Liczba postów: 379
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
powiem tak, jak lakier jest nierównomiernie rozlany, albo jest jego zbyt cienka powłoka, to tak się dzieje, nie mniej szlifierką oscylacyjną wyrównasz cała powierzchnię korpusu do niemal idealnej tafli, co nie jest bez znaczenia dla uzyskania końcowego efektu /lustra/wizualnego , poza tym teoretycznie mostek będzie w 100% przylegał do powierzchni lakieru, co chyba nie jest bez znaczenia.
Liczba postów: 1254
Liczba wątków: 13
Ja bym powiedzial , że lakier byl za bardzo rozcienczony. Powinieneś dodawac rozpuszczalnika eksperymentalnie. Wielu poczatkujacych lutnikow robi ten błąd , że boi sie gestego lakieru. Czy farba wymaga rozcienczenia widac po nitkach , ktore fruwaja z pistoletu.
Reputacja:
0
oczywiście że wszystkiego nie da się maszynami, tylko że praca z NITRO jest naprawdę pracochłonna , bez pomocy odpowiedniego sprzętu można przy nim wysiąść, dlatego co mogę maszyną to robię mechanicznie, a co ręcznie ,to tylko łapkami...
Liczba postów: 1254
Liczba wątków: 13
Ja przy polerowaniu nawet sie nie zblizam do maszyn. U mnie wszystko idzie recznie.
Reputacja:
0
U mnie polerka maszyną/maszynami na wysoki połysk to czas około 5-6 godziny, nawet nie wyobrażam sobie tej pracy ręcznie.
Reputacja:
0
jestem ciekaw tego patentu , musze to sprawdzić, dzięki ....
Liczba postów: 1409
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
To już jak piszecie o nitro to ja podpytam jaki lakier i dlaczego (nitro vs poliuretan) wolicie?
Nitro ciężko się nakłada, trzeba pilnować temperatury i w dodatku obróbka jak wspominać trwa latami.
Pamiętam jeszcze, żę Burning wspominał, że mu Fender zareagował z gumą od stojaka.
A i jeszcze temat z warstwami, jak przesadzi się z ich ilością i grubością to już mogiła, można od nowa zaczynać.
Drugi temat od razu, lakierowanie gryfu i co za tym idzie, podstrunnica, zostawiać ją bez lakierowania, czy nie?
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
Ja nitro nawet sie nie tykam. Poliuretan mozna klasc cienko/ grubo i duzo wybacza.