03-18-2011, 09:29 AM
(03-17-2011, 11:20 AM)tapchan napisał(a): Mam pytanko odnośnie działania elektrowni.
W moim specu mam zamontowane EMG HZ, gdzie każdy przetwornik ma osobny volume. Problem mam taki, że gdy odkręcę oba vol na full a następnie zdejmę odrobinę jednego, drugi całkowicie dominuje brzmienie. Brzmi to trochę tak, jakby drugi przetwornik całkowicie przestawał w tym momencie grać. Kiedy żaden z vol nie jest na full, efekt nie występuje, da się ładnie miksować przetworniki w dowolnych proporcjach, jednak wystarczy dojechać jednym do maxa i drugi przetwornik całkowicie znika z brzmienia.
I teraz pytanie - czy to normalne zjawisko w tych gitarach? Wcześniej z układem 2 x vol spotykałem się tylko w pasywnych gitarach i tam się z takim zjawiskiem nie spotkałem, stąd moje pytanie. Może to jest zjawisko specyficzne dla aktywnej elektroniki? A może z moim basem jest coś nie tak?
Ja mam jeszcze 2xVol w Rex5 - to dziadostwo działa jak opisałeś... Po pierwsze jestem zwolennikiem 1xVol (wykorzystuje go kreatywnie w aranżacjach) po drugie, wypieprzam 2x40HZ na rzecz 2x40P5 (dwa precle) - układ BT zostaje, a zamiast drugiego Vol będzie ABC (aktywny balans). Ten myk ponoć nie ma wpływu na głośność pickupów jak masz balans w połowie. Zobacz sobie na stronie EMG w akcesoriach (nie wiem czy to się nadaje do pasywnych pickupów).