01-13-2013, 04:29 PM
(01-13-2013, 12:49 PM)Alfik napisał(a): Heban - brzmienie wyrównane z brzmieniem na podstrunnicy cichsze flażolety
To może w tę stronę pójdę...
(01-13-2013, 12:49 PM)Alfik napisał(a): Heban na mostku jest dla gości którzy chcą aby basówka brzmiała im jak kontrabas elektryczny.
To też jest ciekawe rozwiązanie.
Z tym aluminiowym mostem, też mocno się zastanawiałem...
(01-13-2013, 12:49 PM)Alfik napisał(a): p.s. podstrunnice z pewnością bym lakierował wybór drewna na instrument bardzo ciekaw.
Lewicki nie polakieruje mi hebanu, bo już pytałem (to by trzeba dać ultracienką warstwę twardego poliestru, jak robi Pedulla). Ale może ją wypolerować na błysk... Czytałem, że dobrze położony wosk, politura i olej polimeryzujący, potrafią tworzyć bardzo twardą warstwę (twardszą czasem od poliuretanu).
(01-13-2013, 12:49 PM)Alfik napisał(a): Extendera słyszałem na żywo tylko w dwóch basach dość oryginalne brzmienie ale miałem wrażenie bardzo skompresowanego soundu. Jest w nim ładne chrumknięcie ale za mało środka jeśli miało by być śpiewnie. Seria SBC wydaje się być bardziej fretlessowa.
Na temat SBC 5HE/S Delano informuje:
"Its precision engineered dual coil design combines tight fat bottom and vocal like midrange articulation with sparkling wide open top end detail. Incredibly rich unmasked harmonics. Very direct sounding but never harsh or brittle. Great pickup for world class fretless tone. Huge fivestring muscle with seamless low-B string integration. Best of both worlds, classy highend tone with vintage warmth."
Mnie zastanawiał również taki soapbar - tyle że quad-coil (5HE/S-4). Myślę, że jeden taki pickup robiłby robotę w pasywie jako stand-alone (spora możliwość przełączania cewek i zmiany charakteru).
Pytania zasadnicze: w jakiej pozycji miałby siedzieć pojedynczy pickup i którą wersję pickupu wybrać (bridge/neck)? To mnie w tej chwili najbardziej nurtuje... Ewentualnie wziąć Nordstranda DC5 (tylko którego: bridge/neck, series/parallel)? W MayShopie mają taniej, niż gdybym samodzielnie sprowadzał Delano SBC...