wybór siodełek do Fendera Precision
Pojawił mi się taki problem... śruby w siodełkach juz maksymalnie wyrobione, prawie bez mozlwiosci regulacji, niektore podrdzewiałe,w dodatku samo nacięcie na siodełkach jest już "nadgryzione" zębem czasu Smile fender precision '77, tak wiec chcialem jak najmniej modyfikowac - wiec nie chce mostka zmieniac...

Co polecacie?
Znalazlem taki, tytanowe
[Obrazek: PR-03.jpg]

Ale czy mozna dostac to w Polsce po jakiejs normalnej cenie?

gsb
-
Odpowiedz
(05-01-2011, 11:50 AM)gsb napisał(a): Pojawił mi się taki problem... śruby w siodełkach juz maksymalnie wyrobione, prawie bez mozlwiosci regulacji, niektore podrdzewiałe,w dodatku samo nacięcie na siodełkach jest już "nadgryzione" zębem czasu Smile fender precision '77, tak wiec chcialem jak najmniej modyfikowac - wiec nie chce mostka zmieniac...

Co polecacie?
Znalazlem taki, tytanowe
[Obrazek: PR-03.jpg]

Ale czy mozna dostac to w Polsce po jakiejs normalnej cenie?

gsb

raczej nie można - daj sobie spokój z tytanem - nie zabrzmią ani dobrze ani vintage correct. Stary blaszak miał bardzo cieńką podstawę z blachy i stalowe siodełka - brzmi to zdecydowanie inaczej (lepiej) niż współczesne blaszaki. Dość dobrym rozwiązaniem jest mosiądz (możesz kupić tani mostek wilkinsona na podmianke) lub niech Ci to ktoś to wytoczy z dobrej nierdzewki... toż to kawałek walca... Same siodełka możesz spróbować wsadzić z mostka american vintage podstawa mostka jest grubsza i nie z tej samej blachy ale siodełka są raczej podobne brzmieniowo. Ewentualnie kup stary mostek vintage na ebayu...

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Dajmy sobie spokoj w kwestii brzmienia mostkówSmile

Chodzi mi o to, zeby siodełka były niezniszczalne, bo te zaczynają byc juz wyrobione w miejsach gdzie dotyka je struna, poza tym te rzeczy, o ktorych pisalem wyzej. Gdzie mozna wilkinsona dostac w polszy bo szukam i znalezc nie moge
-
Odpowiedz
guitarproject.pl - kupilem juz 2 takie jako "upgrade" basu i naprawde to są super blaszaki!
Odpowiedz
(05-01-2011, 06:31 PM)Mateusz napisał(a): guitarproject.pl - kupilem juz 2 takie jako "upgrade" basu i naprawde to są super blaszaki!

potwierdzam, mam taki w basie od Mateusza i jestem zadowolony! Smile
Odpowiedz
Wilkinson jest fajny, tylko ma grubszą podstawę i np u mnie w jazzie trzeba zjechać do samego dołu żeby była satysfakcjonująca akcja. Warto kupić mostek za te 45zł i przełożyć sobie same siodełka.
Odpowiedz
mazdah - szlif kieszeniSmile
Odpowiedz
nawet jak przełożysz same siodełka z tego Wilkinsona to będziesz miał problem z ustawieniem podobnej akcji jak na ori siodełkach.te Wilkinsony mają większą średnicę i struny będą wyżej.trzeba je zeszlifować
przerabiałem temat
Odpowiedz
http://www.sklep.mayones.pl/produkt_skle...zwa=Kostki basowe Graph Tech, kpl.&menu=5
http://www.guitarpartsresource.com/bass_saddles.htm
Odpowiedz
(05-01-2011, 08:09 PM)dzbanek napisał(a): http://www.sklep.mayones.pl/produkt_skle...zwa=Kostki basowe Graph Tech, kpl.&menu=5
http://www.guitarpartsresource.com/bass_saddles.htm

grafit na siodełko to dopiero jest sound killer - ZDECYDOWANIE NIE POLECAM brzmi to tragicznie

a nie można po prostu zamówić 75 RI i przełożyć same siodełka...
http://www.guitarpartsresource.com/bridg...fender.htm

http://www.thomann.de/pl/fender_vintage_bass_bridge.htm
blizej

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
(05-01-2011, 08:04 PM)wahrocker napisał(a): nawet jak przełożysz same siodełka z tego Wilkinsona to będziesz miał problem z ustawieniem podobnej akcji jak na ori siodełkach.te Wilkinsony mają większą średnicę i struny będą wyżej.trzeba je zeszlifować
przerabiałem temat

Miales tak w Fenderze czy w innym? u mnie w preclu mam dosc wysoko wykrecone srubki- p rawie na maxa orzy strunie D i A, tak wiec, moze by daly rade?

A te grafitowe wygladaja dobrze, poczytalem, ze ludzie są zadowoleni, c to znowu za magia Alfik, ze "brzmią tragicznie"? Grafitowe siodełka to przeciez zadna nowosc ani terazniejszy wymysl.

EDIT: Rzeczywiscie sa skrajne opinie dot. Graphtecha
-
Odpowiedz
(05-01-2011, 08:00 PM)Mateusz napisał(a): mazdah - szlif kieszeniSmile

Absolutnie odpada - przecież to mostek jest tu winowajcą a nie bas.

(05-01-2011, 08:04 PM)wahrocker napisał(a): nawet jak przełożysz same siodełka z tego Wilkinsona to będziesz miał problem z ustawieniem podobnej akcji jak na ori siodełkach.te Wilkinsony mają większą średnicę i struny będą wyżej.trzeba je zeszlifować
przerabiałem temat

A tego nie wiedziałem i wiele by to wyjaśniało.
No ale tak czy inaczej blacha też jest grubsza (przynajmniej od tej w meksykańskich standardach).

Ogólnie to nie jest tak źle, jak masz mocno powykręcane to myślę, że spokojnie dadzą radę. No i mosiądz ładnie wygląda Wink
Odpowiedz
szlif kieszeni = czyste i dobre polaczenie gryfu z korpusem - nic nie tlumi drgań (brud, jakieś śmieci i stary lakier), niższa akcja strun nad progami , wyższa akcja na mostku = większy kąt załamania się strun , struny dociskaja siodelka z wieksza siłą do podstawy i można pikap wysunąć wyżej - więcej miejsca do oparcia kciuka - ja robie to standarowo w każdym basie i zawsze wychodzi mi to na +, nagram kiedyś próbki przed i po.

W każdym razie można podnieść siodełka wyżej, tak że nie leżą na podstawie mostka a wystające śruby nie wrzynają się w rekę.
Odpowiedz
(05-01-2011, 08:43 PM)gsb napisał(a):
przerabiałem temat

Miales tak w Fenderze czy w innym? u mnie w preclu mam dosc wysoko wykrecone srubki- p rawie na maxa orzy strunie D i A, tak wiec, moze by daly rade?

A te grafitowe wygladaja dobrze, poczytalem, ze ludzie są zadowoleni, c to znowu za magia Alfik, ze "brzmią tragicznie"? Grafitowe siodełka to przeciez zadna nowosc ani terazniejszy wymysl.

EDIT: Rzeczywiscie sa skrajne opinie dot. Graphtecha

przerabiałem to w Fenderze Bullet.miałem podobny problem.podczas gry siodełka opadały do samej blachy (gwinty się wyrobiły)
wymieniłem same siodełka.bo,tak jak już pisał mazdah,sama blacha tego Wilkinsona jest grubsza od ori Fendera.
nie udało mi się ustawić takiej akcji jak na ori siodełkach,ale chociaż nie opadały Wink
jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto

Odpowiedz
(05-01-2011, 09:04 PM)wahrocker napisał(a): jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto

Czyli zupełnie tak jakbyś podniósł akcję strun? Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości