10-14-2010, 07:28 AM
Ja uczylem sie grać na czwórce.Po kilku latach przesiadłem się na piątkę i zacząłem grać zupełnie inaczej i praktycznie przestałem grać slapem,ten instrument pasował mi bardziej do grania palcami, najlepiej jakiś progresywnych rzeczy. Po 2 latach chyba znowu wróciłem do czwórki, bo ciągnęło mnei do grania slapem więcej. W tym roku Młody, grający na codzień na 6 strunowym Alembicu, nie mógł się oderwać od mojego basu, bo ma cztery struny i slap na nim jest wygodny. Po zakupie czwórki, grając w rockowym zespole te same kawałki nie brzmiały już jak na piątce i wyraźnie czegoś zaczęło brakować. Zmieniłem instrument na czwórke też z uwagi na to, że wydawało mi się że nie wykorzystuje tego instrumentu w pełni, mało grałem na tej dodanej strunie. Potem jak sie dowiedziałem od wprawionych basistów ta piąta struna to tylko 4 dźwięki, tak w praktyce i raczej nigdy B nie zabrzmi poniżej 12 progu nawet na najdroższym i najlepiej wykonanym basie na tej plancecie. Od Maruszczyka dowiedziałem się, ma facet doświadczenie w konstruowaniu i grze na instrumencie,że żaden 4 strunowiec nawet z tej samej serii co jego 5 strunowy odpowiednik nie zabrzmi tak samo. Ma to swoje uzasadnienie w ilości drewna na gryfie, różnej w czwórkach i piątkach. Czasami Pilich gra na szóstce jakieś kawałki TTR2 nawet nie wykorzytując B ani C, po prostu brzmia mu pozostałe 4 struny inaczej.
Ja wiem, że mój następny instrument będzie 5 strunówką, bo zawsze gdzieś tam B lub jak trafnie spostrzegł Aval dolne D zabrzmi jak nic innego na czwórce, warto mieć oba instrumenty.
PS Co do tego ze B nie zabrzmi poniżej 12 progu to też tak nie do końca, jeden akord w utworze na NBNF mam oparty o akord z użyciem B poniżej 12 i było ok. Ale się okaże czy na pewno po wydaniu.
Ja wiem, że mój następny instrument będzie 5 strunówką, bo zawsze gdzieś tam B lub jak trafnie spostrzegł Aval dolne D zabrzmi jak nic innego na czwórce, warto mieć oba instrumenty.
PS Co do tego ze B nie zabrzmi poniżej 12 progu to też tak nie do końca, jeden akord w utworze na NBNF mam oparty o akord z użyciem B poniżej 12 i było ok. Ale się okaże czy na pewno po wydaniu.