób który mi do niczego nie potrzebny. ebs był niby fajny, ale jakoś tak się nie zgadzał - valvedrive ebsa pasuje mi 300 razy lepiej choć to kompletnie inne brzmienie i dużo mniejsze możliwości.
na twoim miejscu zrobiłbym tak: dobry bas z przyzwoitym aktywnym preampem z bypassem i dobry aktywny di box - ja mam radiala j48 i linia nagrana z niego jest 200 razy lepsza od któregokolwiek z powyższych.
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
To już lepiej kupić głowę markbassa LMK I - i korzystać z niego jak z preampu. Waży niewiele więcej. A jakoś w miare brzmi ten pre w porównaniu do tego co proponujesz. Cenowo też nie zabija. ok 1kzł
Liczba postów: 2517
Liczba wątków: 43
Reputacja:
1
I ja miałem wszystkie trzy, obecnie mam ostatniego.
MXR - nowoczesny, rockowy, nigdy nie udało mi się z niego wykręcić fajnego misia. Przester całkiem, całkiem. Dwa razy tańszy niż pozostali konkurenci, stąd w stosunku cena - jakość moim zdaniem zwycięzca pojedynku 
Aguilar - fajna korekcja. AGS zupełnie bezużyteczny. Podbija głośność o jakąś chorą ilość i nie da się tego wykorzystać inaczej, niż jako bardzo mocno wykręcony booster.
EBS - korekcja najbardziej subtelna ze wszystkich tych trzech kostek. Dużo zabawek na pokładzie, filtry, symulacje paczki, lampy, etc. Koniec końców robi u mnie w pedalboardzie jako bardziej rozbudowana pętla efektów z dodatkowymi bonusami (vide wyjście słuchawkowe do ćwiczenia). Samo brzmienie fajne, ale już np. przester bardzo mało użyteczny poza delikatnym przybrudzeniem.
Koniec końców, gdybym miał dzisiaj ~1000 złotych na podłogowy preamp to albo kupiłbym Sadowsky'ego (bo jeszcze nie miałem, a wiele razy słyszałem i bardzo mi się podobał  ), albo poszedł drogą sugerowaną przez grozę .
☓ Buzz ☓ Sire ☓ Wzmacniacze klasy D ☓ EMG ☓ Płytki na Fenderach
Nie używam! STOP AGRESYWNEJ PROPAGANDZIE!
Liczba postów: 1029
Liczba wątków: 31
Reputacja:
5
04-20-2015, 08:37 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-20-2015, 08:44 AM przez dr_kciuk.)
A ja polecam to
![[Obrazek: wp61b0e5ce_0f.jpg]](http://www.davehallamps.co.uk/wpimages/wp61b0e5ce_0f.jpg)
Prawdziwy tube sound,dwa kanały.Łatwość wymiany lamp,można pobawić się z lampami.Sprawdza się na scenie a i w studio bidy nie ma.
Według mnie zjada plastikowego aguilara i mulącego ebsa (valvedrive)-akurat z nimi miałem do czynienia.
Liczba postów: 277
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
(04-20-2015, 08:37 AM)dr_kciuk napisał(a): A ja polecam to 
![[Obrazek: wp61b0e5ce_0f.jpg]](http://www.davehallamps.co.uk/wpimages/wp61b0e5ce_0f.jpg)
Prawdziwy tube sound,dwa kanały.Łatwość wymiany lamp,można pobawić się z lampami.Sprawdza się na scenie a i w studio bidy nie ma.
Według mnie zjada plastikowego aguilara i mulącego ebsa (valvedrive)-akurat z nimi miałem do czynienia.
Na tym obrazku nie jestem w stanie rozpoznać co to. Można to jakoś dostać w Polszy czy trzeba bawić się w ebaya?
|