Co lepsze jako standalone 2x10 czy 1x15
Cześc troche dywagacji , mam nadzieje ze nie wbije kija w mrowisko.
Co Waszym zdaniem , i doświadczeniem lepiej sprawdzi się jako pojedyńcza paczka z tych dwóch konfiguracji.
Wiadomo pewnie najlepiej 4x10 ale takowej nie posiadam, dla ułatwienia sądów i sporów przyjmijmy ,że obie paczki mają taką samą sprawność. chytry
Odpowiedz
W czystej teorii, przy innych parametrach niezmienionych, 1x15" będzie lepsze, gdyż ma większą powierzchnię głośnika.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Ale sumarycznie mniejszą Smile
Odpowiedz
Nie da się obiektywnie stwierdzić, że jedno będzie lepsze od drugiego. Wszystko zależy od wielu parametrów.
Odpowiedz
(06-14-2018, 11:51 AM)groza napisał(a): Ale sumarycznie mniejszą Smile
Powierzchnia jest proporcjonalna do kwadratu promienia, więc nie.
15x15 = 225
10x10 x 2 = 100 x 2 = 200

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
No własnie niby 15 jest większa , ale sumarycznie powierzchnia 2x10 jest większa niz 1x15. No tak Kapral , ale Masz np. ta sama serie 2x10 i 2x15 , i bierzesz jedną z nich na granie , która będzie lepsza ? bez wnikania aż w takie szczegóły , tylko tak z autopsji.

EDIT:O widzisz czyli błedne jest myślenie ,że 2x10 jest wieksze powierzchniowo. Smile
Odpowiedz
@Burn - Się czepnę, że 15 i 10 to nie promień a średnica w tym wypadku akurat. Wink
Emotka_2755
Odpowiedz
@zakwas - tak, ale to nic nie zmienia, a ładniej obrazuje.
Możesz też przyjąć, że podałem promień w półcalach Wink
Stałej dawnego patrona też nie uwględniłem - to wszystko są irrelewantne dane.
1x15" ma większą powierzchnię czynną, niż 2x10"
Matematyka.
https://www.google.pl/search?q=wzór+na+p...+pole+koła

PS: zwykle 2x10" będzie skuteczniejsza niż 1x15"
Zależy też od pasm w zespole i przerowanych brzmień.
10" zwykle lepiej oddadzą "żyletkę" i nowoczesne, czyste soundy,
15" będzie lepsze do masywnych drive'ów i ciemniejszych barw.
No ale dochodzi jeszcze np. strojenie bassreflexów, które może wszystko odwrócić do góry nogami Wink
Ja teraz np. używam 1x12" z otwartym tyłem, więc... Wink

Odpowiedz
(06-14-2018, 12:03 PM)Burning napisał(a): @zakwas - tak, ale to nic nie zmienia, a ładniej obrazuje.
Możesz też przyjąć, że podałem promień w półcalach Wink
Stałej dawnego patrona też nie uwględniłem - to wszystko są irrelewantne dane.

Dlatego napisałem, że się czepnę. Wink
Odpowiedz
15"
A najlepiej 2x15Big Grin
Odpowiedz
Dynamiczna, dobra 15'
Odpowiedz
Najtańszą znaną mi 115 dającą radę jako standalone kupisz nową za 1600-1700zł u Noisybox.
Najtańszą znaną mi 210 dającą radę jako standalone kupisz za ~2400zł jak uda ci się ustrzelić na portalach używaną Mesa Boogie PH 210.
Z autopsji, mając nieograniczony budżet poszedłbym w 210. Subiektywna sprawa - brzmienie i atak dobrej 210 odpowiada mi bardziej od dobrej 115.
Gram rocka, grunge, covery oraz wesela Cool
Odpowiedz
+666
jeśli o używki chodzi, to IMHO Trace Elliot robił fajne 1x15" i jeszcze fajniejsze 2x10" - szczególnie tę z 2x5" zamiast horna:
http://allegro.pl/trace-elliot-2103x-kol...60081.html

Odpowiedz
Tak, TE to killer.

Subiektywna sprawa, ja nie lubie 210. Wole dynamiczne 15 - a dosc jasny sound mam, bez fuzza. Gusta.
Odpowiedz
Mam 1x15 Noisy Box Eminence Kappa Pro i 2x10 Eminence Delta , tylko właśnie pytam bardziej doświadczonych Smile sam nie wiem co lepsze jako jedna paczka. A też nie zawsze mam po prostu miejsce w samochodzie żeby brać dwie czy też grając w małych lokalach niepotrzeba aż dwóch.Teraz np. gram w sobotę i się łamie …..brać jedną czy dwie , jak jedną to którą Wink Knajpa średniej wielkości - nie za wielka , ale tez nie taka mała.Rude Boy bielsko biała.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości