12-09-2013, 03:12 PM
(12-09-2013, 01:13 PM)groza napisał(a): 18 nie zmienia wcale poziomu sygnału.
będzie ciut większa dynamika, słyszalna głównie na strunie H i jak używasz dużo podbicia na preampie.
nie jest to jakaś duża różnica.
18V nie zmienia poziomu sygnału względem 9V - potwierdzam. Zwiększa sie headroom. Za to preamp on/off jak najbardziej zmienia poziom sygnału.
(12-09-2013, 01:13 PM)groza napisał(a): zanim kupiłem nordy miałem 3 lata TW - podobały mi się tylko na rozłączeniu cewek, niby mniej dołu ale ogólnie się IMO zgadzało. miałem kiedyś tez 6tkę ntb z p/j w obudowach DC, miałem zwykłe jazzy emg tyż - generalnie to wszystko +/- podobnie gra, jak ci się chce w niuanse bawić to spoko, ale jeśli chodzi o drastyczną zmianę to zainwestuj w nordy - grają ligę lepiej.
Ja bym nie powiedział, że gra to podobnie (P, J i DC to zupełnie rożnie brzmiące pickupy), bo jeśli tak, to Nordy grają podobnie +/- na tej samej zasadzie między sobą... Kwestia charakteru tej samej marki bardziej (jeśli to miałeś na myśli). Za to Nordy i EMG pewnie graja totalnie inaczej.
(12-09-2013, 01:13 PM)groza napisał(a): preamp spectora nie ma opinii zbyt transparentnego - jest szansa, że po wywaleniu zagra inaczej.
TonePump mocno narzuca swoje brzmienie. Preamp EMG jest dużo bardziej "neutralny". Ale ja mam opcje wyłączania BTS-a u siebie i jednak coś narzuca delikatnie, nawet ustawiony na 0 (na kliku potków).
http://www.youtube.com/watch?v=7Xh4o81r9hQ