02-25-2013, 04:52 PM
A to i ja się pochwalę swoim basem, choć pewnie większość już go widziała.. 
![[Obrazek: 12_f.jpg]](http://img1.aukcjoner.pl/gallery/011145540/12_f.jpg)
Dzieło Pana Langowskiego. Wyrobiona ponad 1,5 roku temu.
-korpus - mahoń + klon (jawor) na topie
-gryf - klon z mahoniowymi przekładkami, heban na podstrunnicy + 2 grafitowe pręty
- menzura - 36 cali
-osprzęt - srebrny
no name wybrany przez Langa, mostek znalazłem gdzieś na necie za ok 100 zł, klucze trzymają się solidnie, więc nie ma co narzekać
-elektrownia - no i tutaj jest ból.. ponieważ i tutaj trochę zaoszczędziłem kasy
obecnie Lang działa na jednym EMG 40HZ w pozycji bliżej gryfu, przy mostku mam założoną "atrapę", tzn humbucker, tyle że nie jest podłączony, oczywiście full pasyw
Co do samego wiosła - bas jest wykonany przyzwoicie, aczkolwiek Langowski mógł trochę bardziej się przyłożyć
Jednak ostatnio byłem u lutnika Hatora w KRK, który wręcz zachwycał się basem oraz jakością wykonania. Bas jest bardzo masywny, korpus musi przeważać cały gryf oraz główkę z pięcioma kluczami. Zrobiłem mały trick z umiejscowieniem zaczepu paska przy gryfie, dzięki czemu już nie leci na główkę.
Brzmienie: dynamiczne, struna B nie muli, był czas, kiedy na basie grałem ton niżej nastrojony, wówczas dopiero gitara pokazywała pazur
Prawie jak gitarowy baryton. Niestety, przez przetwornik EMG 40HZ bas ma za dużo środka, już z samej dechy na "sucho" gitara odzywa się jasno, głośno.. długo wybrzmiewa
sustain jest niesamowity. Jeśli odpowiednio pokręci się gałeczkami to można zbliżyć się brzmieniem do MM, oczywiście Langowski brzmieć będzie bardziej "modern".
Co do wygody gry... mnie zajęło kilka godzin przyzwyczajenie się do masy, długości gryfu, do samego basu. Natomiast dla osoby z małymi rączkami oraz niewielkiej postury na pewno nie byłoby łatwo..
Obecnie ciupię w kapeli rockowej na basie, standardowe strojenie BEADG, struna B mruczy aż miło, super siedzi w miksie zespołowym..
Aż się cieszę, że jej nie sprzedałem
No, chociaż mogłaby być troszkę wygodniejsza.. ;P
link do większej ilości zdjęć -> KLIK
![[Obrazek: 12_f.jpg]](http://img1.aukcjoner.pl/gallery/011145540/12_f.jpg)
Dzieło Pana Langowskiego. Wyrobiona ponad 1,5 roku temu.
-korpus - mahoń + klon (jawor) na topie
-gryf - klon z mahoniowymi przekładkami, heban na podstrunnicy + 2 grafitowe pręty
- menzura - 36 cali
-osprzęt - srebrny
-elektrownia - no i tutaj jest ból.. ponieważ i tutaj trochę zaoszczędziłem kasy
Co do samego wiosła - bas jest wykonany przyzwoicie, aczkolwiek Langowski mógł trochę bardziej się przyłożyć
Brzmienie: dynamiczne, struna B nie muli, był czas, kiedy na basie grałem ton niżej nastrojony, wówczas dopiero gitara pokazywała pazur
Co do wygody gry... mnie zajęło kilka godzin przyzwyczajenie się do masy, długości gryfu, do samego basu. Natomiast dla osoby z małymi rączkami oraz niewielkiej postury na pewno nie byłoby łatwo..
Obecnie ciupię w kapeli rockowej na basie, standardowe strojenie BEADG, struna B mruczy aż miło, super siedzi w miksie zespołowym..
Aż się cieszę, że jej nie sprzedałem
link do większej ilości zdjęć -> KLIK