03-23-2012, 12:26 PM
(03-23-2012, 12:27 AM)Alfik napisał(a): Omson zależy od basu ale zwróć uwagę proszę że zwykle w typowym instrumencie bolt on jest tak, że harmoniczna 27Hz ma kilka dB niższy poziom niż II harmoniczna 54hz i niż III harmoniczna 108 Hz a maksymalna energia stopy zwykle gdzies leży w paśmie 40 - 70 Hz. Do tego ogromna większość współczesnych masteringów na podcięte wszystko poniżej 40hz filtrami typu 36dB/oct... a pomieszczenie w którym mógłbyś ten dół usłyszeć musiało by mieć przynajmiej jeden wymiar rzędu 15-17 m. tak więc ustawiał bym raczej normalnie a gitary podciął 18 dB/oct w okolicy 120 Hz 180 Hz.
To by się nawet zgadzało z tą energia w okolicach 40-70Hz dla stopy... W salce prób w jednej z kapel, gdzie gram, nagłaśniamy stopkę. Zrobiłem klik (przy pomocy korekcji na eq), który brzmi jak trigger, ale stopa nie siedziała na klacie, że tak powiem... Po dokładniejszej zabawie z eq wychwyciłem, że podbicie okolic 60Hz daje dobry efekt. Stopa zaczęła zażerać.
A propos - dlaczego 27,54,108? Przyjmujesz za odniesienie starszy standard A-432Hz (ciekawi mnie to, bo myślałem, czy by się tak nie stroić)?
(03-23-2012, 12:27 AM)Alfik napisał(a): Z innej beczki posłuchałem próbek Twojego Lewickiego statusa - jak dla mnie brzmi rewelacyjnie.
A dzięki, dzięki
Za jakiś czas zmienię w nim jedynie Basslinesa na Nordstranda - będzie więcej smaczków. I struny przez korpus - jak w pierwszych Rayach.
To jest bas o największej masie, na jakim przyszło mi grać do tej pory, tak w ogóle (fajnie jakby miał 35" jeszcze)