10-14-2013, 09:58 PM
(10-14-2013, 11:12 AM)Mateusz napisał(a): 1. Napisalem ze moze zrobic to sam co nie znaczy ze bedzie to profesjonalnie - spytal czy moze wiec napisalem ze moze - moze robic po malu.
2. No chyba nie zewnetrzynych
3. No wlasnie cyklina, duzo amerykanskich tutoriali ogladam i stad nie wiem jak to sie zwie po polsku.
4. Zazwyczaj kat gryfu zmienia sie po to aby uzyskac nizsza akcje - nie wiem jak chcesz szlifowac stope gryfu zeby to osiagnac.
Rady dotyczace zmian - ulepszen w instrumentach powinny byc poparte ogledzinami , w przeciwnym razie sa bez sensu i nie istotne kto tych rad udziela. Ja osobiscie sie tego nie podejmuje bo mozna niezle zaszkodzic. Jezeli chodzi o profesjonalny , drogi instrument , rzecz moze pojsc w duze pieniadze.
Wszystko mozna zrobic samemu , cala gitare rowniez. Zepsuc mozna rowniez wszystko niezaleznie od szybkosci wykonywanych czynnosci. Pytanie , czy moge zrobic to sam jest troche nieprecyzyjne , nikt z nas nie wie jakie np. zdolnosci manualne lub wiedze posiada pytajacy. Jest nieslychana gama mozliwych operacji na laczu korpus - gryf a o co dokladnie chodzi kolega Bohen nie sprecyzowal , mozemy sie tylko domyslac.
Problem z ludzmi , ktorzy zadaja takie pytanie jest taki , ze odpowiadajac piszesz post z poziomu kogos kto na codzien zajmuje sie pracami przy basach , dla Ciebie wiekszosc rzeczy dotyczacych operacji szlifowania kieszenia jest oczywista dla normalnego uzytkownika juz nie , stad moja uwaga.
Kat zmiany nachylenia gryfu nie jest skomplikowana operacja jezeli sie wie jak to zrobic. Dokladny opis wykonania odpowiedniego Jiga i wytlumaczenie jego zastosowania jest przydlugi , nie widze sensu przytaczania. Zalezy jednak od budowy stopy , gdyz moze sie wiazac z duzymi zmianami , szlifowaniem i lakierowaniem gryfu.