JJ czy PJ?
Jako, że mam zarówno jazza i pejotkę, których używam bardzo podobnie (obie przystawki rozkręcone na full+tone na full) postanowiłem je porównać, nadarzyła się też okazja ku temu, gdyż zdjąłem z jazza grube struny (normalnie stroję go do C), coby je wyprać i założyłem normalniejsze sznurki.

Wniosek: Oba mi brzmią zajebiście, oba po swojemu i żadnego bym nie oddał, choć sprawdzają się różnie w różnym graniu.

Postanowiłem też dać Wam możliwość porównania, który układ przystawek Wam pasuje bardziej i wrzucam próbki, oczywiście nie są podpisane, który bas jest najpierw, bo byłoby za łatwo, ale mają tak różny charakter, że powinniście sami wyłapać co jest co. (Możecie też podpisać, który według Was jest który).
Szczegóły techniczne:
Oba to japończyki.
Jazz ma body z mahoniu z olchowym topem, gryf klonowy, podstrunnica palisander.
Pejotka ma body olchowe, gryf klonowy, podstrunnica palisander.

Próbki nagrywane tak: Palce oba pickupy>mostkowy>gryfowy, potem kostka oba pickupy>mostkowy>gryfowy. Oczywiście prosto w linię.

Wiem, że chujowo, nierówno i muli. mrgreen

Miłej zabawy Wink

https://soundcloud.com/bjorn_b/test
Odpowiedz
Jak dla mnie pierwszy to PJ, drugi JJ, chociaż przy tych róznicach w drewnie wszystko jest możliwe Wink
Fender Jazz Bass Special PJ '86 / Yamaha AES-620 - Zoom B3 - Fulltone BassDrive by Pinio - linia/wzmak na salce

Chroń lasy - kupuj używane gitary mrgreen

[Obrazek: 39977_2f374124b3b1.gif]

Odpowiedz
drugi jest PJ chyba.
Odpowiedz
Posłuchałem drugi raz, tym razem na słuchawkach i zmieniam zdanie, przychylam si do tego że PJ jest drugi.
Kurde, dawno jazza nie słyszałem Wink
Fender Jazz Bass Special PJ '86 / Yamaha AES-620 - Zoom B3 - Fulltone BassDrive by Pinio - linia/wzmak na salce

Chroń lasy - kupuj używane gitary mrgreen

[Obrazek: 39977_2f374124b3b1.gif]

Odpowiedz
Póki co nie powiem który jest który, ale dodam tylko, że ten pierwszy ma bardziej zajechane struny.
A jak ogólnie Wam się podobają brzmieniowo? Który lepszy/bardziej w Waszym stylu?
Odpowiedz
stawiam, że (licząc po chmurkach) jest tak:

1. oba jazzy
2. jazz bridge
3. jazz neck

4. oba jazzy ?
5. jazz bridge
6. jazz neck ?

7. p+j
8. j neck
9. p

10. p+j
11. j neck
12. p

oczywiscie (jak mowi sygnaturka) moim zdaniem, oczywiscie mogę się mylić. Nigdy nie byłem najlepszy w tych slepych testach Smile

jesli chodzi o to co by mi pasowalo to pewnie PJ, albo sam P. Brzmienia samego jazza przy mostku nie lubie
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
JJ/PJ/JJ/PJ? Smile
Odpowiedz
Jak dla mnie jj / pj.
Odpowiedz
j/w, przypuszczam, że najpierw JJ a potem PJ.
Odpowiedz
jesli chodzi o to co by mi pasowalo to pewnie PJ, albo sam P. Brzmienia samego jazza przy mostku nie lubie
http://actualtests.com
actualtests ccie voice actualtests ccie voice
actualtests cisco ccie actualtests cisco ccie
actualtests vmware actualtests vmware
Odpowiedz
Taa, jazz przy moście odzywa się dopiero jak mu się tone skreci, inaczej nie da się go słuchać.
Odpowiedz
(07-18-2013, 08:52 AM)pinio napisał(a): Taa, jazz przy moście odzywa się dopiero jak mu się tone skreci, inaczej nie da się go słuchać.

Powiedz to Alfikowi mrgreen
Odpowiedz
^^ taka podpucha żeby ożywić temat Wink Jak ktoś umie grać to i bottle bass zabrzmi. Generalnie wyraziłem swoje prywatne preferencje, ale ja się nie znam.
Aha, miałem na myśli totalnie czysty bas, bez krzty przesterowania, bo pod drajwem jest już fajnie.
Odpowiedz
Pierwzy to JJ drugi to PJ.
Mogłeś nagrać na strunie D i G, byłoby 10x łatwiej Wink
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
Jakie wyniki?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości