01-16-2012, 06:33 PM
(01-10-2012, 06:21 PM)dcd napisał(a): Jak brzmi Music Man po przelutowaniu pickup'a na pasywny (bezpośrednio pod gniazdo)??? W szczególności chodzi mi o S.U.B.'a, ale jak ktoś próbował w Stingray'u albo Sterling'u to też da mi to jakieś wyobrażenie...
Ja mam MM SR5 z przerobioną elektrownią.
Pickup Nordstrand (trzy cewki), preamp Seymour Duncan, ale nie zamiennik do MM tylko ten:
http://www.seymourduncan.com/products/ba...tc32_3ban/
Wersja 3-band.
Dodatkowo przełącznik jest też pozmieniany. W 1 pozycji licząc od mostu jest pikap równolegle + preamp, 2 pozycja jedna cewka, ale ta bliżej gryfu, a nie tak jak zwykle w SR5 ta bliżej mostka i w 3 pozycj pikap równolegle bez preampu - działa tylko volume.
Łączenie cewek szeregowe zostało wyeliminowane, nigdy mi się nie podobało.
Potencjometr volume podłączony za preampem. Dodatkowo ma on push/pull - opis działania na stronie SD. Działa to tylko w pozycji 1 i 2. Pozycja 3 całkowicie pasywna. Tylko pikap i potencjometr.
Różnice pomiędzy 1 i 3 są znaczne. Ma rację Alfik, pikap jest bardziej otwarty, dynamiczny, ma więcej góry. Preamp sporo z tego kradnie.
Pomysł na przeróbki mój, genialne wykonanie Solartron (Paweł Janik).
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja kminię głupoty, a Paweł jest w stanie to zrobić. Dzięki Paweł bardzo!
Preamp też wymagał przeróbek, bo to wersja do basów z dwoma pikapami.
Podsumowując jestem bardzo zadowolony!