Lampy Lampy Lampy
od siebie polecę Amperex BugleBoy / Phillips Miniwatt Holland / HP
drive jest dużo mniej 'fuzzy', nawet w momencie ataku słychać jaki dźwięk jest grany.

bardzo ładnie sprawdza się również Telefunken - podobny do Amperex'a ale cieplejszy.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
U mnie na pierwszej pozycji Miniwatt jest nieco za sterylny, na V2 gasi nieco górkę a na driverze przeciwnie - otwiera górne pasmo (tam też go trzymam). Dziwności.
Odpowiedz
co wzmak to obyczaj, u mnie
po kolei: preamp - 2xHP, driver - RFT i 2xJJ, końcówka - 6x Sovtek

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
gdzie kupić?
a może coś bardziej dostępnego?
Odpowiedz
(12-08-2010, 12:24 PM)wahrocker napisał(a): gdzie kupić?
a może coś bardziej dostępnego?

http://www.rcm.com.pl/main.html
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Odpowiedz
Szanowni użytkownicy ampegowych i nie tylko lampiaków !
Na mojego SVT 2 Pro przyszedł moment żeby wymienić lampy Smile Przedewszystkim na końcówce mocy, choć chciałbym wymienić także na preampie oraz sterujace i inwerter Smile
Czy ktoś z was posiada taki wzmacniacz i mógłby udzielić jakiś wskazówek które lampy (firmy oraz modele) byłyby najodpowiedniejsze w każdą z sekcji tak żeby wzmak grał tak jak wyjsciowo powinien grac svt2pro ?
Poruszam się w szeroko pojętych klimatach rockowych (od np rolling stones do pantery Tongue )

za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki !
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
co do preampu to nie mam pojęcia (jest inny niż w SVT-CL) ale w końcówce najfajniej mi się sprawdziły:
RFT ecc83 (niedawno były w sklepie Fonar), 2x JJ ecc82, a na końcówkę Sovteki (kopia General Electric)

Odpowiedz
(12-08-2010, 12:48 PM)Burning napisał(a): co do preampu to nie mam pojęcia (jest inny niż w SVT-CL) ale w końcówce najfajniej mi się sprawdziły:
RFT ecc83 (niedawno były w sklepie Fonar), 2x JJ ecc82, a na końcówkę Sovteki (kopia General Electric)

a widzisz ziom... a ja spotkałem się z opinią że najlepszym odpowiednikiem/zamiennikiem starych GE 6550A sa Winged C SED 6550... co Ty na to... ? Tongue

Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
tez spotkałem się z taka opinią..
nie mam kasy, żeby testować sterty lamp, Ampeg ładuje Sovteki, Sovtek wykupił linie produkcyjną od G.E. i lampy te konstrukcyjnie są identyczne.
U mnie działają wyśmienicie.

Odpowiedz
(12-08-2010, 12:59 PM)Burning napisał(a): tez spotkałem się z taka opinią..
nie mam kasy, żeby testować sterty lamp, Ampeg ładuje Sovteki, Sovtek wykupił linie produkcyjną od G.E. i lampy te konstrukcyjnie są identyczne.
U mnie działają wyśmienicie.
a ja Ci wierze Tongue
o ile co do końcówki, oraz sterujacych i inwertera temat jest mi już dzięki Tobie znany to kwestia preampu dalej pazostaje do wyjaśnienia...

pewna fajna strona sugeruje zastosowanie - w opcji gdy na końcówce sa SOvteki 6550WA- na preampie oraz sterujace/inwerter lamp sovtek 12ax7lps oraz jj 12au7 (ecc802s)...

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
pomijając Mullardy,Amperexy itp wypasy, która da "delikatniejszy,cieplejszy,czytelniejszy" drive do Sovteków 12AX7-WB?
zastanawiam się nad :
Sovtek 12AX7-LPS
TAD 12AX7A
JJ ECC83-S
Svetlana 12AX7 S
a może spróbować z 12AT7
hmmm..
to coś słychać : http://www.youtube.com/user/Sebasstian86...Hcf1P1QBEE
Odpowiedz
(12-08-2010, 12:41 PM)ralf-p napisał(a): Szanowni użytkownicy ampegowych i nie tylko lampiaków !
Na mojego SVT 2 Pro przyszedł moment żeby wymienić lampy Smile Przedewszystkim na końcówce mocy, choć chciałbym wymienić także na preampie oraz sterujace i inwerter Smile
Czy ktoś z was posiada taki wzmacniacz i mógłby udzielić jakiś wskazówek które lampy (firmy oraz modele) byłyby najodpowiedniejsze w każdą z sekcji tak żeby wzmak grał tak jak wyjsciowo powinien grac svt2pro ?
Poruszam się w szeroko pojętych klimatach rockowych (od np rolling stones do pantery Tongue )

za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki !

Gdzie można usłyszeć Twojego 2pro ?Smile
Odpowiedz
Cytat:Gdzie można usłyszeć Twojego 2pro ?Smile

19go grudnia w katowickim Megaclubie przed gigiem TSA a później w sylwka na rynku w Koninie Smile

ps1: miejscowy fachowiec który zrobił serwis mojego sprzęta powiedział ze obecne lampy jeszcze pociągną (końcówa podobno nawet do roku, preamp jeszcze lepiej) choć niebyłoby źle dla swiętego spokoju zmienić...

ps2: w Kato bede wspomagał sie M80tką i ekspanderem a w Koninie poleci sam wzmak Tongue

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
Nie wiem skad to info, ze Sovtek wykupił GE... ja nie slyszalem. Ale nawet jakby. JN to tez niby 100% pozostalosc po Tesli, ale to kompletnie inne lampy. Kompletnie. Nie lubie Sovtekow za ich awaryjnosci i "nijakość"
-
Odpowiedz
Przeglądam sobie lampky po necie z naciskiem na jakieś rzadko u nas spotykane. Zwróciłem uwagę na Sylvanie, bo już ktoś na forum o nich pisał, a i kiedyś znajomy coś o nich mówił, że brzmieniowo zajebiste blablabla. Ktoś konretniej ma jakies przemyślenia? Faktycznie są ciekawsze od wszystkich RFT, JJ, Mullardów? (chodzi o fajny ciepły dźwięk i duży gain) Bo cenowo są... kurna 75$ za sztuk cztery.

http://cgi.ebay.com/4-12ax7-Sylvania-Bal...2a0c8a0ed3

Dość przystępne jak na NOS... Może kiedyś bym się skusił Wink
www.facebook.com/rustedbrain
www.rustedbrain.pl
www.rustedbrain.8merch.com

Fernandes BXB -> Ampeg SVT (już za chwileczkę, już za momencik) II PRO -> Ampeg SVT 810E = Thrashing Madness \m/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości