(03-22-2012, 09:53 AM)groza napisał(a):(03-22-2012, 07:39 AM)Alfik napisał(a): no dokladnie na jazie nawet z emg słychać że gra owszem szybko ale niezbyt dokładnie a podwójny kciuk zwyczajnie się nie odzywa tak równo dynamicznie i brzmieniowo jak na wackach... to co na wacku brzmiało jak mega wypiedalanie tutaj pokazuje jakie jest w rzeczywistości... oczywiście sound przy moście z palca ma świetny
Wiesz Alfik, to równie dobrze może być kwestia przyzwyczajenia - ja przerabiałem coś takiego: parę lat grałem prawie (99%) wyłącznie na piątkach i wyszło, że nie umiem grać na E na 4rce - była kaplica, chujowy sound itp. Mam małego mayo właśnie przez to i po paru miesiącach gry na nim jest już ok. Jakbyś usłyszał mnie na patriocie i na fenderze rok temu na 99% byś powiedział to samo - patriot niby ok, a fender pokazuje prawdę. A chodziło o tak prozaiczną rzecz jak ułożenie łapy.
Dokładnie dlatego też 4rkę ustawiłem z wysoką akcją, bo nicholery nie umiem na takich basach grać - mam może z 20% artykulacji którą mam na swoich basach które od lat +/- ustawiam tak samo.
ps. ten bas w filmiku to nie brzmi za fajnie, be5 z tymi samymi pickupami jak dla mnie napierdalał 2 razy lepiej - no ale ocenianie soundu na podstawie mp3 112kbps z ustawionym limiterem i kompresją najmądrzejsze chyba nie jest?
Groza przyzwyczajenie owszem ale zakładam, że ten filmik z jazzem nagrywał nieco wcześniej niż ten z wackami więc to raczej do wacków nie miał by czasu się przyzwyczaić.
Sprawdzona zasada jest niestety taka (tylko powtarzam po bardziej doświadczonych ode mnie) Grasz jako tako na Stracie, Telecasterze Jazzie Precisionie, bierzesz wyścigówe i easy god mode on - wypierdalasz. Grasz na wyścigówce bierzesz strata albo jazza i expert hardcore mode on - ni cholery nie możesz nic zagrać.
(03-21-2012, 11:36 PM)mazdah napisał(a): Np Mateusz kręci fajne mixy, ale jak dla mnie ustawia odwrotnie bas i stopę. On stopą nadaje głębi basu, ja wolę jak bas nadaje głębi stopie (oczywiście nie zawsze). I który z nas ma rację?
Mateusz uczył się ustawiać stopę i bas ode mnie. W przypadku basu elektrycznego moim zdaniem to jedyne sensowne i naturalne ustawienie.
Niestety akustycy na koncertach za bardzo o tym zwykle nie wiedzą. W przypadku typowo nastojonego bębna basowego i klasycznego basu tak poprostu wynika z naturalnego rozkładu alikwotów w tych instrumentach. W czasach Jamesa Jamersona bass musiał być tak ukręcony aby było go słychać w paśmie odbiorników AM 300Hz-3000Hz...
Z typowego precla nie uda Ci się uzyskać takiego rozkładu harmonicznych aby miał podstawe niżej niż normalnie strojony bęben basowy 22 cale, chyba, że użyjesz tak głębokiej i absurdalnej korekcji że całkowicie rozfazujesz sygnał z basu. np +18 db 40Hz -18 dB 120 Hz... Jeśli produkuje nagrania i potrzebuje niskiego basu i wysokiej stopy dzwonie po kontrabasiste - to jest instrument stworzony do pracy w tym paśmie i radzi sobie z tak postawionym zadaniem znacznie lepiej niż elektryczna gitara basowa.
Bez kompletnej ruiny i straty selektywności dla brzmienia jedynymi basami elektrycznymi które znam i są w stanie grać pasmem niższym niż stopa są basy firmy Alembic ewentualnie bardzo ciężkie, duże i sztywne NTB na EMG - Grozy Patriot pewnie by sobie poradził z tym zadaniem.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)