06-05-2011, 09:20 AM
(06-04-2011, 11:57 AM)paluch1986 napisał(a): Mam problem ze wzmacniaczem Hartke HA3500 (wersja Made in Korea). Pożyczyłem koledze, wzmacniacz w trakcie grania spadł mu z paczki potencjometrami do ziemi. Co się teraz dzieje:
- po włączeniu na kolumnę idzie tylko i wyłącznie pisk (przy czym końcówka ma jakiś mechanizm blokowania peaków, po 3-4 sekundach od włączenia dopiero idzie sygnał, i w tym momencie dopiero idzie peak). Kabel wzmacniacz - kolumna jak i sama kolumna są w porządku (ten sam objaw na kilku różnych kablach i kolumnach).
- przez wyjście DI Output idzie dźwięk przesterowany, czasem przerywający, nawet z gałkami skręconymi na minimum i suwakami korektora na -15db. Regulacja kompresora nic nie zmienia. Niezależnie od stopnia rozkręcenia preampu A i B jest to samo.
Czy jest coś co można zrobić z tym w domu, czy od razu do elektronika lecieć?
Przykro mi, że spotkał Cię taki niefart, ale wirtualnie może być trudno zaradzić cokolwiek w tym przypadku. Od uderzenia mogło nastąpić jakieś zniszczenie preampu. Być może to nic poważnego, ale w pierwszej kolejności sprawdź czy są widoczne jakieś uszkodzenia na PCB. Jeśli nie, to bez pomiarów wiele się nie zdziała. No i pamiętaj, że gdy będziesz rozkręcał wzmacniacz wyjmij kabel zasilania Możesz podesłać jakieś fotki, kto wie może coś tam wypatrzymy.