Nie wiem, co wybrać. Małe kolumny.
Witam. 
Jako, że robię się coraz starszy, postanowiłem wymienić sprzęt na lżejszy. Aktualnie mam Ampega SVT 3 PRO + Ampega SVT 410 HLF.
W ramach odchudzania kupiłem wzmaka David Eden WTX-500. Malutkie toto, ale ma pazura. Problem natomiast mam z dobraniem paczki do niego.
W związku z tym mam kilka pytań.
Jakie mam wymagania? Żeby było lekkie, żeby było na tyle głośne, żeby na próbach przebić się przez dwóch wariatów z przesterami, i perkusję (na koncertach bas i tak jest brany z linii na przody, więc nie musi dawać czadu na sto metrów wokoło Smile ) , żeby było jednocześnie mięsiste, ale nie dudniące. No i żeby można było kupić w miarę normalnej cenie (powiedzmy w granicach 2500zł). No i moc  przybliżeniu 500W przy 4Ohm (Tyle ma na wyjściu ta główka)

Muzyka, jaką gramy, to jest prosty rock'and'roll. Kilka przykładów:

https://www.youtube.com/watch?v=9OWPTldKyCg

https://www.youtube.com/watch?v=6vJW0OOIHW8

https://www.youtube.com/watch?v=3Xn6qryoojw

1. Jaka paczka będzie najlepsza (z najlepszym brzmieniem i wydajnością):  2x10 czy 2x12 czy 1x15? Skłaniam się w stronę 2x12, ale może się mylę.

2. Możecie doradzić coś, co mi się sprawdzi?

Na razie spoglądam w stronę trzech paczek:

David Eden 212 XLT. Niestety praktycznie używana niedostępna, nowa droga, i jednak trochę waży. 

Markbass 122 New York - używana praktycznie niedostępna, nowa trochę przekracza budżet, ale tragedii nie ma (dostępna za niecałe 2800). Imepdancja niestety 8 Ohm.

Orange OBC 212. Lub Orange SP 212. Ta by  mi przypasowała najbardziej, ale za cholerę nie rozumiem, jak to działa. Dwa głośniki, jeden schowany za drugim.  Czy ten z przodu nie tłumi tego z tyłu? Czy ten z tyłu po jakimś czasie drganiami nie rozwali tego z przodu? Czy jej wydajność będzie na tyle dobra, żeby to się nadawało do użytku?

A może jakieś inne podpowiedzi?

Aha. NIE piszcie mi propozycji kupna, bo nie o to mi chodzi. Po za tym na razie nie kupuję, tylko chcę się zorientować (mamy jeszcze parę koncertów do zagrania, i nie chcę zmieniać sprzętu w trakcie).

Przypasowała by mi też jakaś Mesa Boogie, ale to dostać używane w normalnej cienie to już w ogóle jak w totolotku
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Samoróbka kolumna na głośniku Eminence Delta 15" 300W
Odpowiedz
to jak Eden 212 xlt to, może lepiej Aguilar GS212?

Odpowiedz
Bardzo chętnie. Ale na Aguilary nie patrzyłem, bo ich ceny to jest kosmos. Nie stać mnie.

Edyta: Chociaż.... Jest właśnie jedna używka za 2120. A to już robi się bardzo ciekawe. Chociaż 8-mio omowa jest.
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
fakt że tanio nie jest, ale przynajmniej działa
pytanie jaki budżet masz
edyta
nie doczytałem, ok 2,5k
da rade cos wyrwać

Odpowiedz
Na jedną paczkę 12" Aggie nie patrz, bo to nie gra. Muszą być conajmniej 2 lub w opcji 212.
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet

Odpowiedz
A może HESU 210 BASSTARD? 700W. Rodzima firma, mają świetną opinię, w dodatku mam na tyle blisko, że mógł bym podjechać i osobiście się przekonać. I koszt nowej to jest około 2500zł.
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
Może warto spróbować , tym bardziej, że będziesz miał okazję ograć. Plusy sam wymieniłeś, z minusów musisz się liczyć, że może być problem przy sprzedaży - w sumie, co teraz łatwo sprzedać?
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet

Odpowiedz
https://www.olx.pl/oferta/mesa-powerhous...85c15eee0a
Gram rocka, grunge, covery oraz wesela Cool
Odpowiedz
Dobra, pancerna kolumna, ale nie lekka.
31 kg to raczej sporo.
Odpowiedz
No to teraz mam problem Smile Chcecie kupić komplet Ampega? SVT 3 PRO + 410 HLF. Wszystko USA. Głowa w idealnym stanie. Nawet ryski nie ma, i jest w case 4U. Paczka nie ma tabliczki znamionowej, ale po za tym stan bardzo dobry, i do niej jest miękki, ale gruby i solidny pokrowiec Smile

(08-12-2018, 12:25 PM)Ukasz napisał(a): Może warto spróbować , tym bardziej, że będziesz miał okazję ograć. Plusy sam wymieniłeś, z minusów musisz się liczyć, że może być problem przy sprzedaży - w sumie, co teraz łatwo sprzedać?

Nie jestem pewien, czy HESU było by trudno sprzedać. W naszym rejonie jak ktoś ma jakikolwiek sprzęt HESU, to jest traktowany jak szlachta Smile
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
Polecam nasze Warwickowe kolumny:
http://warwick.de/en/Warwick---Products-...tures.html
Są 1x12, 2x8 albo 4x8
Są wersje na naszych głośnikach warwick, lub na celestionach.
Na 4x8 na celestionie masz max 600W przy 8Ohm.   
Paka ma wagę około 23kg i jest mniejszych rozmiarów 530 x 570 x 410.
Można pytać o nie w guitarcenter.pl lub muzyczny.pl
Zapraszam do polubienia polskiego profilu dystrybucji Warwick na facebooku. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami, innowacjami, oraz lepiej rozeznasz się w muzycznym świecie.

https://www.facebook.com/wmusicdistributionPL

Odpowiedz
(08-13-2018, 07:44 AM)tapczan napisał(a): https://www.olx.pl/oferta/mesa-powerhous...85c15eee0a

Super opcja.
Odpowiedz
Weź dwunastke od Noisy Box. W miarę tanie, fajnie brzmiące. Dwie dwunastki na ferrytowych głośnikach powinieneś mieć w budżecie.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Wtrącę swoje 5 groszy... Osobiście bym omijał wszelkiego rodzaju wydumki - to jest jak loteria, nie miałem do czynienia z Hesu ale słyszałem i miałem okazję popróbować paczek z podobnej półki... grają... i tylko tyle a tak jak Łukasz pisał odsprzedajesz za grosze. To co stracisz przy odsprzedaży lepiej dołożyć do paczki o klasę wyżej.
Konstrukcje 210 raczej odradzam, zawsze brakuje dołu i popchnięcia a co za tym idzie używki są raczej wyhuśtane. Żeby przebić się przez bębenek trzeba jej odkręcić więc pracują mocniej. Miałem kilka 210 od ednów xlt i xst po aguilara przez markassa i TC RS.
Moim zdaniem najlepszym wyborem do zestawu koktajlowego jest jednak 212 i tu jest największy problem, żeby upchnąć to we w miarę kompaktowy korpus ale żeby grało. Orange izobaryczne grają ciekawie ale niektórzy twierdzą, że mało skutecznie. Kolega ma, słyszałem to i moim zdaniem wstydu nie ma, opcja warta do wzięcia pod uwagę.
Drugą dość ciekawą paczką jest TC electronics RS212. Miałem od nich zarówno 210 jak i 212 i obie w tym gabarycie działają bardzo dobrze - 212 oczywiście dużo lepiej. Nie mają oczywiście takiego podparcia jak większe gabaryty ale gra to bardzo uczciwie.

O aguilarach Łukasz już wspomniał i ma 100% racji. Jeśli już kupić to 2 szt. Miałem i DB112 i obecnie mam GS112 - dla mnie to bezapelacyjnie najlepsze paczki w tym rozmiarze (na tyle dobre, że po sprzedaży pierwszy raz odkupiłem je sobie bo nie znalazłem nic co by lepiej grało). Naturalne jest, że nawet 2x112 nie zagra tak jak 212 w dużym korpusie bo takie też posiadam i robiłem wiele porównań również ze sprzętem innych marek. Generalnie aguilar jest dla mnie od wielu lat numerem 1.
Czasem warto odżałować i kupić raz a porządnie żeby do tematu nie wracać po kilku miesiącach.
Odpowiedz
Dzięki za obszerne porady. TC Electronics w ogóle nie brałem pod uwagę. Jestem do nich zrażony, bo kiedyś miałem ich combo na 115 i to była porażka. NIBY bajer, efekty programowane z komórki przez pickupy w basie, ale generalnie brzmiało to jak plastik.
A co myślisz o Markbassie 212 New York?
Aguilar niestety jest raczej po za moim zasięgiem (przynajmniej na obecną chwilę).
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości