09-23-2012, 07:33 PM
(09-23-2012, 03:13 PM)DEFENCE napisał(a): Może ktoś rozwinąć temat?
- ssd vs. hz (wg talkbass to praktycznie to samo z innym logo, spotkałem też opinie że ssd mają więcej środka)
- Legend + 35DC vs. Rebop (hz) Nówka 2600 + 700 + ewentualna sprzedaż picków z Legenda vs. 4400.
- Rex vs. Legend
SSD gadają gorzej. Sprawdzałem to na przykładzie kilku modeli. Obecnie w Spectorach Legend ładują jeszcze gorsze preampy niż kiedyś. Dawniej były to układy EMG z 2/3 pozycyjną korekcją, obecnie siedzi jakiś mega budżetowy Spector TonePump, który generuje od groma szumów i strasznie usztucznia barwę.
Rebop powiadasz, ale jaki ? Nowe znów zostały kosmicznie okrojone. Ja miałem Rebopa na EMG 40DC i preamp aguillara - gadał nieziemsko. Jednak obecne rebopy kompletnie nie są według mnie atrakcyjne w kategorii cena/jakość.
Legend Custom może być, ale wypada jednak pickupy na EMG DC zmienić.
Rex również ok, ale nówka jest nieopłacalna - to poziom Legenda Customa, a cena wyraźnie wyższa.
Ogólnie polecam używki, w tym np. serię Q - takie coś podobne do Legendów, ale dokładniej wykonane i na starej wersji elektrowni. Dawne Legendy też są ciekawe, np. wersje PJ lub HJ, jednak o używki coraz ciężej.
Jeśli chcesz nówkę i szukasz brzmienia Spectora, to zainteresuj się wiosłami Dean Edge Q4/Q5 - elektrownia EMG HZ, preamp EMG BTS, klucze Grover. Wykonane dokładniej niż część Spectorów Classic dostępnych teraz na rynku, a na dodatek gada od niego sporo lepiej. Cena około 1950-2000 zł, chociaż za oceanem można dorwać to taniej (z opłatami i wysyłką wyjdzie coś rzędu 1700-1800 zł). Aha, miałem Legenda, miałem Spectora Q4, miałem kopię Speca NS zrobioną przez Mayo (żałuję, że sprzedałem), miałem wspomnianego Rebopa. Gdy wróciłem do grania, to szukałem znów Spectora, ale trafił się w dobrej cenie ten Dean. Wziąłem z ciekawości. Od 2 lat siedzi u mnie. Nie zmieniam, bo nie stać mnie na Euro z dawnych serii, a na inne nie opłaca mi się go zmieniać.