03-16-2014, 10:54 AM
(03-11-2014, 09:29 AM)zwinny napisał(a): dlaczego akurat pro tools?
Bo dodali do m-audio i myślałem, że będzie fajnie śmigał.
(03-11-2014, 09:56 AM)mazdah napisał(a):(03-10-2014, 03:39 PM)Dex napisał(a): Odpaliło a teraz nie mogę nowej sesji zrobić... Chyba jednak pro toolsa sobie odpuszczę i np. Cubase z jakimiś wtyczkami ogarnę.
ProTools dodawany do tego FastTracka to dość upierdliwy program. Nową sesję zakładasz od razu na początku, więc nie wiem w czym problem. Trzeba przebrnąć tylko przez parę ujebliwych opcji i już. Dalej obsługa - nowa sesja na początku jest pusta, musisz sobie pootwierać okna edycji i mixu.
Ja w PT M-Powered dopiero po pół roku nauczyłem się zagęszczać siatkęA do dzisiaj boję się nagrywać i obrabiać materiał na nim.
Może kiedyś się przemogę, bo możliwości są ogromne. Mix czy zakładanie automatyki w Pro Toolsie to czysta bajka, za to Reaper wygrywa prostotą, szybkością i stabilnością działania - w nim nagrywam, tnę i wypluwam steamy do mixu w ProTools, gdzie 90% sytuacji załatwiają fabryczne wtyki.
Render z Repaera wypluwa się z prędkością realtime x 75, mój Pro Tools taką samą sesję wysrywa w bólach w czasie rzeczywistym, lub dłuższym
Chyba jednak powalczę z Cubase albo Sonarem lub z czymś co ma banalną obsługę i ciekawe wtyczki VST. Tutaj Omson by się przydał