Liczba postów: 603
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Wiesz, jak grasz na wzmaku kilka lat, znasz go na wylot, wsadzisz jedne, potem drugie lampy - uslyszysz roznice, wiec nie mow mi, ze wiekszosc postow tutaj piszemy dla zabawy. Ja slyszalem roznice w Orange OR120 szczegolnie, bo to prosty tor sygnałowy. Jestem w stanie powiedziec, ze ECC83 RFT jest "ostra z pazurem", stara Sylvania gra "miękko w całym paśmie", Siemens gra szeroko i dynamicznie a JJ są sterylne i jakoś mało "lampowe". Lampy mocy tez miały znaczenie, ale raczej w mocy i podczas punktu przesterowania niz jakiejs konkretnej barwy. Nie wszystko co ociera sie o "audiofilię" jest od razu ściemą...
-
Liczba postów: 8790
Liczba wątków: 26
Reputacja:
46
To wiadomo, wydaje mi się, że jak się gra to słyszy się niuanse które uciekną często przy słuchaniu, warto natomiast siebie samego co jakiś czas sprawdzić. Bardzo mi się podobało jak pan z talkbass ogarniający w sumie temat stwierdził, że słyszy wyraźne różnice między kablami jakimiś tam na wypasie.
A potem go podkusiło, porobił sobie ślepe testy, ponagrywał próbki i wyszło, że jak nie wie czego słucha, to nichuja nie słyszy różnicy. Zresztą są próbki te na sieci, można posłuchać.
Na bank każdy miał akcję że przy miksach ruszał eq i słyszał różnicę, a potem wyszło, że to nie ten tor albo bypasss, albo zmieniał coś w preampie nie podłączonym i też słyszał - takie akcje warto zapamiętać i ja przez to sobie do końca nie ufam
Liczba postów: 46
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
(08-01-2011, 12:56 PM)groza napisał(a): Na bank każdy miał akcję że przy miksach ruszał eq i słyszał różnicę, a potem wyszło, że to nie ten tor albo bypasss, albo zmieniał coś w preampie nie podłączonym i też słyszał - takie akcje warto zapamiętać i ja przez to sobie do końca nie ufam Ja jak włączę pasywną elektronikę i z przyzwyczajenia, kręcę gałkami od aktywnej to "słyszę" jak zmienia się brzmienie.
Oczywiście nic się nie zmienia, ale siła sugestii jest niesamowita.
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Mi wystarczy, że za jednej próby jest słońce, kiedy indziej pada.. normalnie jakbym miał kilka wzmaków. Tylko nigdy nie wiem, na który akurat trafię;/
Reputacja:
0
A to swoją drogą i tu całkiem na serio moze miec wplyw cisnienie atmosferyczne na to.
-
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
kurdę.. serio nagram próbki różnych lamp na V1 w svt3pro
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 450
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Pytanko do was porównywał ktoś ECC83s JJ do ECC803s JJ
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Reputacja:
0
(08-18-2011, 10:33 AM)☼☼☼ napisał(a): Różnią się zerem w środku oznaczenia.
czyli ta cała bajeczka że są robione na wzór starych lamp militarnych z lat60 itd. itp. to chwyt market shit
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
Liczba postów: 722
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
(08-18-2011, 10:36 AM)mrbass napisał(a): (08-18-2011, 10:33 AM)☼☼☼ napisał(a): Różnią się zerem w środku oznaczenia.
czyli ta cała bajeczka że są robione na wzór starych lamp militarnych z lat60 itd. itp. to chwyt market shit
Jednak różnią się czymś więcej niż zerem w środku oznaczenia.
Reputacja:
0
(08-18-2011, 10:57 AM)☼☼☼ napisał(a): Kiedyś oznaczenia ECC80x oznaczały specjalne wykonanie lamp o mniejszym mikrofonowaniu i dłuższej żywotności*. Współczesna produkcja jest słabsza jakościowo i raczej nie ma większej różnicy pomiędzy ECC8x a ECC80x. Wg kart katalogowych JJ ECC803s ma nieco wyższe (o 30V) dopuszczalne napięcie na anodzie i o 0,2W wiekszą moc admisyjną oraz minimalnie większe pojemności pasożytnicze.
czyli w sumie nie ma na tyle wielkich różnic żeby kupować droższe ecc80x
Liczba postów: 5661
Reputacja:
2
09-08-2011, 06:40 AM
A ja mam pytanie: jeżeli na preampie mamy lampę np. 12AX7, to mogę ją wymienić na dowolną inną np. ECC83? Czy raczej do konkretnych preampów, można używać tylko określonego typu lamp?
Reputacja:
0
09-08-2011, 07:54 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2011, 07:56 AM przez gsb.)
ECC83 = 12AX7
mozesz je zamieniac na 7025, ECC803, 6681, E83CC, 5751, 12AT7 (ECC81), 12AY7 (6072) czasami na ECC82 (12AU7) - ale to zalezy od układu. Niektore maja mniejszy gain wiec mozna tym sobie regulowac pięknie. W moim OR120 na stopniu wejsciowym pamietam mialem 12AY7 bo dawal najmniej przesteru a byl kompatybilny z 12AX7.
(08-18-2011, 11:18 AM)mrbass napisał(a): (08-18-2011, 10:57 AM)☼☼☼ napisał(a): Kiedyś oznaczenia ECC80x oznaczały specjalne wykonanie lamp o mniejszym mikrofonowaniu i dłuższej żywotności*. Współczesna produkcja jest słabsza jakościowo i raczej nie ma większej różnicy pomiędzy ECC8x a ECC80x. Wg kart katalogowych JJ ECC803s ma nieco wyższe (o 30V) dopuszczalne napięcie na anodzie i o 0,2W wiekszą moc admisyjną oraz minimalnie większe pojemności pasożytnicze.
czyli w sumie nie ma na tyle wielkich różnic żeby kupować droższe ecc80x
Wzorem do lamp *803* byl slynny Telefunken ECC803. Niestety po dziś dzień nikomu nie udalo sie zrobic podobnie brzmiacej kopii... a oryginaly sa meeeega drogie Wiec moze JJ leci troche na sławie Tele 803. Marketing!
-
Reputacja:
10
w niektórych układach owszem
w życiu nie przyciłbym 81 zamiast 83 w inwerterze, ale w klasycznej budowy preampie/stopniu wejściowym wzmacniacza basowego imho nie ma prawa nic zrobić.
nie zapominajmy, że 95% konstrukcji to wariacje na temat fendera bassmana
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 5661
Reputacja:
2
09-08-2011, 02:29 PM
No dobrze, a znajduje się gdzieś w necie jakiś spis, który by bardzo króciutko opisywał, jak najpopularniejsze wersje lamp wpływają na brzmienie? Bo szczerze te numerki to niewiele mi mówią, a może istnieje jakiś spis czy coś
Reputacja:
10
Brylant - jak ktos nie umie czytać kart katalogowych lamp (tzn. nie rozumie podanych tam wartości) to lepiej niech używa tylko bezpośrednich zamienników
|