Modyfikacja układu w JazzBassie - S1 Switch
Hejo,

Z dwóch powodów:

Raz: potencjometr gryfowy w JB mi padł
Dwa: Tesknie za soundem precla.

Zdecydowałem się na mały tuning i modding elektroniki. I mam pytanie, czy rozumuję słusznie.

[Obrazek: series-parallel2.jpg]

To jest punkt wyjścia.

Mam pytanie o komponenty. Chciałem zrobić S1 w potencjometrze Push-Pull, wybaczcie jeśli zabrzmię jak laik - czy poniższe komponenty spełnią swoje zadanie?

http://guitarproject.pl/p/1/1860/potencj...itary.html x1

http://guitarproject.pl/p/1/1822/potencj...itary.html x2

http://guitarproject.pl/p/5/543/kondensa...itary.html x1

http://guitarproject.pl/p/7/668/kabel-ty...itary.html 2m

Na co muszę uważać przy lutowaniu, na co zwrócić uwagę i generalnie - jak się za to zabrać?

Na schemacie nie widzę uziemienia, jak je zrobić, skąd wyprowadzić (do mostka)
Odpowiedz
Uprzedzam, że na elektronice znam się raczej mniej niż więcej, ale:

Potencjometr z przełącznikiem, który wybrałeś to "push-push" - czyli tylko do naciskania, za każdym naciśnięciem zmienia przełączenie. Push-pull masz tutaj.

Dwa, ten drugi potencjometr ma gładki trzpień - jak masz gałki potencjometrów wciskane na trzpień, to nie będzie współpracować.

Trzy, kabel wybrałbym raczej zwykły, o taki. Łatwiej się go układa w komorze.

A co do diagramu, to tu masz ze strony Seymour Duncana.
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11

(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Odpowiedz
(04-02-2012, 08:41 PM)herp napisał(a): Hejo,

Z dwóch powodów:

A zrobisz próbki szeregowo/równolegle potem? Smile Ciekawe jak zabrzmi taki jazz...?
Odpowiedz
a jaka jest zasada dzialania tego,co to robi?
Odpowiedz
(04-03-2012, 08:04 AM)depravedsouls napisał(a): a jaka jest zasada dzialania tego,co to robi?

Przełączanie szeregowo/równolegle zmienia barwę/charakter dźwięku - tak skrótowo.
Odpowiedz
kup to gowno i ci w poznaniu zrobie jak bede;p
Odpowiedz
(04-03-2012, 07:21 AM)OMSON napisał(a):
(04-02-2012, 08:41 PM)herp napisał(a): Hejo,

Z dwóch powodów:

A zrobisz próbki szeregowo/równolegle potem? Smile Ciekawe jak zabrzmi taki jazz...?

Nie ma problemu Smile
Odpowiedz
ja kieedys robilem test - sa chyba jeszcze probki na basoofce. Jak dla mnie -useless i brumi w chujSmile
Odpowiedz
(04-03-2012, 11:32 AM)Mateusz napisał(a): ja kieedys robilem test - sa chyba jeszcze probki na basoofce. Jak dla mnie -useless i brumi w chujSmile

Jak żeś polutował taki efekt osiągnąłeś... chytry Big Grin
...no chyba że mój egzemplarz z S1 jest wybitny i "och ach" bo jest cichy...

Poza tym: nie istnieje coś takiego jak bezużyteczne Exclamation
Czekam aż wreszcie ludzie na forum nauczą się, że "sprawdzałem/testowałem", "moje zdanie", "wg. mnie" i "ja uważam" to subiektywne twory i mają mało wspólnego z ogółem. Każdy ma swój gust, słuch i postrzeganie brzmienia...

...więc do q...rwy nędzy przestańcie pisać bzdury*Exclamation Wink

Dziękuję Emotka_2497

* no offence, to dygresja do wszystkich
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
SUVV, true that!

Masz S-1 w swoim dżezie?
Odpowiedz
Mom w AmStd. alem siem dom niegom jeszczem niem dobrałem... na dniach dopiero będę grzebał pod płytką... Smile
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Moim zdaniem przenie polączenia szeregowego cewek w jazzbasie jest kiepskie - nie sprawdza sie w większości sytuacji muzycznych. Miałem taki przełącznik zamontowany i wywaliłem.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Potrzebuję po prostu ''grubszego'' soundu niż mam. No i zawsze mogę grać na równoległym - posiadanie słicza tego nie wyklucza, a lepiej mieć jedną opcję więcej niż mniej.

Póki co nie stać mnie jeszcze na półpudło. Może w nowym roku Smile
Odpowiedz
Dimarzio 123 lub shaller - doskonała tańsza alternatywa

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
I tak wiecej niz potencjometr, który i tak muszę wymienić, bo odmówił współpracy Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości