Projekt customowego fendera / dorobienie korpusu - jaki lutnik?
Czołem!

Czy możecie polecić dobrego lutnika [z jakimś wyjaśnieniem dlaczego polecacie, przebaczcie, ale nie chcę "słyszałem, podobno..."], który otrzymawszy gryf od fendera + całą resztę [pikapy, most] wykonałby korpus wymiarowo DOKŁADNIE jak fenderowski precision z jak najlepszego kawałka drewna oraz złożyłby to ogólnie do kupy? Oczywiście polakierować etc [widzę tutaj nitro pewnie]. Lutnik ów musi też posiadać umiejętność wycinania dobrej jakości trójwarstwowego pickguarda o mocno customowo-niestandardowych kształtach [otrzymawszy wymiary/rysunek techniczny] - nie wiem czy lutnicy robią to w standardzie i czy robią to dobrze, wolę to zaznaczyć wyraźnie.

Misja ogólnie jest taka, żeby zrobić bas jak najbardziej zbliżony do fendera, na pierwszy rzut wyglądający jak ich produkt, żeby nikt nie miał wątpliwości, ale ogólnie w jakimś sensie lepszy.

Pewnie ktoś spyta dlaczego. Otóż chodzi mi po głowie projekt pewnego customowego basu, a nie znalazłem w ofercie fendera takiego sprzętu. A lubię kształty fenderowskie i ich gryfy.

Wiem, że trudno podać zakres cenowy, ale jeżeli ktoś coś może powiedzieć na ten temat to będę wdzięczny.

Jakość i wykonanie muszą być bezbłędne.

Obecnie mam bardzo dobre doświadczenia z Piotrkiem Witwickim, chociaż tak wielkiej roboty mu nie zlecałem. Sporo mniejsze doświadczenia z Witkowskim i Długoszem.
Odpowiedz
Z czystym sumieniem polecam lutników Maruszczyka. Wykonają dla ciebie zawodowo co tylko będziesz chciał i z czego będziesz chciał.
Ja mam już drugą gitarę Jazz Bass Maruszczyk i nie chcę innej.
Robota full professional. Cenowo na pewno będzie atrakcyjnie.
Jeśli jakieś pytania dzwoń na 606454611
Pozdrawiam. Zajchu
Odpowiedz
Dzieki za odpowiedź. Maruszczyk nie jest zlokalizowany w Niemczech
przypadkiem? Popraw jeżeli się mylę.Wink. Nie wiem poza tym czy oni byliby zainteresowani grzebaniem w tak jednorazowym projekcie, bo chociaż nie robią na taką skalę jak giganci, to jakaś produkcja seryjna u nich jest [chyba?].

Nie powiem, że szukam czegoś blisko mnie [Zamość, wschodnia ściana...], ale chciałbym doglądać produkcji i ze 3 razy odwiedzić danego fachowca. Lokalizacja nie ma znaczenia, mogę się przejechać i do Poznania, ale niech to ogólnie będzie Polska Wink.
Odpowiedz
nie polecam do takiej roboty langowskiego - robi po swojemu i raczej nie przejmuje sie jakimis wytycznymiTongue
Odpowiedz
O, dzięki paka, dobra uwaga!

Zapomniałem napisać, jeżeli kogoś NIE polecacie, to również proszę się udzielać Smile.

Rzecz ma być full pode mnie i nie chcę, żeby lutnik mi marudził, że wie lepiej. Oczywiście wszelkie rady fachowca nt konstrukcji etc przyjmuję, ale żeby mi nie wciskał na siłę, że wie co dla mnie jest lepsze Wink.
Odpowiedz
Ja tam zawsze będę polecał Rafaela Beltera, pewnie i śledziu mnie poprze.

Urzęduje on w Poznaniu, robi wszystko starannie, moim zdaniem on jest artystą w tym fachu

http://pracownia_lutnicza.w.interia.pl/ to jego strona internetowa, tam też dane do kontaktu, lepiej jednak zadzwonić niż pisać maila, bo czasem dłuższy czas nie odpisuje

Robi wszystko dokładnie schludnie, tylko ma jeden minus... Ma trochę wyjebane jeżeli chodzi o czasBig Grin więc jego praca może się trochę przedłużyć. Ale za to sam zadzwoni, powie co zrobił, poopowiada róźne historie ciekawe... i ma śliczną córkę mrgreen

A pickguard mi ładny wyciął Wink
[Obrazek: 10cqjrd.jpg]

(04-05-2011, 12:22 PM)Floyd napisał(a): Aj dąt lajk najs songs abałt flałers in jor her
Aj lajk somting lajk...you noł... fak de łorld mrgreen
Odpowiedz
http://www.warmoth.com/ ?
Odpowiedz
pogadaj z Alfikiem, on swoje Fendery wszystkie u kogoś, nie pamiętam u kogo, robi i ten ktoś chyba już dobrze ogarania temat. Zresztą sam Alfik to chyba już wie nawet ile korników ma w swoich Fenderach, więc nie zaszkodzi jego zapytać o doświadczenia w lutniczeniu.
Odpowiedz
A Fender Custom Shop? I dużo piniondza Wink
Odpowiedz
Po pierwsze firma która robi Maruszczyk instrument's znajduje się w Waksmundzie k/Nowego Targu - Polska. Po drugie wszystkie ich instrumenty są customowe gdyż wykonywane ręcznie. Jeśli chodzi o stosowanie się do wytycznych klienta to nie ma z tym problemu, ja zrobiłem już drugi instrument u nich i szczegółów których miałem wiele nikt nie zlekceważył, zrobiono tak jak chciałem. Jeszcze raz polecam. Jeśli będziesz zainteresowany to dzwoń a dam namiary i powiem z kim gadać. Pozdrawiam. Zapraszam do Jędrzejowa na testy mojego TCS 5a.
Odpowiedz
(01-04-2011, 02:59 PM)Andrzejoff napisał(a):
(01-04-2011, 01:07 PM)TCS 5a napisał(a): Po pierwsze firma która robi Maruszczyk instrument's znajduje się w Waksmundzie k/Nowego Targu - Polska.

w Waksmundzie jest Marathone czyli Mensinger Smile a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze Sz.P.Maruszczyk siedzi w Niemcach. chyba ze jest tak ze marathone robi gitary dla maruszczyka, ale szczerze w to watpie Wink

To przestań wątpić bo tak jest Big Grin
Odpowiedz
zanim sie zorientowalem ze to herezja zdazyles mnie zacytowac Tongue Big Grin przepraszam za zamieszanie
Odpowiedz
Alfik i ja robimy u Witwy (Złotokłos - pod wawą) nie grałem na basie od początku zrobionym przez niego, ale na dwóch mooocno przerabianych i wszystko ok.
Odpowiedz

[/quote]

To przestań wątpić bo tak jest Big Grin
[/quote]

+1
Odpowiedz
Nexus Guitar Jacek Kobylski
http://www.nexus-guitars.com/
Wie wszystko o instrumentach i buduje cuda.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości