02-25-2011, 10:35 PM
(02-03-2011, 08:06 PM)Emte19 napisał(a): Mam pytanie,nie jest to próbka ale nie wiedziałem gdzie to wrzucic,posłuchajcie sobie tego i jeśli ktoś potrafi to niech mi wytłumaczy czemu struna E tak chujowo brzmi,nagrywalem przez mikser Mackie 1402vlz,barwa na zero itp,brzmi tak jakby to kurcze było jakoś delikatnie przesterowane,nie wiem no.Grane nie równo itp ale nie o to tu chodzi.
http://w811.wrzuta.pl/audio/6WoZBInGAO4/slap
Jak dla mnie nie brzmi chujowo tylko wpada w lekki growl z powodu większej dynamiki struny E - a przyczyna może leżeć w zbyt małym headroom któregoś elementu w torze (pickupy włączając, jeśli są aktywne, aktywny preamp)...
(02-03-2011, 08:23 PM)bratekr napisał(a): Bez ironii to powiem - Alfik wspominał o tym, że płytka trochę wpływa na brzmienie struny E w konstrukcjach czterostrunowych.
O ironio! To zaczyna urastać do rangi dogmatu/bass-voodoo i jest odpowiedzią na wszelkie problemy z tą struną...
Może proste demo: brzmienie struny E z płytką i po demontażu płytki (zachowując identyczne warunki eksperymentu)?
Ja nie przeczę, że kolega Alfik może mieć rację, ale już któryś raz z rzędu czytam, jak ktoś bez zastanowienia (bez posądzania o tępotę) to powtarza...
Prosty eksperyment w tym stylu - pozwoliłby samodzielnie ocenić jak to jest: