CIMAR
jakimi modelami warto zawracać sobie głowę, jakie macie doświadczenia z basami tej marki

mam możliwość za rozsądne chyba pieniądze (poniżej 1k) kupienia takiego egzemplarza (foto z sieci)
[Obrazek: 1970s_Cimar_Jazz_Bass-copy.jpg]

Undecided

z katalogu Cimar 1975 wynika że to model 1908, nie wiem z czego decha itd... ale jest w stanie oryginalnym jesli chodzi o osprzęt picki itd
i na co zwrócić uwagę oglądając tak wiekowy basik...

znalazłem obszerniejszy artykuł ale po niemiecku a ja ni w ząb tego języka... Shy
http://www.musiker-board.de/e-baesse/339...cimar.html
Odpowiedz
wiem jedno, przepiekny burst
Odpowiedz
Poniżej 1k warto, zazwyczaj są to dobrze wykonane instrumenty, zobacz jakie ma klucze i mostek, bo z tym różnie bywało.
Odpowiedz
Bierz. Cimar to inna nazwa na Ibaneza. Japońskie, dobre, nie ustępuje jakością Fendahom
Odpowiedz
Ogrywałem takowego, tylko klucze miał normalne nie te paskudztwa. Był dosyć dojebany. Soundowo bardzo, bardzo dobrze - rasowy jazz. Ale jakość wykonania taka se - paskudny basen pod pickguardem, frezy pod pickupy z tymi zaokrągleniami (trudniejsza wymiana na inne pickupy bez zdejmowanej obudowy) i zdecydowanie za głęboko osadzona podstrunnica - ledwo co wystawała nad pickguard - choć tu podejrzewam ingerencję sił trzecich. Kumpel miał ibaneza jazza z tych lat i dużo lepiej to wykonane było. Tej konkretnej sztuki którą ogrywałem nie kupiłem, ale jakby była w lepszym stanie to warum nicht...
Odpowiedz
Może to w jakimś stopniu Ci pomoże Wink

http://translate.google.com/translate?js...l=de&tl=pl

Stładniowo wiadomo - chujnia, ale myślę, że ogólny sens można wyciągnąć Emotka_2497
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
(05-24-2010, 07:08 AM)hennoh napisał(a): jakimi modelami warto zawracać sobie głowę, jakie macie doświadczenia z basami tej marki

mam możliwość za rozsądne chyba pieniądze (poniżej 1k) kupienia takiego egzemplarza (foto z sieci)
z katalogu Cimar 1975 wynika że to model 1908, nie wiem z czego decha itd... ale jest w stanie oryginalnym jesli chodzi o osprzęt picki itd
i na co zwrócić uwagę oglądając tak wiekowy basik...

znalazłem obszerniejszy artykuł ale po niemiecku a ja ni w ząb tego języka... Shy
http://www.musiker-board.de/e-baesse/339...cimar.html
Miałem taki bas tylko w dużo gorszym stanie. Dla porównania miałem też Ibaneza Jazz Bass Silver Series w podobnym wieku i Ibanez dużo lepszy.
Cimar też mi się podobał, ale jeżeli osprzęt orginalny to :
[Obrazek: Cimar1908Tuner.jpg]

Takie klucze to do wymiany.

[Obrazek: Cimar1908Bridge.jpg]

Mostek moim zdaniem też do wymiany.
Miałem przetworniki taki jak na zdjęciu. Nadają się tylko do wymiany. Niestety nie jest to proste bo mają inne wymiary i trzeba powiększać otwór w desce.
Deska w tym basie który jest na zdjęciu najprawdopodobniej jest z mahoniu z cienką warstwą klonu pośrodku.

Odpowiedz
(05-24-2010, 07:30 AM)DEFENCE napisał(a): zobacz jakie ma klucze i mostek, bo z tym różnie bywało.
Odpowiedz
już mam, stan jak na swoje lata świetny mrgreen
Troszkę ją w biegu podregulowałem a potem na próbę i 3h grania.

Wrażenia zaskakujące: - pierwsze dźwięki a tu mocny rasowy jazzowy sound, wygodna aczkolwiek minimalnie grubsza szyjka, trochę sieje ale myślałem że będzie gorzej, potencjometry nie trzeszczą, klucze chodzą płynnie i dość ścisło, a na koniec grania nadal stroi!

Wykonanie dokładne: - bardzo ładne malowanie również gryfu, idealnie wpasowany gryf, nie brakuje nawet śrubki a te co są to wyglądają oryginalnie, mostek wygląda masakryczne ale gitara stroi nawet na wyższych pozycjach Huh i to będzie pierwsza rzecz do zmiany

generalnie nie miałem się do czego za bardzo przyczepić, ale mam ją pierwszy dzień więc poczekajmy Tongue

kilka gorących fotek

[Obrazek: 2739.JPG][Obrazek: 2740.JPG]
[Obrazek: 2741.JPG][Obrazek: 2742.JPG][Obrazek: 2743.JPG]
Odpowiedz
hennoh:

przepiękna! Gratz! Z którego roku?
Most też bym wymienił, złą dupę założysz?

Emotka_2497

Odpowiedz
Napisz ile żeś za tego badyla wybulił lepiej? Big Grin
Odpowiedz
ładny sunburst i palisander. wygląda dużo lepiej od tego którego ja testowałem.
Odpowiedz
Ładniuchny!
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Mam Precla Cimara (rocznik 79) i daje radę. Na tyle, że "menedżerka" mojego bluesowego bandu zagroziła mi raz, że jak wezmę na granie Yamahę, a nie Cimara to mi zapłaci pół gaży Wink
Tylko osprzęt faktycznie bez rewelacji. Ale klucze trzymają itd.
Odpowiedz
Ładny basior! Smile

Gratz Emotka_2755
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości