solartronika - czyli projekty solartrona
Ten temat powstał dzięki uprzejmości naszego zasłużonego Admina - Paki - jeszcze raz wielkie dzięki.
Będę zamieszczał w nim moje projekty lub takie, w których "maczałem" palce i byłem tylko współautorem.
Na początek przypomnienie - ale na czasie - bo na kolejnej edycji BassDays konstrukcja ta może być w użyciu za sprawą Mietka Jureckiego:

[Obrazek: pre.jpg]

[Obrazek: pre2.jpg]

a oto bas, w którym to "ustrojstwo" jest zamontowane:

[Obrazek: slonik.jpg]

Jest to system łączący przetworniki magnetyczne i piezo (w mostku ABM). Każdy z przetworników ma osobny vol. dzięki czemu można dowolnie mieszać proporcje wszystkich źródeł sygnału.
W basie są dwa wyjścia - jedno dla magnetyków a drugie dla piezo. Zadbałem oczywiście o funkcję, która umożliwia zmiksowanie sygnałów - wówczas można grać "tylko" na 1 piecu i korzystać ze wszystkich przetworników. Push-pulle służą do:
-przełączania magnetyków z szeregowych na równoległe
-wyboru trybu mono/stereo
-piezo on/off

"Zatopione" w pudełku preampu potencjometry to regulacja barwy dla piezo. Preamp dla magnetycznych z kolei posiada trzypunktową regulację - bez możliwości wycinania pasm.

Pierwszy taki system wykonałem dla tego Pana

http://www.myspace.com/didierdelaguila/photos/29084383#

- można go posłuchać tutaj:

http://www.myspace.com/didierdelaguila

Na ostatnim klipie gra na tym Nexusie.
Odpowiedz
piękne
Odpowiedz
trzymam kciuki, bardzo fajnie że robisz takie rzeczy Smile
fajnie by było gdyby kiedyś osiągnęły tak miniaturowe rozmiary
ażeby można je było montować w standardowych otworach
jakie zrobiono np w basach Fendera, bez rozwiercania czegokolwiek
Odpowiedz
piękne.. it's bjutiful!
Odpowiedz
gratulacje kolego - wyglada zacnie.

(tylko bas przestraszny) Smile
-
Odpowiedz
No preampior zajebisty, ciekawe jak gada Wink
Odpowiedz
Oto przykład na:
drewno < elektronika
Wink

Chciałbym umieć tak ładnie lutować... Wink
Odpowiedz
Za niecaly miesiac zakladam push pulla u Solara. I dzieki temu bede mial szanse na wysluchanie i obejrzenie tego wszystkiego na zywo, no na pewno na osluchanie slawnych preampow.
Odpowiedz
(08-03-2010, 08:57 PM)omen93 napisał(a): No preampior zajebisty, ciekawe jak gada Wink

Te preampy brzmią.

Miałem niewątpliwą przyjemność grać na wszystkich.

Dla mnie kosteczka już jest w fazie projektu Smile
Odpowiedz
Dzięki wszystkim za dobre słowo. Te preampy zmieszczą się bez problemu w "komorach" Fenderów bez rozwiercania - problem stanowi umieszczenie baterii, bo te zazwyczaj zajmują kilka razy wiecej miejsca. Oczywiście można zastosować zasilanie fantomowe Wink

Gruby - powoli temat się klaruje Wink

I.Q. - sam ocenisz co to wszystko warte mrgreen

gsb - taki bas (ale 6 też z kamykiem na podstrunicy) to było moje marzenie - niestety jak to z marzeniami bywa musiałem obejść się smakiem.
Odpowiedz
na koniec napisz jeszcze ile taka przyjemność kosztuje kostka/onboard
Odpowiedz
kurde , zajefajnie to wszystko wygląda, tyle gałek itp. ale ja jakoś wole 2 gałki volume i toneSmile Pewnie jakbym miał taki preamp to i tak miałbym wszystko na płasko.
Odpowiedz
(08-04-2010, 07:05 AM)Mateusz napisał(a): kurde , zajefajnie to wszystko wygląda, tyle gałek itp. ale ja jakoś wole 2 gałki volume i toneSmile Pewnie jakbym miał taki preamp to i tak miałbym wszystko na płasko.

Nie zamierzam nikogo nawracać na "aktywność" a zwłaszcza za sprawą moich konstrukcji mrgreen, jednakże na szczęście dla takich ja szaraczków zdecydowana większość topowych basistów przeszła na aktywność Wink Z tego co widzę ta tendencja raczej nie słabnie. Ale oczywiście każdy gra jak lubi Emotka_2497
Odpowiedz
no chętnie bym spróbował, jakieś zastępstwo do tego gówna w musicmanie np.
Odpowiedz
(08-04-2010, 08:44 AM)Mateusz napisał(a): no chętnie bym spróbował, jakieś zastępstwo do tego gówna w musicmanie np.

Przerobić ustrojstwo w MM nie jest tak łatwo co prawda preamp to zwykły Baxandall ale jeszcze jest do tego wzmacniacz w układzie różnicowym do pickupu i na koniec to wszystko jeszcze miksuje się z trybem pasywnym - na co zwrócił mi uwagę Gruby Emotka_2497
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości