10-30-2013, 03:55 PM
(10-30-2013, 02:18 PM)Alfik napisał(a):(10-30-2013, 12:34 AM)bassbubek napisał(a): Tylko pozostaje pytanie , jakie informacje mozna uzyskac tutaj od WarwickPl ? Jest jakis sens tego watku ?
Jakto jaki.... to oczywiste aby nazwa Warwick Sound Of Mud była na pierwszej stronie dzielnicy basowej... Pan Warwick PL wklejając jakieś reklamy pilnuje żeby wątek nie spadł niżej...
Daj spokój. Gość trzyma się teraz w zasadzie jednego tematu, jak Lacki z Taurusa, nam nie przeszkadzając. Niech sobie będzie.
(10-30-2013, 02:18 PM)Alfik napisał(a): (...)podobnie jak stosowanie regulowanego siodełka gryfu - precyzyjne dopiłowanie mosiężnego siodełka po prostu wymaga drogich narzędzi, które się często niszczą oraz dużo więcej pracy i to wykwalifikowanego lutnika bo jak przesadzi to trzeba robić nowe....
Choć oczywistym z punktu widzenia fizyki jest, że taki układ mechaniczny ma gorsze parametry transferu drgań niż monolit.
Regulowane siodełko nie przydaje się też do ustawiania setupu... w przypadku siodełka gryfu istnieje bowiem jedna optymalna wysokość siodełka i tyle...
Ja mam regulowane siodełko w Alu. Problemów nie zauważyłem. Inna rzecz, że nie korzystam - leży sobie na dole i tyle
(10-30-2013, 02:39 PM)groza napisał(a): A poważniej - ja mam takie siodełko dwuczęściowe w comodousie i wymyśliłem sobie ostatnio jedną ZAJEBISTĄ jego zaletę.
Jest dwuczęściowe, tera mam tak ustawione, ze przylega idealnie (dwa kawałki mosiądzu leżą przykręcone do siebie).
Nie ma żadnego powodu dla którego nie mógłbym sobie przygotować trzech zestawów górnych, docitzch pod różne grubości strun - jedno do EADG, drugie do HEAD i trzecie np. do flatów.
To jedyne rozwiązanie by na tym samym instrumencie dało się łatwo i bezproblemowo zmieniać stroje bez żadnych kompromisów - setup da się w 5-10-15 minut podrelugować do obu strojeń. Nie jest to optymalne, ale na zwykłym siodełku dociętym do eadg nie pograsz sobie ze struną 135 w ogóle - także lepsze to niż zmiana siodełka na stałe i da się np. jednym basem obskoczyć dwie kapele wymagające innych strojów.
I to jest bardzo słuszna koncepcja!