01-20-2017, 01:42 PM
(01-19-2017, 04:04 AM)Zenek Spawacz napisał(a): Porownanie gatunkow drewna w basach jest trudnym przedsiewzieciem.
Pomijajac roznice w osprzecie , pickupach czy rozstrzal w wykonaniu dwoch instrumentow trzeba wziac pod uwage , ze w obrebie tego samego gatunku sa nieslychane rozbieznosci brzmieniowe. Ponadto dla potrzeb takich prob ustawienie obu porownywanych instrumentow jest takie same i we wzmacniaczu i w instrumencie . nie jestem pewien czy to jest wlasciwe podejscie. Jezeli mam dwa rozne instrumenty powinienem ustawic je inaczej wyciagajac z nich te brzmienia , w ktorych im najlepiej do twarzy. Jezeli ktos chce miec sterylny dzwon w slapie bedzie szukal innego basu ale tez innych ustawien niz ten kto potrzebuje zblizyc sie do soundu Pastoriusa. I jak to Alfik zauwazyl te wszystkie roznice sa wlasciwie istotne bardziej dla grajacego niz dla sluchacza.
Mamy juz kilka instrumentow dopietych wiec zabieram sie do roboty . Po prostu poczekamy na tych , ktorzy jeszcze sie nie wpisali czy sie decyduja. Musze pojechac po jesion , ktory mam zmagazynowany w Santo Domingo. Postaram sie uwzglednic wszystkie zyczenia , i jezeli na przyklad Szymam chce miec jesionowego jazza w budyniowym kolorze i czarnym bindingiem dookola plaskiego topu , to taki bas bedzie mial. Musze jednak powiedziec , ze tam gdzie rzecz wymaga wiecej materialu i pracy bede musial doliczyc dodatkowo. ZAWSZE bedziemy to uzgadniac wczesniej.
Edyta:
Zauwazylem , ze niektorzy w basie typu jazz wybrali opcje 22 progi , standart wynosi 20 .
21 to podstrunnica lekko wystajaca poza obrys i jest jeszcze do zrealizowania bez problemow ale zeby zrobic 22 i bylo sensownie trzeba zmienic desing gryfu . Jest to mozliwe ale calkowicie odbiega od standartow.
Zenek - odpisz na PW