12-10-2012, 03:43 PM
(12-10-2012, 03:12 PM)dr_kciuk napisał(a): E czy E1 jak zwał tak zwał,w każdym razie dzwięk "e" na pustej "e" w basie to 41,2Hz...a dokładniej 41,20344461Hz....
Jeśli chcesz badać położenie węzłow i strzałek poszczególnych harmonicznych dla drgającej struny to oznacza,że jednak zaakceptowałeś moją metodę...
Nie znam długości menzury instrumentu ,który chcesz poddać badaniu ,ale jak chcesz się zajmować poszczególnymi pustymi strunami to po prostu zmierz ich czynne długości (od siodełka do siodełka mostka).
A rachunek jest prosty i położenie węzłow i strzałek policzysz w pamięci...
Podpowiem Ci ,że dla pierwszej harmonicznej węzły są w miejscu zamocowania a strzałka pośrodku...
Dla drugiej węzły na końcach i w połowie długości ,a stzrałki w 1/4 i 3/4 długości.
Dla trzeciej węzły na końcach ,oraz w 1/3 i 2/3 długości,a strzałki 1/4 , 1/2 i 3/4 długości.
Dla czwartej węzły na końcach ,oraz w 1/4 , 1/2 ,3/4 ,a stzrałki 1/8,3/8,5/8,7/8...itd...itd
Mógłbyś przybliżyć na jakich założeniach będzie opierał się Twój model?
Czy Ty masz mnie za idiotę? Informacje, które podajesz są dostępne w fizycznych świerszczykach - proszę Cię nie obrażaj mnie! Takie rzeczy wiem od szkoły podstawowej. Czy zrobiłeś analizę Fouriera, poszczególnych dźwięków, żeby określić zawartość kolejnych harmonicznych na poszczególnych pustych i skróconych strunach? Pisałem o tym w ostatnim poście.
Jeśli masz pomysł jak przeprowadzić doświadczenie to je zrealizuj i podziel się gotowymi wynikami. Na razie postawiłeś tezy, wiec ja zadam Ci pytanie - potrafisz je udowodnić - i to klarownie, tak aby wszyscy na forum zrozumieli?
Jeśli tak to zapraszamy do zamieszczenia owych wyników. Sam z niekłamaną radością przyjrzę się nowemu opracowaniu.
Natomiast jeśli chwilowo nie masz takich materiałów, lub nie masz pomysłów na własne opracowanie - proszę poczekaj aż sprawę zakończymy my. Wówczas będziesz mógł krytykować nasze podejście, pod warunkiem że zaproponujesz lepsze i dowiedziesz, że jest lepsze. Na razie podsyłasz materiały, które wybacz ale nic nie wnoszą.
dr_kciuk - nie mam nic do Ciebie - - ale nie trzymasz się zasad tej części forum. Stawiasz tezę, której nie dowodzisz. Nie tak działa meritorica...
Chętnie przeanalizuję zrobione przez Ciebie wykresy, symulacje, posłucham nagrań, które powiążą w zależności przyczynowo-skutkowe parametry przetworników i instrumentów.
I teraz mam oficjalne pytanie do modów - nie chce się szarogęsić - temat miał być merytoryczny - a jest już masa syfu (na który składają się również i moje posty) - może uporządkować go? Na treść składa się kilka postów a pozostałe kilka stron do wywalenia - takie moje zdanie.