Jak jamować panie premierze ?
Ostatnio przeprowadziłem burzliwą dyskusję ze znajomym na temat jam sesji. Jego zdaniem powinno się zacząć jam sesje od perkusji. Tj perkusja wybija rytm i do tego dochodzi (improwizuje) reszta instrumentów. Ja natomiast jestem zdania że to nie ma znaczenia o czego się zaczyna, ALE najbardziej naturalne jest dla mnie żeby zacząć od wokalu. W moim przekonaniu w popularnej muzyce (nie ważne czy to pop czy metal) najważniejszy jest wokal i to on nadaje melodię i rytm utworom, z tego powodu przekonanie moje jest takie że reszta powinna się mu podporządkować i tworzyć dla niego tło.
Jakie jest Wasze zdanie ?
Oficjalne wideło !!!! Smile
http://www.myspace.com/masticatepoland

PRODUCENCIE SPRZĘTU, To jest miejsce na TWOJĄ reklamę !!!
Odpowiedz
jammowanie powinno się zacząć od tłustego jointa
Zapnij pasy, do całkowitej negacji istnienia pozostały 4 posty.

http://majorkong.bandcamp.com/
Odpowiedz
ja jestem za tym żeby dostosować sie zwyczajnie do instrumentu tudzież wokalu który zapodaje jakiś głowny motyw.. pod to sie dalej jamuje. a czy to zapoda perka czy wokal to nie ma różnicy Wink
Odpowiedz
Obojętnie. Nie liczy się to kto zaczyna, tylko czy w czasie grania jest fajnie.
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
też uważam, że nie ma reguły.
Odpowiedz
jakby była recepta to by było za prosto Smile
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
narzucanie sobie jakichś schematów podczas jamowania zabija całego ducha i sens owego procesu Wink
Odpowiedz
(11-12-2011, 11:39 AM)Bolem napisał(a): jakby była recepta to by było za prosto Smile

Ale jakieś prawidła tam pewno zachodzą.
Oficjalne wideło !!!! Smile
http://www.myspace.com/masticatepoland

PRODUCENCIE SPRZĘTU, To jest miejsce na TWOJĄ reklamę !!!
Odpowiedz
Wy tak na poważnie rozważacie takie tematy Tongue ?
Odpowiedz
Trzeba grać równo (prawidło podstawowe)Smile
Odpowiedz
(11-12-2011, 12:39 PM)dzbanek napisał(a): Trzeba grać równo (prawidło podstawowe)Smile

nie! ja z moimi kumplami z 4 lata temu jak totalnie zaczynalismy, garaż piece 15 watt i te sprawy na pewno gralismy nierowno a i tak było ZAJEBIŚCIE
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(11-12-2011, 12:48 PM)Bolem napisał(a):
(11-12-2011, 12:39 PM)dzbanek napisał(a): Trzeba grać równo (prawidło podstawowe)Smile

nie! ja z moimi kumplami z 4 lata temu jak totalnie zaczynalismy, garaż piece 15 watt i te sprawy na pewno gralismy nierowno a i tak było ZAJEBIŚCIE

bo najważniejsze to się dobrze przy tym bawić Emotka_2755
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
Trzeba przede wszystkich sluchac innych, a zaczac moze nawet i beatbox i raper i skrecze i facet dmuchajacy w butelke od piwa, byle by byla to muzyka, a nie kilku gosci cos se brzdakajacych (sorry za prak polskich liter, ang. windows)
Odpowiedz
(11-12-2011, 12:54 PM)paluch1986 napisał(a): (sorry za prak polskich liter, ang. windows)

To nie możesz doinstalować polskiego języka? Pierwsze słyszę aby wersja Windows determinowała klawiature... Big Grin
Odpowiedz
(11-12-2011, 10:56 AM)pea napisał(a): Ostatnio przeprowadziłem burzliwą dyskusję ze znajomym na temat jam sesji. Jego zdaniem powinno się zacząć jam sesje od perkusji. Tj perkusja wybija rytm i do tego dochodzi (improwizuje) reszta instrumentów. Ja natomiast jestem zdania że to nie ma znaczenia o czego się zaczyna, ALE najbardziej naturalne jest dla mnie żeby zacząć od wokalu. W moim przekonaniu w popularnej muzyce (nie ważne czy to pop czy metal) najważniejszy jest wokal i to on nadaje melodię i rytm utworom, z tego powodu przekonanie moje jest takie że reszta powinna się mu podporządkować i tworzyć dla niego tło.
Jakie jest Wasze zdanie ?

Zaczynanie od wokalu to bzdura, moim zdaniem. Do czego gość ma wymyślać? Do powietrza? I reszta rozróżni harmonię po jego linii wokalnej?

No niby można, tylko po co Smile

Ważne by grać w konkretnej formie, a nie tragedię pt. Em przez godzinę.

Ja najbardziej lubię jak rotacje instrumentów są - sporo ludzi tutaj gra na paru instrumentach i zazwyczaj najfajniejsze fazy wychodzą - np. Cielak z Big Fat Mamy ZAJEBIŚCIE gra na basie i garach, ale to nie jego główny instrument więc nie gra tego co zwykle.

Polecam też wokalistę robiącego Beatbox - granie z takim jako sekcja jest mega zajebiste.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości