(10-22-2011, 01:09 PM)mazdah napisał(a): Jak wygląda sprawa z zamiennikami pickupów? Co byście polecali do mocnego grania z selektywnym brzmieniem? Jest coś lepszego od fabrycznej elektrowni? Odłączenie preampu przy stockowych pickupach EMG 40DC to zdecydowanie nie ten kierunek brzmieniowy.
Preamp emg nie zmienia specjalnie brzmienia po włączeniu, dopóki nie kręcisz gałami - ja u siebie słyszę tylko drobny skok szumu i jakieś na prawdę minimalne niuanse.
Zazwyczaj jest wyłączony, cykam obecnie tylko do 2 numerów żeby sobie góry dodać, to nie jest pre z gatunku pompujących już na dzień dobry.
Jak ci bez preampu nie pasują to zmień pickupy, bas albo setup/artykulację - takie moje zdanie. Ratowanie preampem onboard soundu który Ci nie odpowiada na "0" jeszcze chyba nigdy na świecie się nie udało

(10-23-2011, 08:36 AM)OMSON napisał(a):(10-22-2011, 02:31 PM)Asmo napisał(a): Ja u siebie mam OBP-3 i 35TW. Bez kręcenia gałami brzmi to bardzo sensownie.
Czyli nic innego jak 40CS w puszcze razem z 40JCzyli tak jak napisałem: wybierać CS lub P5 lub mieszać.
A co do kręcenia gałami - bas właśnie powinien brzmieć dobrze już "na zero". Te wszystkie możliwości boost/cut są potrzebne, co by wyrównywać/kompensować ustawienia stacka. Ja np przy niektórych ustawieniach celowo tnę dół, a przy innych lekko wyciągam...
TW to nie do końca J i CS - po pierwsze J jest dwa razy ciszej i ma przez to zupełnie inną dynamikę od humbuckera, reaguje chyba tyż inaczej od emg-j choć głowy sobie uciąć nie dam, bo miałem je w różnych basach.